bank mit

100 jaar worden in coronatijden, het is niet iedereen gegeven, maar toch... het blijft  gedenkwaardig.

Daarom wilde de buurt iets speciaals doen voor Mit Verdonk uit Maarle in Poppel.

Geboren in Baarle-Nassau

Mit werd geboren in Baarle-Nassau op zaterdag 5 maart 1921. In hetzelfde jaar 1921 bracht de ooievaar op meer plaatsen kindjes die geschiedenis gingen schrijven, alhoewel het ook voor de familie Verdonk wel snel duidelijk was dat Mitje niet zomaar als een gewoon meisje en vrouw zou opgroeien.

john glenn 9313269 1 402tommy cooperlana turnerAlbert Einstein 1947In de dagen voor de geboorte van Mit verkondigde wetenschapper Albert Einstein dat het universum gemeten kan worden en zette daarmee heel Berlin, maar ook de rest van de wereld op zijn kop.

Lana Turner, later een wereldberoemde actrice werd enkele weken voor Mitje geboren.

Ook Tommy Cooper, de Engelse komiek met het roede hoedje zag in maart 1921 het levenslicht, net als Karel Appel, de Nederlandse expressionist.

Wie er ook op de aarde was gezet was later astronaut John Glenn die later de eerste Amerikaan werd in de ruimte.

Vader Jan Verdonk en moeder Elisabeth Verschuren kregen naast Mit nog twee kinderen, één broer en één zus voor Mit.

Huwelijk.

mit2mit3Mit keek eerst goed rond wat er zoal te koop was op de wereld en stapte pas op haar 36e in het huwelijksbootje met Jan Versteynen. Samen met Jan werd het stilaan een mooi gezinnetje toen Els, Ad en Mai de familie kwamen vergroten. 

Nog later kwamen er vier kleinkinderen bij,  en één achterkleinkind.

Ongeval

Jammer genoeg werd het huwelijksgeluk voortijdig gestoord wanneer Jan een zwaar verkeersongeluk overkwam op die rampzalige  februaridag  in 1972. Jan kwam erdoor maar werd nooit meer de oude en Mit moest met drie kleine kinderen de boerderij met hulp van familie en buren verderzetten. 

Jan overleed tenslotte toch op 16 januari 1989, maar Mit dacht er niet aan om te stoppen met het boerenleven en zette gestaag verder met de boerderij.

De boerderij en de dieren waren en zijn nog steeds haar lange leven. Nooit was er iets te zwaar of te moeilijk en anders waren er de familie of de buren die een handje kwamen helpen als ze het zelf niet aankon. Daarom ook is ze de familie en de buurt zo dankbaar, zonder hen had ze de boerderij na de dood van Jan nooit kunnen verderzetten.  

Gezondheid

De laatste maanden ging het wat op en af met de gezondheid van Mit. Er werd zelfs even gevreesd dat ze corona zou hebben opgelopen, en enkele weken terug brak ze bij een val nog de pols en moest tot tweemaal toe een operatie ondergaan waarbij ze onder narcose moest. 

Gelukkig gaat het momenteel weer wat beter en is de familie en de buurt gelukkig om haar 100e verjaardag te kunnen vieren.

Zitbank

Toen een tijd geleden ter sprake kwam dat Mit Verdonk de kaap van de 100 jaar ging ronden, vond de buurt toch dat dit niet zomaar zondermeer kon passeren. Er werd in coronaveilige omstandigheden samen overlegd en er werd besloten om een robuuste zitbank te plaatsen op het hoekje van de Voortjesweg en Maarle aan het kapelletje van OLV van Lourdes. De grond waarop het kapelletje is gebouwd was trouwens ooit eigendom van de familie Versteynen. Een prima plaats dus voor een gedenkteken en wat is er plezanter dan een goede zitbank waar je even op kan verpozen tijdens een wandeling of een fietstochtje voor een leuke babbel. 

Projectleider Jan Van Dommelen wist nog wel een adresje waar ze deze mooie banken maken en zodoende werd eerder deze week de bank geplaatst naast het kapelletje met een leuk opschrift als herdenking aan dit eeuwfeest, het eerste sinds 39 jaar.

gebuurt Maarle rawepoGebuurt verzamelde zo goed mogelijk coronaproof om toch ten minste één foto te hebben van de gebeurtenis. ©RAWEPO.BE

Later in de week is heel de weg naar Maarle versierd met de gekende eeuwelingbomen die zijn vol gehangen met papieren bloemetjes zoals dat al decennia lang de gewoonte is.

In normale tijden zou er vanavond een geweldig drankgelag zijn georganiseerd, maar in deze tijden kan dat natuurlijk niet. Toch hield de familie Verstyenen-Verdonk eraan om alle buren symbolisch een gebakje te brengen als dank voor de vele jaren. 

1rawepo cameraFoto’s van de versieringen werden ook door de buurt gemaakt, klik op onderstaande afbeelding om deze te bekijken.

versieringen100jarige

1 filmcamera Plaatsen van de zitbank door het gebuurt Maarle © RAWEPO

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren