Zaterdag streek de volledige cast en filmploeg voor de verfilming van de Nederlandse thriller roman 'de Verbouwing' van schrijfster Saskia Noort neer in Ravels in de Vaartstraat en het oude pannenfabriek. Fotograaf Luc timmermans was er als de kippen bij om voor Rawepo deze voor Ravelse normen toch bijzondere gebeurtenis op foto vast te leggen. Het boek van Saskia Noort leest als een thriller en hopelijk krijgt de film dezelfde vaart mee als het boek. De Nederlandse crew nam Hollywooadachtige proporties aan met allerlei contrapties die de set werden opgesjouwd om de verschillende scenes in te blikken. De meest bekende acteurs in de film die een hoofdrol vertolken zijn Peter Blok en vooral Tjitske Reidinga die we nog kennen als de snobistische blondine uit Gooische Vrouwen.
Saskia Noort - De verbouwing
RECENSIE
Saskia Noorts vorige roman, Nieuwe buren, kreeg het van recensenten zwaar te verduren. De schrijfster werd verweten dat de personages, kennelijk niet gehinderd door hun beroepsleven, alle tijd aan zichzelf en elkaar besteedden. En sommigen merkten op dat de intrige voor een misdaadroman wel erg dun was.
Het lijkt erop dat Noort zich deze bezwaren heeft aangetrokken. Hoofdpersoon van De verbouwing, Mathilde van Asselt-Fortuin, is plastisch chirurg, en praat honderduit over haar vak. Ook voert Noort een onvervalste schurk ten tonele, waardoor het thrillerelement gegarandeerd is.
Het verhaal begint als Mathilde haar privékliniek Duinhoeve heeft geopend. Je eigen baas zijn, een interessant en lucratief beroep, wat wil een moderne vrouw nog meer?
Maar de donkere wolken zijn bij Noort nooit ver weg. Echtgenoot Rogier, ooit een gevierd psychiater, is niet bestand tegen de bliksemcarrière van zijn jongere vrouw, en verliest zich in alcoholisch zelfbeklag.
Ondanks haar riante inkomen heeft ze een astronomische schuld opgebouwd. Ze heeft geen vat op haar tienerzoon. En dan is haar huis een bouwval omdat Rogier bij een groeicursus ene Hylke heeft ontmoet die aannemersvak volgens holistische principes beoefent. Het werk ligt stil, omdat het wachten is op dure, milieuvriendelijke materialen.
Een schijnbaar toevallige ontmoeting met haar schoolliefde Johan lijkt een verandering ten goede aan te kondigen. Johan betoont zich een veelzijdig zakenman, met connecties in het aannemerswezen. Hij koopt voor één miljoen euro aandelen in de kliniek, en neemt de supervisie over de verbouwing op zich, geassisteerd door een legertje hardwerkende Polen. Dat klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. Wanneer Hylke omkomt bij een aanrijding, beseft Mathilde dat ze de regie over haar leven is kwijtgeraakt.
De verbouwing had een onderhoudende thriller kunnen zijn. Als Mathilde maar niet zo'n navelstaarderige, besluiteloze zeurpiet was geweest. Het ene moment wil ze weg bij Rogier om even later te hopen dat alles op wonderbaarlijke wijze goed zal komen. Tientallen malen stelt ze haar blik op verleden, heden en toekomst drastisch bij. Daarbij bestookt ze de lezer met existentiële bespiegelingen. 'Hoe komt het dat ik hunker naar liefde en ik die toch niet meer wil van Rogier?'
Tegen het eind van het boek beleeft Mathilde een uniek moment van zelfinzicht. Ze is een angsthaas geweest, maar dat zal nu veranderen! Had ze dat maar tweehonderd bladzijden eerder bedacht. Dat had de lezer veel ergernis bespaard. (HANS KNEGTMANS)