1 IMG 5158 001

Nieuwe Agridagen krijgen boost op nieuwe locatie!

 
Maandagochtend lanceerde het team rond de Agridagen in het gemeentehuis van Ravels hun nieuwe initiatief om vanaf volgend jaar de Agridagen, opvolger van de bekende Pluiveedagen in Geel naar Ravels te halen.
 
1-IMG 5183In Geel was het organiserende team stilaan uitgekeken op de beperkingen die de accommodaties meebrachten en werd uitgekeken naar een nieuwe locatie in de provincie Antwerpen.
De keuze is gevallen op Weelde Depot, de ex Navo hallen in onze deelgemeente die uitermate geschikt leken te zijn voor de hoge ambities van de Agridagen die ondertussen door de Boerenbond zijn overgenomen. 
 
De Agridagen krijgen na de overname door Boerenbond een nieuw elan. Het team achter de gekende beurzen Agriflanders & Werktuigendagen en de gemeente Ravels slaan de handen in elkaar om het evenement te herlanceren op een nieuwe en unieke locatie: Weelde Depot in Ravels. 
 
“Dit voormalige militaire domein met bestaande hallen biedt heel wat troeven in vergelijking met het vroegere tentencomplex”, aldus voorzitter Georges Van Keerberghen. “We kunnen een stuk efficiënter werken, waardoor wij zowel de standhouders als bezoekers meer comfort aanbieden voor minder geld! Zo kan bijvoorbeeld iedereen gratis parkeren op het terrein zelf en dalen de standhoudersprijzen met maar liefst 25%.”
 

Sterkere commerciële uitbouw

1-IMG 5179De volgende editie van de Agridagen vindt plaats van 12 tot en met 14 februari 2016. De organisator wil daarbij vooral sterker inzetten op de commerciële uitbouw van de beurs.
“Een beurs is pas geslaagd als de exposanten tevreden zijn. We willen bedrijven uit de sector een forum bieden waar ze op een professionele én gezellige manier met zowat alle landbouwers uit Antwerpen en Limburg in contact kunnen komen. Hiervoor hebben we verschillende knopen doorgehakt. Ten eerste verhuist de beurs naar het weekend, omdat we uit ervaring weten dat de Vlaamse bezoekers zich dan gemakkelijker vrijmaken. Verder wordt de publiciteitscampagne sterk uitgebreid en zullen we ook in Zuid-Nederland communiceren. De ligging van Ravels is daar uiteraard niet vreemd aan. Ten derde, en dat is wellicht de meest ingrijpende verandering, openen we de deur voor mechanisatie op erfniveau. De beurs blijft weliswaar focussen op de pluimvee-, varkens- en rundveehouderij, maar met landbouwmateriaal boren we een extra segment van geïnteresseerde bezoekers aan.”
 

Forum voor kennisoverdracht

Daarnaast willen de Agridagen ook een forum blijven voor kennisoverdracht en -uitwisseling. 
“Het is onze bedoeling om in de marge van de beurs een aantal seminaries te organiseren. De uitwerking daarvan is in handen van een adviesraad, waarin een aantal belangrijke spelers uit de landbouwsector verenigd zijn. Zij weten wat er leeft in de sector, waardoor wij de bezoekers van relevante en actuele info kunnen voorzien.”
 

1-IMG 5165Crelan blijft hoofdsponsor

Crelan, reeds 3 edities hoofdsponsor van de Agridagen, blijft de beurs trouw. De bank- en verzekeringsinstelling, met een hart voor de land- en tuinbouw, breidt het lopende engagement uit voor nog eens 3 edities. 
“De Agridagen zijn een referentie geworden met een gevarieerd programma en talrijke interessante seminaries. Het zijn de historische partners die in het verleden hun krachten hebben gebundeld en door hun inspanningen voor dit succes hebben gezorgd. Ik wil iedereen daarvoor oprecht danken en feliciteren. Ook een woordje van dank voor de nieuwe organisator Agriflanders & Werktuigendagen omdat zij de Agridagen een nieuwe toekomst geven. Hier wil Crelan zijn steentje aan bijdragen”, aldus Luc Versele, CEO van Crelan.
 

Gemeente Ravels is gastheer

De gemeente Ravels, gastheer van de vernieuwde Agridagen, zet zich op de kaart als een echte landbouwgemeente. 
“Landbouw is een vitale economische sector voor Ravels”, stelt burgemeester Walter Luyten. “De gemeente beschikt over 4.500 hectare landbouwgrond, meerdere para-agrarische bedrijven en niet minder dan 244 actieve, voornamelijk familiale, landbouwbedrijven. Vanuit deze invalshoek is de landbouw een belangrijke sociaal-economische pijler binnen een sterk gemeentebeleid. Daarom investeert de gemeente in een ondersteunend, innovatief landbouwbeleid. Dit brengt mij naadloos bij de doelstelling van de Agridagen. Met deze vakbeurs willen de organisatoren de landbouw als bedrijfssector promoten en kansen bieden. Dat deze beurs kan en mag plaatsvinden in een plattelandsdorp, waar men zich nog bewust is van de noodzaak aan landbouw, is een effectieve meerwaarde voor allen.”
 
 

Agridagen 2016: praktische info

 
Wat: vakbeurs voor de veeteelt (pluimvee-, varkens- en rundveehouderij) en mechanisatie op erfniveau
Waar: Weelde Depot, Geeneinde 54, 2381 Ravels
Wanneer: van vrijdag 12 tot en met zondag 14 februari 2016 
Openingsuren: elke dag van 10.00 tot 18.00u.
Toegangsprijs: € 11, kinderen (-12j) gratis
Parking: gratis
Contact: +32(0)9/245.36.13, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.agridagen.be
 
 

RAVELS: Een dynamische plattelandsgemeente, met een hart voor de landbouw.

 
 
Ravels is een echte Kempische plattelandsgemeente. Met zijn 9 500 ha, is het een groene, dynamische grensgemeente, in het noordoosten van de provincie Antwerpen, geprangd tussen enerzijds Turnhout en anderzijds de grootstad Tilburg.
Met zijn  14 705 inwoners is het dun bevolkt. De helft van de oppervlakte is landbouwgebied. Ravels heeft nog veel open ruimte, groen en natuur.
1-IMG 5160De gemeente bestaat uit 3 deelgemeenten (Ravels, Weelde en Poppel) en 6 parochies. Het weidse karakter van de gemeente, met zijn velden en akkers, geeft een vrij gevoel en biedt naar de toekomst zeker toeristische mogelijkheden (fiets- en wandelpaden, paardenroutes, …)
Ravels is een prachtig plattelandsdorp met de accommodatie en de dienst-verlening van een stad, maar met de rust en de ruimte van een dorp.
Ravels heeft ongetwijfeld zeer veel mogelijkheden naar de toekomst, maar een gemeente moet ook als economische entiteit overleven.
Met een uitgave van meer dan 18 miljoen euro op de gewone exploitatie dienen er ook de nodige inkomsten gecreëerd te worden.
Vanuit het ruimtelijk structuurplan, en door zijn geografische ligging beschikt de gemeente over weinig industriële en ambachtelijke zones.
Daarom is landbouw een vitale economische sector voor de gemeente. De gemeente beschikt over 4 500 ha landbouwgrond, meerdere para-agrarische bedrijven  kippenslachterijen, maalderijen, broeierven, constructie-bedrijven voor stalinrichting, transportbedrijven gespecialiseerd in land-bouw, enz.), en niet minder dan 244 actieve, voornamelijk familiale land-bouwbedrijven.
Vanuit deze invalshoek is de landbouw een belangrijke sociaal-economische pijler binnen een sterk gemeentebeleid.
Daarom investeert de gemeente in een ondersteunend, innovatief landbouw-beleid. De landbouwer als rentmeester van de open ruimte en de landbouw-sector als levensader van dit prachtige plattelandsdorp.
Als gemeentebestuur zien wij en worden ook wij geconfronteerd met de toenemende regelgeving ten aanzien van de landbouw: IHD, PAS en andere onomkeerbare wetgeving hypothekeren lokale landbouwbedrijven. De gemeente wil haar beleidsplatform aanbieden om naar acceptabele oplossingen te zoeken (bv academische zitting op 26 juli).
Tevens zoeken wij steeds naar een maximale integratie van de landbouw bin-nen de lokale leefgemeenschap. Daarom is het belangrijk om de burger te betrekken bij de landbouw en het lokale, familiale landbouwbedrijf.
Ook de landbouwdagen, acties als ‘loeren bij de boeren’ en toeristische landbouwdagen passen bij deze integratiestrategie en zijn een opdracht voor het gemeentebestuur.
Dit brengt mij naadloos bij de doelstelling van de Agridagen.
Met deze vakbeurs willen de organisatoren de landbouw als bedrijfssector promoten en kansen bieden.
Dat deze beurs kan en mag plaatsvinden in een plattelandsdorp, waar men zich nog bewust is van de noodzaak aan landbouw, (ook in Vlaanderen), is een effectieve meerwaarde voor allen.
 
Eric Van Gestel                                                                                                      Walter Luyten
Schepen van landbouw                                                                                            Burgemeester
 
1 IMG 5168
 
 
 
 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren