Het verschil in aanpak van de bestrijding van de coronacrisis tussen België en Nederland vinden we hier in Ravels, Weelde en Poppel op zijn minst zorgwekkend.
Waar vanmiddag de politie naar enkele onverantwoorde Nederlanders op Tulderheide in Poppel nog moest tussenkomen omwille van verhitte discussies wegens het gemeentelijke speelpleinverbod, predikt premier Rutte een heel ander, minder strikt beleid. Hij wil een groepsimmuniteit adviseren voor de Nederlandse bevolking als ultieme bescherming tegen het virus op langere termijn.
Waar plaatst ons dat, als grensbewoners in deze discussie?
Als je de maatregelen naast elkaar zet is er op het eerste zicht niet zoveel verschil.
Enkel op het samenscholingsverbod en de #socialdistancing zien we een wat verschillende aanpak. Toch is de aanpak essentieel verschillend dan de Belgische. Morgen, als de definitieve Belgische maatregelen bekend worden gemaakt zullen we meer weten. Gaan we binnenkort naar een sluiting met de grens van Nederland. Anders moeten wij in Ravels als derde bult van België, dicht bij de ontsmettingshaard die Noord Brabant toch is, dienen als buffer.
Belgische mini lockdown tegenover Nederlandse aanpak.
Vanaf morgenmiddag, 12 uur, zullen er in ons land "verregaande maatregelen" genomen worden om het nieuwe coronavirus in te dammen. Iedereen moet zoveel mogelijk binnen blijven en sociale contacten moeten zoveel mogelijk vermeden worden.
-
Alle niet-essentiële winkels zullen worden gesloten. Voedingswinkels, supermarkten, apotheken, krantenwinkels, dierenvoedingswinkels en banken zullen wel open blijven. Hamsteren is dus niet nodig. Nachtwinkels zullen vanaf 22 uur 's avonds de deuren moeten sluiten.
-
De toegang tot supermarkten wordt beperkt tot 1 persoon per 10 vierkante meter en een tijdsduur van 30 minuten per klant. Openbare markten worden verboden, met uitzondering van voedingskramen waar die levensnoodzakelijk zijn.
-
We zullen nog naar het werk mogen gaan, maar thuiswerk moet de norm worden. Er komt ook een samenscholingsverbod, waarop alleen gezinnen een uitzondering zullen vormen.
-
Lichaamsbeweging in de buitenlucht zal nog worden toegestaan, en wordt zelfs aangemoedigd. Maar dit mag niet in groep, enkel in het bijzijn van één andere persoon: één vriend of familielid.
-
Het openbaar vervoer moet zo georganiseerd worden dat de reizigers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen bewaren.
-
Het geheel van deze maatregelen mag geen "lockdown" heten, maar deze maatregelen zijn dus wel verregaand. Deze maatregelen zijn minstens tot 5 april van kracht.
Bron: vrt nieuws 17-03-2020
Wat zijn de aanvullende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in Nederland die gelden vanaf zondag 15 maart 2020?
Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Bekijk de lijst van cruciale beroepsgroepen.
Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.
Bron: rijksoverheid.nl 15-03-2020