gerardleemansDe eerste week van het nieuwe jaar worden overal recepties te houden om elkaar de beste wensen over te brengen. Zo gebeurt het ook in Ravels voor het gemeentepersoneel en de vrijwilligers die zich her en der inzetten voor de gemeente en voor het welzijn van zijn burgers. Om en bij de 250 genodigden waren aanwezig in GC de Wouwer voor deze bijeenkomst en zoals de traditie het wil zet onze burgemeester enkele feestvarkens in de bloemetjes  en alle feiten op een rijtje. Na de lees meer link kan u zijn volledige speech nalezen maar de verrassing was wellicht het grootst voor Gerard Leemans, onze molenaar die zich al 25 jaar vrijwillig inzet voor de molenwerking Arbeid Adelt.

Dank zij Gerard is Arbeid Adelt een begrip geworden in de Kempense molenwereld maar stilaan begint hij te denken aan een opvolger molenaar. Eindelijk heeft hij nu iemand gevonden waarvan hij denkt dat het de geschikte man is om zijn levenswerk verder te zetten. Binnen enkele jaren hoopt hij de scepter te kunnen IMG 2612overgeven.

SPEECH BURGEMEESTER LUYTEN

Beste medewerkers, vrijwilligers, Geachte genodigden, goede vrienden Sinds de gemeentefusie van 1977 is het in onze gemeente de gewoonte om naar aanleiding van het nieuwe jaar samen te komen en elkaar een gelukkig en voorspoedig jaar toe te wensen.
En dit is een goede traditie… Nieuwjaar is voor vele mensen een nieuwe start, een nieuw begin… vaak gepaard gaande met goede voornemens… het is een moment van  reflectie, evaluatie… maar tevens is deze Kerst- en Nieuwjaarsperiode een moment van hoop. “Laat de liefde verbinden, hoop doen leven, en geloof kracht geven”.

IMG 2618Kracht om datgene te doen wat van ons verwacht wordt opdat we samen een sterke ketting vormen waarin ieder van u een essentiële schakel is. Voor die inzet , voor dat engagement wil ik u danken. Beleid maken, ondernemen, besturen is denken, dromen, durven, doen maar vooral doorzetten… doorzetten opdat Ravels een hedendaagse plattelandsgemeente blijft, met aandacht voor de open ruimte, maar ook voor de leefbaarheid van de mensen die er wonen en werken. Doorzetten voor een Ravels met veilige fietspaden, een moderne infrastructuur, een adequate dienstverlening. Doorzetten voor een veilig Ravels, waar de inwoners kunnen rekenen op brandweer en de politie, die dag en nacht , bij weer en ontij, voor hen klaarstaan. Doorzetten voor een leerrijk, toekomstgericht Ravels met een pedagogisch hoogstaand onderwijs, waar onze leerkrachten dagelijks hun uiterste best doen. IMG 2603Doorzetten voor een sportief, cultureel en sociaal ondernemend Ravels opdat ieder zich kan ontplooien en vorm kan geven aan zijn individuele ontwikkeling En last but not least, doorzetten voor een warm Ravels, met een sociaal hart, een sterk OCMW met sociaal voelende medewerkers, een gemeente waarin iedere burger gelijk is en op onze constructieve dienstverlening mag en kan rekenen.

Dat is het Ravels waar u en ik zich voor willen inzetten. En deze inzet concretiseert zich in het recentelijk opgestelde en goedgekeurde meerjarenplan, met het beleidsplan en de daarbij horende begroting. Ravels zal in de toekomst een financieel gezonde gemeente blijven, dwz dat de investeringen op peil blijven zonder de aanvullende personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing te verhogen. Dit vereist van ons een strak, economisch en doelgericht beleid waarin we meer zullen moeten doen met minder middelen. We zijn dit verplicht aan de burger, aan de gezinnen uit onze gemeente. In tijde van recessie wanneer economische en financiële besparingen zich opdringen, wil het lokale bestuur een betrouwbaar bestuursniveau zijn en geen extra fundamentele lasten leggen.

Met vertrouwen kijken we samen uit naar 2014. De uitbouw en modernisering van de gemeente gaat verder met als hoogtepunt de opening van de nieuwe kleuter- en lagere school te Weelde. En we zullen in deze bestuursperiode verder blijven investeren in goede schoolgebouwen in iedere deelgemeente. Ik hoop dat we kortelings een definitieve bouwtoelating krijgen voor het fietspad naar Arendonk en dat juridische procedures ingesteld door individuen het algemeen belang en de veiligheid van onze kinderen niet langer verhinderen opdat de bouwwerken dit jaar kunnen starten. Ieder van u weet dat een veilig fietspad langs de N 135 ( Poppel – Baarle Hertog) een topprioriteit is. En ik vertrouw erop dit jaar tot een overeenkomst te komen met het Vlaamse Gewest.

annemiehulselmansSinds 1 januari is Pidpa verantwoordelijk voor het beheer en exploitatie van ons rioleringsnet. Met Hydrosan halen wij de nodige expertise in huis, maar blijft de gemeente eigenaar van het rioleringsstelsel en bepaalt de zij het beleid hieromtrent. Deze en vele andere investeringen zullen onze gemeente veiliger en leefbaarder maken. De jaarwisseling is een moment van cijfers en statistieken.

