Maandagavond had er een brandweeroefening van Brandweer Ravels plaats in De Vond te Poppel, deze was aangekondigd door de gemeente.

RaWePo's kersverse reporter, Jan Hoed, zag er wel een uitdaging in hierover 'n verslagje te maken.... Dit op zijn eigen manier van schrijven natuurlijk.

vond16Jan Hoed in actie → → →

HET SCENARIO: In de woning t.h.v. Vond nr. 4 had zich een drugstafereel afgespeeld. Een boef had van zijn kompanen drugs geript. Hij had zich met zijn buit op de bovenverdieping verschanst maar werd betrapt door de andere boeven. Daarop werd hij door de anderen aan de muur geketend en gefolterd waarna de woning in brand gestoken werd.

Een alerte buurman zag rook en verwittigde de brandweer.

De doelstelling van de oefening was dus de brand meester te worden, de woning te betreden en zowel slachtoffer beneden alsook slachtoffer boven te evacueren. De 1ste via de voordeur, de 2de via de raam op de 1ste verdieping.

vond3vond12vond18

In de te slopen woning werd een zo levensechte noodsituatie gecreëerd. Dus niet een rookmachine uit één of andere discotheek maar met echt vuur, echte verstikkende rook en helse warmte. Ook werden er enkele deuren gebarricadeerd om de moeilijkheidsgraad ietwat te verhogen. Net echt!

Enkele minuten na de oproep verschenen er twee brandweerwagens met bijbehorende manschappen. Na even de situatie in te schatten en kort overleg gingen de brandweerlieden tot actie over. Aan de achterkant werd door middel van 'n fiks waterkanon het dak gekoeld terwijl langs de voordeur één voor één de in brandwerende pakken en met zuurstofflessen uitgedoste brandweerlieden de woning betraden. Niet veel later werd het eerste slachtoffer, een 80 kg. wegende pop naar buiten gedragen.

Voor het slachtoffer op de bovenverdieping was de ladderwagen verreisd, deze was eigenlijk voorzien... maar bleef weg?

vond4

vond7

vond11

vond15

Op mijn vraag naar het waarom antwoordde de woordvoerder mij dat deze een defect had en dat het niet veilig was deze te gebruiken bij de oefening. Ze hebben hierop het scenario aangepast en de nodige tijd gebruikt om andere vaardigheden te oefenen.

Ik vroeg wat men zou doen indien het wegvallen van een wagen in real life zou gebeuren. Ik werd meteen gerustgesteld. Men zou dan via de radio beroep doen op 'n ander korps en dankzij de grensoverschrijdende samenwerking zou deze niet eens van zover moeten komen.

Is deze missie dan geslaagd of niet? Volgens scenario niet, er bleef een slachtoffer (pop) in de woning. Maar als oefening wel... Want in het echte leven kan het altijd gebeuren dat materiaal defect gaat, wie had nooit een lekke band of lege accu, of de Senseo warmde in de ochtend de koffie niet op.

We mogen ook niet vergeten dat brandweer Ravels er een bewogen weekend op had zitten. Zo hadden we zaterdag de autobrand in de Staatsbossen, die uitbreidde tot een bosbrand, maar ook zondag hebben materiaal en manschappen het beste van zichzelf gegeven tijdens de jaarlijkse opendeurdag.

Wat mij betreft is de missie geslaagd: de brandweermensen hebben gewoon kunnen worden aan het materiaal en kledij, bepaalde routines zijn geoefend, ze leren op elkaar inspelen en worden vertrouwd met het gebruik van de radiocommunicatie.

Dat men hierbij afweek van het vooropgestelde scenario is van minderwaardig belang, het was maar een oefening. Veiligheid van personeel primeert.

In het echte leven zou het 2de slachtoffer heus niet aan zijn (haar) lot overgelaten worden.

Goed werk van onze brandweermannen, en vrouwen... chapeau!

vond17

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren