1 IMG 6930 001

Voor de ode aan de 30.000 e Last Post kwamen gisterenavond ongeveer 300 mensen samen in de brandweerkazerne van Ravels. Deze opkomst was groter dan verwacht.

Overal ter wereld werd in brandweerkazernes dezelfde procedure gevolgd om samen het unieke moment te beleven van deze mijlpaal met een eresaluut van de brandweerlui.

The last Post is een trompetsignaal dat wordt gebruikt in verschillende legers. Het signaal wordt bij de meeste herdenkingen in Groot-Brittannië en Gemenebest-landen gebruikt.

1-IMG 6890

De last post onder de Menenpoort.

Oorspronkelijk werd het gespeeld als afsluiting van de dag, tijdens de inspectie van de posten, net als het Nederlandse signaal Taptoe. In de 17e eeuw namen Engelse soldaten dit signaal uit de Nederlanden mee naar huis, waar het geleidelijk de huidige vorm aannam.

Tegenwoordig wordt de Last Post vooral gebruikt bij militaire herdenkingen en begrafenissen. In Ieper wordt het elke dag om 20 uur gespeeld onder de Menenpoort door de leden van de Last Post Association, als eerbetoon aan hen die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. Dit ritueel doet men al sinds 1928, met enige onderbreking tijdens de bezetting van Ieper door de Duitsers tussen mei 1940 en 6 september 1944.

1-IMG 6911Om de 30.000e keer te eren dat de vrijwillige leden van het Korps Klaroenblazers van de Stedelijke Brandweer van Ieper hun Last Post speelden, nam ook de Ravels Brandweer deel aan de Ode aan de Ode.

De fanfare SNK leverde haar bijdrage met alweer een indrukwekkende uitvoering van The Last Post van haar dirigente Yvonne Peeters en een uitvoering van de Brabançonne van haar muzikanten.

Na afloop van deze toch wel emotionele eerbetuiging werden de aanwezigen uitgenodigd voor een drink, waarvoor dank aan de gemeente.

 

fotograaf

Fotoreportage Ode aan de Ode © RAWEPO

 

Filmreportage Ode aan de Ode (© André Vermeeren)

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren