NIEUWS?.... Laat het ons weten via WhatsApp of mail: info@rawepo.be

participatietraject eigenaarsstraat bovenheide

Gemeentebestuur blijft volgens werkgroep in gebreke met communicatie en betrokkenheid.

Voor de tweede keer uiten de bewoners van de Eigenaarsstraat en Bovenheide hun bezorgdheid over de geplande heraanleg van hun straten.

Wat oorspronkelijk begon als een participatieproject om de buurt te betrekken bij de plannen, lijkt nu een bron van frustratie en verwarring worden. In een open brief aan het gemeentebestuur benadrukken de bewoners opnieuw hun ongenoegen en vragen ze om duidelijkere communicatie en meer betrokkenheid bij de besluitvorming.

Gebrek aan communicatie

Sinds de eerste ontwerpen voor de heraanleg van de Eigenaarsstraat en Bovenheide zijn gepresenteerd, hebben de bewoners al meerdere malen hun bezorgdheid geuit. Tijdens eerdere participatiebijeenkomsten werd beloofd dat de buurt actief betrokken zou worden bij de plannen en dat er regelmatig updates zouden worden gegeven. Echter, volgens de bewoners is deze belofte niet nagekomen.
“Wij vragen wat buurtbewoners op de hoogte brengen dan betekent voor de gemeente?” schrijven ze in hun brief. “Nu vernemen wij enkel via de website dat alle bomen weg moeten zonder enige uitleg. Is het niet aan de gemeente om ons hierover te informeren en toelichting te geven waarom een bepaalde beslissing wordt genomen en wijzigingen in de plannen door te voeren?”
Deze vragen weerspiegelen een diepgeworteld gevoel van teleurstelling en wantrouwen jegens het gemeentebestuur. De bewoners voelen zich buitengesloten en onvoldoende geïnformeerd, wat leidt tot speculaties en geruchten binnen de gemeenschap.

Analyse en participatie

Een van de belangrijkste punten van kritiek betreft het ontbreken van een bomeneffectanalyse (BEA). Een BEA is een gestandaardiseerde methode om de mogelijke effecten van werkzaamheden in de nabijheid van bomen in kaart te brengen. De bewoners vragen zich af waarom de gemeente geen BEA heeft uitgevoerd en waarom de bestaande bomen zonder nadere uitleg moeten wijken.
“Een rioolstudie is gedaan, maar dit is heel iets anders dan een BEA,” leggen de bewoners uit. “Een rioolstudie doet men vooraf, terwijl men in een BEA nagaat welke bomen kunnen blijven staan en welke niet. Waarom staat de gemeente niet open voor een BEA? Het is niet omdat er een rioolstudie is gedaan dat een BEA overbodig is.”
De frustratie over het ontbreken van een BEA wordt verder versterkt door het gebrek aan participatie. De bewoners wijzen erop dat tijdens de participatievergadering werd beloofd dat men de buurtbewoners op de hoogte zou houden van de ontwikkelingen. Echter, deze belofte lijkt niet nagekomen te zijn.

Respect en begrip

Naast de technische en procedurele aspecten, benadrukken de bewoners ook het belang van respect en begrip van het gemeentebestuur voor hun vragen en noden. Ze voelen zich genegeerd en niet serieus genomen, wat leidt tot een gevoel van onrechtvaardigheid en wantrouwen.
“Wij zijn als buurtbewoners ook realistisch en weten dat niet alles kan, maar vragen wel respect voor onze vragen en noden,” verklaren ze. “Wij hoopten enkel dat het gemeentebestuur ook het nodige respect en begrip had om hun beslissing op een correcte manier toe te lichten.”
Dit gebrek aan respect en begrip wordt als bijzonder pijnlijk ervaren, gezien het feit dat de bewoners tijdens eerdere participatiebijeenkomsten actief hebben deelgenomen en hun zorgen hebben geuit. Nu blijkt dat deze zorgen niet serieus zijn genomen, voelen de bewoners zich verraden door het gemeentebestuur.

Conclusie

De situatie rond de heraanleg van de Eigenaarsstraat en Bovenheide is een schoolvoorbeeld van hoe gebrek aan communicatie en participatie kan leiden tot frustratie en wantrouwen binnen een gemeenschap. De bewoners hebben voor de tweede keer hun bezorgdheid geuit en vragen het gemeentebestuur om hen serieus te nemen en hen duidelijk en tijdig te informeren over de plannen.
Ze hopen dat hun open brief zal leiden tot een constructieve dialoog en dat de gemeente meer aandacht zal besteden aan de zorgen en noden van de buurtbewoners. Alleen door open en eerlijke communicatie kan het vertrouwen worden hersteld en kan de heraanleg van de straten op een vreedzame en respectvolle manier plaatsvinden.

Oproep aan het gemeentebestuur

"Als inwoners van de Eigenaarsstraat en Bovenheide vragen wij het gemeentebestuur om de participatiebeloften na te komen en de communicatie te verbeteren. Het is essentieel dat bewoners tijdig en volledig worden geïnformeerd over de plannen en dat hun input serieus wordt genomen.
Wij dringen erop aan dat de gemeente een bomeneffectanalyse (BEA) uitvoert om de impact van de werkzaamheden op de bomen in kaart te brengen. Dit is niet alleen van belang voor het behoud van het groene karakter van onze straten, maar ook voor het herstel van het vertrouwen in het gemeentebestuur.
Tot slot vragen wij om respect en begrip voor onze vragen en noden. Wij zijn bereid om mee te denken en mee te werken aan de heraanleg van onze straten, maar dit kan alleen als we serieus worden genomen en actief worden betrokken bij het proces.
Het is aan het gemeentebestuur om te laten zien dat participatie meer is dan een loze belofte en dat zij bereid zijn om in dialoog te gaan met de bewoners. Alleen dan kunnen we samen werken aan een betere en mooiere toekomst voor de Eigenaarsstraat en Bovenheide."

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren