afscheid JD2
Even voor de klok van 17:00 h kreeg Brandweer officier van wacht  Jos Dickens gisteren in zijn kantoor te Turnhout een dringende interventie oproep voor een nijverheidsbrand in Weelde bij NV Van Raak.
Even moet het zwart geworden zijn bij Jos want dat was zowat de ergste brand die hij in zijn 32 jarige carrière als brandweercommandant meemaakte.
 
 
afscheid JD3
 

NEP OPROEP

Gelukkig handelde het dit keer niet om een achter oproep maar om het met president Trump’s woorden te zeggen een “fake of alternative news oproep”. 
De collega’s uit Ravels en de Taxandria zone wilden Jos even in de bloemen zetten bij zijn afscheid als kapitein bij zijn pensionering die eigenlijk al was ingegaan, maar toch nog een maandje was uitgesteld door Jos zelf.
Terwijl Jos onderweg alle verkeersregels aan zijn laars lapte in zijn haast om naar de nepbrand te stormen, maakten de brandweerlui die in grote getale aanwezig waren een gezellig uit de kluiten gewassen kampvuurtje met houten paletten op een braakliggend terrein naast NV Van Raak. Ondertussen werd het voertuig waarin kapitein Dickens op komst was nauwlettend in de gaten gehouden zodat ze niet verrast zouden worden bij zijn aankomst. Door voortdurend radiocontact te houden tussen de kapitein en de verbindingsmensen ter plaatse werd Jos hoe langer hoe meer overtuigd van de ernst van de situatie ter plekke…
 

"Hier klopt iets niet ...." 

Aangekomen op de plaats des onheils duurde het niet lang vooraleer Jos zag dat er iets niet in de haak was….. alle interventiewagens waren wel ter plaatse maar de brandweerlieden stonden er allemaal in uitgaanstenue bij en dat is niet echt de bedoeling bij een interventie…..
 

Jos ontsnapt niet aan schuimbad.

Onder luid applaus mocht Jos toch zijn laatste brandhaard blussen die ondertussen was opgelaaid tot een middelgroot kampvuur. Met de water- en schuimlans klaarde hij de klus in no-time maar werd dan onder vuur genomen door zijn collega’s die hem helemaal onderschuimden. Gelukkig had hij zich in zijn waterdichte pak gestoken en konden zijn kleinkinderen hem met veel plezier terug zuiver spuiten met de sproeilans.
In ieder geval was het een grote opluchting voor Jos Dickens dat hij enkele dagen voor zijn pensioen  op 1 april niet nogmaals één van zijn grootste nachtmerries moest ondergaan. Samen met de brand bij Zaadhandel de Koster waarbij mensenlevens werden betreurd was de brand bij Van Raak in 2001 de zwaarste uit zijn 32 jarige loopbaan. Naar aanleiding van deze zware brand die op een echte ramp had kunnen uitdraaien zijn er toen beslissingen genomen waar nog steeds de vruchten van geplukt worden.
 
afscheid JD1
 

In colonne terug naar de kazerne.

Nadat de laatste vlammen van het kampvuur waren gedoofd werd in colonne naar de brandweerkazerne gereden onder het geloei van de sirenes van alle interventievoertuigen, Jos voorop in de oude jeep als grote triomfator over de vlammenzee. De mensen langs de baan kwamen nieuwsgierig buiten kijken bij zoveel lawaai.
In de kazerne waren alle burgemeesters van de zone, zonecommandant Faes en andere korpscommandanten aanwezig om Jos te eren en de danken voor zijn jaren trouwe dienst voor de gemeenschap. Hij was het die aan de basis lag van de zone Taxandria en kan met gerust gemoed de fakkel overdragen aan de jongere generatie. 
Een erehaag werd gevormd door alle collega's en ex-collega's die ook in grote getale aanwezig waren voor deze gelegenheid.
afscheid JD4
 

Nieuwe doelen in het vooruitzicht.

Vanaf volgende week kan hij zich samen met zijn Vera op andere doelen gaan focussen want op zijn lauweren rusten is er waarschijnlijk niet bij. De net aangeschafte mobile home staat al te wachten om erop uit te trekken om nieuwe horizonten te verkennen.  
 
afscheid JD5
 

1rawepo camera    FOTOREPORTAGE PENSIOEN JOS DICKENS © RAWEPO

Via bovenstaande link kan u nog een fotoreportage bekijken van het hele gebeuren.... de nepbrand .... het schuimincident en de plechtigheid in de brandweerkazerne.

 

filmpje kijken     Filmreportage afscheid Jos Dickens

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren