Kempenland is de organisatie in onze regio die de eerstelijnszorg op alle vlak bundelt in één enkel platform.
Als eerstelijns zorgketen zijn ze het best geplaatste instrument om de contactopsporing voor Covid-19 te verzorgen in onze regio, maar wat met de grensarbeiders en de Nederbelgen die in onze grensgemeentes wonen en leven?
Kempenland Eerstelijnszorg
Vorige week konden we in de landelijke kranten lezen dat Kempenland een soort van lokaal “Outbreak Response Team” ging oprichten om op zoek te gaan naar de haarden van de coronabesmettingen in onze Noorderkempen.
We vroegen aan de medische expert in de Eerstelijnszone Kempenland wat dit betekent voor de mensen uit Ravels en wie kon daar beter op antwoorden dan Dr. Kris Bayens uit Poppel. Hij is tevens de voorzitter van Eerstelijnszone Kempenland.
“Op dit ogenblik wordt het contact tracing vooral telefonisch gedaan op Vlaams niveau. Hoewel er de laatste tijd heel wat te doen was over het contactopsporingsonderzoek moeten we nu zeggen dat het systeem stilaan op kruissnelheid is gekomen. Meer dan 90% van de mensen die besmet zijn geraakt, wordt binnen de 24 uur gecontacteerd en bevraagd over hun zogenaamde “whereabouts” en met wie ze een min of meer langdurig contact hebben gehad. Dit was enkele weken nog niet het geval.
"Met dit nieuwe “Outbreak Response Team” dat we nu gaan uitrollen over de tien gemeenten van Kempenland (Vosselaar, Turnhout, Rijkevorsel, Ravels, Oud-Turnhout, Merksplas, Hoogstraten, Baarle-Hertog en Arendonk) hopen we via de eerstelijnszorgverleners meer, maar ook sneller inzicht te krijgen in de besmettingshaarden. Waar en hoe zijn ze ontstaan, en hoe kunnen we ze indijken. Ons lokale expertenteam die de gemeentebesturen gaan adviseren is samengesteld uit artsen, ziekenhuishygiënisten en welzijnszorgers. Onze mensen staan elke dag met hun voeten in het veld en kennen meestal de risicogebieden zodat ze ook veel sneller de gemeentebesturen kunnen inlichten die dan onmiddellijk kunnen/moeten bijsturen aan de hand van de aangereikte data."
"Belangrijk om weten is dat de informatie die we krijgen over besmettingen altijd anoniem is en ook ons advies aan gemeentelijke besturen ook op basis van dezelfde anonimiteit gebeurd.”
Om op zoek te gaan naar de uitbraken kan het Outbreak Response Team gebruik maken van de registratieplicht die aan de horeca zijn opgelegd. Daarom is het toch zo belangrijk dat deze registraties ook telkens weer gebeuren wanneer iemand bijvoorbeeld een horecazaak of een sportclub binnenkomt....
Dr Bayens:
“Normaal hebben de Vlaamse contacttracers de lijst al opgevraagd op het moment dat wij een case aanpakken, maar als eerstelijnszorgers kunnen we andere pistes bewandelen en dikwijls tot betere resultaten komen omdat er meer vertrouwen wordt gesteld in de lokale aanpak door vele mensen. In eerste instantie wordt de persoon die een test moet ondergaan geadviseerd door de huisarts. In principe gaat vanaf dan de quarantaine in. De persoon in kwestie zal dan een formulier ontvangen waarmee hij naar de drive-in test faciliteiten in Turnhout moet gaan waar de test wordt afgenomen. Als we merken dat mensen zich niet houden aan die quarantaine, kan ons expertenteam het gemeentebestuur adviseren om maatregelen te nemen.”
Het heeft natuurlijk geen enkel nut en is gewoon tijd en geldverspilling als de mensen zich niet houden aan de quarantaine maatregelen. Als een persoon waarvan men vermoedt dat hij besmet is nog enkele dagen mensen gaat ontmoeten zonder passende voorzorgen is alles voor niks geweest en zal de pandemie niet kunnen worden bedwongen.
Onze laatste vraag betreft de mensen die beroepsmatig dagelijks de grens over moeten voor hun werk. Dat kunnen zowel Belgen zijn die grensarbeid verrichten, maar ook vele seizoensarbeiders of Nederbelgen steken dagelijks de grens over. Dan wordt contactopsporing en de latere opvolging wel erg moeilijk.
Dr Bayens: “ Dat is zo, het is voor ons onmogelijk aan contactopsporing te doen bij mensen die hun sociale leven grotendeels in Nederland hebben. De mensen die in Poppel wonen en eventueel een test ondergaan in Turnhout komen wel in onze cijfers terecht, maar niet in die van Nederland. En omgekeerd zullen wij niet weten of iemand bijv. in Tilburg positief test. Dat brengt mee dat er geen contactopvolging gebeurt met alle gevolgen van dien. Er worden namelijk geen data uitgewisseld tussen onze beide landen. Momenteel is het gevaar relatief klein, maar we mogen dit toch niet uit het oog verliezen als er bijv. een tweede uitbraak komt in Nederland of hier.”