En zoals u weet: meten is weten… vandaar enkele cijfers. Op 31 december telde de gemeente 14633 inwoners, (7385 mannen en 7248 vrouwen) dit zijn er 72 meer dan het vorige jaar. Opvallend is dat er toch een hoge migratie is , 762 mensen kwamen in onze gemeente wonen , maar 706 vertrokken er. Er werden 126 kinderen geboren ( 69 meisjes en 57 jongens).   110 mensen overleden het voorbije jaar.

janverheyenNaar aanleiding van het nieuwe jaar verwoorden we niet alleen onze wensen , goede voornemens, grote plannen, maar de jaarwisseling is ook het moment om dank te zeggen. Vooreerst willen we hulde brengen aan Jan Verheyen, laureaat van de arbeid (sector gemeenschappelijk stads- en streekvervoer). Hij heeft het bronzen ereteken gekregen.  Jan proficiat en kom maar naar voor… Het voorbije jaar gingen er 4 medewerkers op pensioen: Annemie Hulselmans, Louis De Bont, Alfons Torremans en Ludo Andriessen. Fons, Louis en Ludo… drie vertrouwde gezichten van onze technische dienst… allen meer dan 20 jaar in dienst van de gemeente, betrokken bij de mensen in het dorp.

Louis, u werkte van april 1992 tot 1 maart 2013 op de gemeente, en in april 1993 werd u vast benoemd. Fons, u startte in mei ’87 en bleef werkzaam tot 1 juli 2013, een gemeentelijke loopbaan van meer dan 23 jaar. En Ludo, u kwam in dienst op 1 januari 1987 en bent onlangs, op 1 december op pensioen gegaan. Namens uw collega’s, maar ook namens het ganse gemeentebestuur , hartelijk dank voor uw jarenlange inzet op de technische dienst in functie van de gemeente. Annemie: na één jaar in Westerlo gewerkt te hebben was u sinds 1974 tot september 2013 actief in de vrije basisschool en later de gemengde gemeentelijke basisschool te Ravels. Als leerkracht van het eerste leerjaar heeft u meer dan een generatie Ravelse kinderen leren lezen en schrijven. U was een moeder voor uw leerlingen, begaan en meevoelend. Hartelijk dank voor dit levenswerk.

louisdebontOnze medewerkers, ons personeel,  ze zijn het economisch kapitaal van de gemeente, uiteindelijk is een gemeente vergelijkbaar met een dienstverlenend bedrijf en hierbij is adequate dienstverlening een prioriteit … maar wat zou onze gemeente, onze samenleving zijn zonder vrijwilligers… zij zijn het cement van een maatschappij, een samenleving zonder vrijwilligers zou niet langer functioneren… en als gemeentebestuur beseffen we dit maar al te goed. Vandaar dat we op 14 juni  het feest van de vrijwilliger organiseren, een dankbetuiging voor de belangeloze inzet van de vrijwilliger voor de gemeente. Wij kunnen hen niet genoeg danken , want zij zorgen voor een warme, sociale maatschappij, waarbij dienen voorrang heeft op verdienen. En zonder afbreuk te doen aan de inzet van velen, willen we vanavond kort, maar expliciet dank zeggen aan Gerard Leemans.

renateHij heeft, als molenaar, met de steun van de molenvrienden, van de molen in Weelde een levende molen gemaakt, een pareltje van cultureel ,historisch erfgoed. Gerard, u en uw collega’s , hartelijk dank voor die , meer dan 25 jaar inzet voor de molenwerking. Wij geven u , als symbool voor de gehele werking, graag een kleine attentie. Beste mensen, vooraleer u uit te nodigen voor het kaasbuffet, wil ik u namens het gemeentebestuur oprecht bedanken voor uw inzet, uw meedenken, uw werkijver, uw vertrouwen tijdens het voorbije jaar. Wij genieten samen het voorrecht te mogen werken voor de mensen uit het dorp, de mensen rondom ons. Ik wens u en uw familie een heel aangenaam en gezond 2014 toe.

Geniet van het geluk, want besef dat het broos en kwetsbaar is. En ik zou willen afsluiten met een parafrase op een uitspraak van een , u allen bekend Amerikaans president : “ Vraag niet wat  Ravels voor u kan betekenen, maar vraag , wat kan ik voor Ravels betekenen”

IMG 2622Laat dit het leitmotiv, de inzet zijn voor 2014. Ik dank u

WL03012014

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren