brandweer weelde depot3

Sinds enkele weken is één van de hallen op Weelde Depot het toneel van wekelijkse oefeningen van onze Taxandria brandweerzone.

De gemeente verhuurde de hal en slaat daarmee twee vliegen in één klap.

Geert Jansens, zelf ook instructeur brandbestrijding bij VESTA, de organisatie waar professionals opleidingen organiseren voor brandbestrijding aan brandweerlui, maar ook veiligheidstraining aan de politie en calamiteitencontrole aan het bedrijfsleven tout court, gaf ons een rondleiding.

Op deze zaterdagmorgen is het nog rustig op de site, enkele kleine groepjes zijn buiten aan de slag met het veilig leren omgaan met boomzaagmachines. Ze leren hier de grondbeginselen , maar ook al de eerste fijne kneepjes van de boomzaagkunst.

Allen zijn uitgerust met speciale kledij, zoals bijv de zaagbroek die een eerste vereiste is voor het werken met boomzagen. Ze leren omgaan met omgewaaide bomen die onder spanning komen te staan, maar ook hoe je het beste de situatie inschat voor je gaat zagen.

brandweer weelde depot1brandweer weelde depot2brandweer weelde depot4

Binnen in de ruime hal worden vooral de koude technieken geoefend, en in deze ruimte is dat ook in coronatijden perfect mogelijk onder veilige omstandigheden. Er is ook een ploegje van Ravels dat aandachtig luistert naar de instructeur die vandaag de ploeg wat probeert bij te brengen over werken op daken. Tegenwoordig zitten brandweerlui dikwijls op daken na een storm, maar om dit alles veilig te laten verlopen zijn ook hiervoor speciale procedures uitgewerkt om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. Gelukkig kunnen ze in de hal waar de trainingen doorgaan altijd verder werken, ook gedurende slechte weersomstandigheden. Een dakopstelling die makkelijk te beklimmen is geeft hen de mogelijkheid om vele situaties in te oefenen.

Ondertussen zijn in de hal op meerdere plaatsen andere opleidingen aan de gang. De opstelling die ons echter het meest interesseerde was het PPMO traject, een wezenlijk deel waarvan alle brandweerlui ’s nachts wel eens wakker liggen.

De PPMO proef moet jaarlijks worden afgelegd door elke brandweerman en bestaat uit drie delen:

De proeven bestaan uit 3 delen:

– Een persluchtproef, waarbij de persluchtdrager enkele praktische handelingen dient uit te voeren met het ademluchttoestel
– De fysieke proeven, waarbij een parcours dient afgelegd te worden, binnen een referentietijd
– Een proef op een eindeloze trap.

Jammer genoeg waren er geen gegadigden die ons even wilden tonen hoe het er in zo’n PPMO proef aan toe gaat, we kregen echter wel een voorproefje van hoe zwaar zo’n test is.

Hopelijk krijgen we later nog eens de kans om getuige te zijn van de PPMO proef.

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren