broodfokkers
Jaren loopt dit probleem al, malafide hondenfokkers fokken honden in verschrikkelijk slechte omstandigheden of importeren jonge puppy’s vanuit Hongarije of andere voormalige Oostbloklanden waar men het met de wet op het dierenwelzijn niet zo nauw neemt.
De jonge dieren worden met honderden tegelijk in bestelbusjes of vrachtwagens over de grens gesmokkeld en lijden zo onder de stress dat een deel van hen het einde van de reis zelfs niet halen.
 
Volgens de Nederlandse pers is de provincie Brabant de spil in deze internationale zwendel. Omroep Brabant voerde gesprekken met een 20 tal dierenartsen uit de provincie die dit probleem aanklagen.
In getuigenissen van de nietsvermoedende klanten lezen we telkens weer dat ze gelokt worden met kleurige foto’s van jonge gezonde pups die ze in het Zuiden van de provincie Brabant moeten ophalen. Erg dikwijls moeten de klanten, die zelf ook dikwijls boter op hun hoofd hebben wegens het ingaan op  niet realistische aanbiedingen, de Belgische grens oversteken om de hondjes op te halen. Er zijn zelfs getuigenissen dat een dierenarts meewerkt aan deze zwendel met valse stempels.
 
 

Brabant draaischijf maffieuze handel in puppy’s ( bron: omroepbrabant.nl )

Geknoei

Eenmaal aangekomen in Brabant wordt er regelmatig geknoeid met inentingen en hondenpaspoorten. Via verschillende handelaren en met name via internet komen de hondjes vervolgens terecht bij de consument. Dierenarts Frank van Schaijk van dierenkliniek De Kempen: "Dan worden ze geplaatst in huiselijke situaties, zodat de consument de indruk krijgt dat die pup gewoon in Nederland is geboren en opgegroeid."
 
M.C. uit Eindhoven kocht eind 2014 een puppy bij een grote handelaar in de Kempen. "We hadden een advertentie gezien op internet dat er puppy's te koop waren", vertelt C. "We zijn daar heen gegaan en het zag er keurig uit. Uiteindelijk zijn we gegaan voor een witte Labrador."
 

Inslapen

De eerste paar dagen was het feest in huize C. Nora, want zo noemde ze haar nieuwe beste maatje, was een vrolijke, gezonde pup. Maar toen ging het mis. "Ze bleef maar braken en toen kwam er ook diarree. Ze liet overal alles lopen." C. had geen andere keus dan Nora in te laten slapen.
 
Wetenschapper Paul Overgaauw van de universiteit van Utrecht deed jarenlang onderzoek naar de malafide handel in puppy's. Volgens hem realiseren veel dierenliefhebbers zich niet welke risico's ze nemen door het kopen van een hondje uit de handel.  
 

Hondsdolheid

Overgaauw: "Je weet niet wat je binnenhaalt, je weet niet wat je krijgt. Je weet niet of ze gesocialiseerd zijn en je weet niet hoe oud ze zijn. Je weet niet of ze wel goed gevaccineerd zijn. Je weet niet wat voor parasieten ze bij zich hebben. En er is altijd het risico dat ze rabiës, hondsdolheid, met zich mee brengen. Als dat een keer gebeurt, hebben we echt een probleem in dit land."
 
De meeste dierenartsen die we spraken in de loop van ons onderzoek durven niet herkenbaar in beeld te komen, maar willen wél graag hun verhaal vertellen. Een van hen, we noemen haar Marieke: "In de hondenhandel is veel geld te verdienen. Collega's van mij worden bedreigd. Daarom wil ik niet herkenbaar in beeld. In een aantal gevallen kun je echt wel spreken van dierenmaffia."
Bron: www.omroepbrabant.nl
 
Indien u zelf op zoek bent naar een puppy, ga dan even het net op en googel eerst een keertje op malafide broodfokkers. Zo kan u zich wellicht zelf al een beeld vormen over de problematiek in de regio. Een gewaarschuwd man is er twee waard !!
 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren