brandweercongres2

De afgelopen dagen was het een drukte van jewelste op Weelde Depot.

Dit keer was het niet omwille van de drukte op het vaccinatiecentrum, maar door het Vlaamse Brandweercongres dat vele honderden bezoekers kende uit de wereld van de hulpverlening.

Op vrijdag startte het congres dat was rijkelijk gevuld was met plenaire congressen, workshops en een gespecialiseerde beurs.

Verder waren er verschillende sprekers waaronder Rob Vliegen, alias “FLY”, de Sergeant Major uit de Belgische Special Forces Group van Kamp Waes die kwam spreken over  Overlevingstechnieken, in wat verschilt de brandweer en defensie.

fly

Zaterdagmorgen werd het begonnen met “Startschot Brandweercongres 2021 ‘Keep it safe’. Hierbij zaten naast Hans Clarysse, Voorzitter Brandweervereniging Vlaanderen en Maarten Van Severen, Directeur Netwerk Brandweer ook Walter Luyten, onze Burgemeester en Luc Faes, Zonecommandant hulpverleningszone Taxandria in het gesprekspanel.

walter luyten brandweercongres

Ook humor mocht niet ontbreken en daarvoor was Bas Birker uitgenodigd, een beetje vuil gebekt maar dat kon de toeschouwers niet deren, die zijn wel wat anders gewend in hun dagelijkse werk.

ONDER EMBARGO VRIJDAG 1 OKTOBER 2021, 07u00

Weelde, 01/10/2021

Brandweer treedt in dialoog

“Investeer in operationeel crisismanagement”

“Welke lessen trekken we uit de aanslagen, de pandemie of de voorbije watersnood? Zouden die lessen ons wapenen tegen een volgende crisis? Die cruciale vragen moeten we durven stellen,” zegt hoofd van Netwerk Brandweer Maarten Van Severen. De koepel van de 20 Vlaamse hulpverleningszones pleit dan ook voor een brede risicoanalyse door het beleid, en voor meer investeringen in operationele capaciteit van hulpverleningsdiensten om crisissen te beheersen.

Risico’s zijn eigen aan onze samenleving. Nul-risico bestaat niet. Zeker niet in onze complexe en internationaal verweven wereld. De volgende crisis is hoogstwaarschijnlijk geen overstroming of pandemie, maar van een heel andere dimensie. Denk bijvoorbeeld aan een hybride aanval zoals een hacking van een energiecentrale of stuwdam. We mogen ons niet voorbereiden op de vorige crisis. We moeten vooral voorbereid zijn op eender welke crisis – welke vorm die ook aanneemt”, stelt Van Severen.

Volgens Netwerk Brandweer is het aan de wetgever en de politiek om te beslissen hoe onze samenleving zich strategisch voorbereidt op zo’n volgende crisis. “Wij schrijven het beleid niet uit en willen ook niet aan politiek doen,” klinkt het. “Onze kracht ligt in het operationele. En het is de robuustheid van je operationele diensten – zoals politie, ziekenhuizen en brandweer – die in tijden van crisis het verschil maakt. Het is dat operationele luik dat we dienen te versterken zodat we nog beter een crisis kunnen anticiperen en remediëren – op welke schaal deze zich ook voordoet,” aldus Van Severen.

Daarom pleit Netwerk Brandweer voor enkele gerichte maatregelen vanuit de hogere overheid, zoals een meer duurzame en evenwichtige financiering van de brandweer, een volwaardige plaats voor de brandweer in het besluitvormingsproces en investeringen in opleiding en ontwikkeling van competenties. Deze stonden ook al omschreven in het memorandum van de koepelorganisatie naar aanleiding van de verkiezingen van 2019.

Dialoog op congres

Dit pleidooi kadert in het Brandweercongres van Brandweer Vlaanderen en Netwerk Brandweer. Een groot aantal brandweerlieden en een 30-tal beleidsmakers verzamelen vandaag in het Brandweerdepot te Weelde voor deze jaarlijkse bijeenkomst.

Naast doorlopende professionele workshops en een plenaire vergadering treedt de brandweer dit jaar ook in dialoog met de politiek rond operationeel crisisbeheer – een brandend actueel thema. De brandweer wordt vaak als eerste ingeschakeld in crisissituaties. Weinig mensen zijn dan ook beter voorbereid op onverwachte rampen dan brandweerlieden. Tijdens een levendig debat met beleidsmakers van verschillende politieke strekkingen wil de brandweer crisismanagement in het algemeen en de rol van de brandweer daarin evalueren.

brandweercongres1

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren