Indien het de eerstkomende week fors gaat vriezen zouden we wel eens in de problemen kunnen komen met de stroomvoorziening in Vlaanderen.
Volgende week gaan we meer weten als de zogenaamde “Winter Outlook” wordt gepubliceerd. Tot op vandaag zijn weinig mensen echt bezorgd over de nakende stroompannes.
“Het zal wel zo’n vaart niet lopen” horen we dikwijls. Dat het echter menens is wordt duidelijk wanneer een interne nota van netbeheerder Elia gisteren uitlekte.
Komende weken problematisch bij vrieskou.
Wanneer de komende weken koning vorst zijn intree zou doen in ons landje zal het er niet goed uitzien. De hoogspanningsnetbeheerder Elia onderzocht wat de meest risicovolle momenten op een tekort aan elektriciteit zijn, rekening houdend met de invoercapaciteit. Die ‘Winter Outlook’ wordt eerstdaags publiek gemaakt. Het gaat om een update van een rapport dat eind oktober voorgesteld werd aan een werkgroep met grote industriële klanten, producenten en toezichthouders.
Exportcapaciteit in buitenland verminderd.
Als men weet dat Vlaanderen zelfs in een normale winter stroom uit het buitenland moet invoeren om onze vraag te dekken kan je de risico’s beginnen inschatten. De totale Belgische capaciteit is 15.000 MW. Van deze 15.000 MW liggen er momenteel een aantal kernreactoren uit zodat we op dit ogenblik maar over 9 à 10.000 MW kunnen beschikken op vol vermogen. Er kan in het gunstigste geval 3.500 MW worden geïmporteerd vanuit onze buurlanden. Frankrijk is onze grootste leverancier sinds Duitsland enkele jaren terug ook is terug geschakeld en zijn kernreactoren heeft gesloten. Indien echter heel West Europa wordt getroffen langs de Atlantische kust door een koudegolf die een week lang duurt zullen we onherroepelijk prijs hebben. Dan kan Frankrijk niet voldoende stroom opwekken om in zijn eigen behoefte te voorzien en wordt er niet geëxporteerd naar omringende landen, logisch… eigen volk eerst zeker …..
Strenge winter..... bibberen zonder stroom.
Bij een strenge winter - wat zich om de twintig jaar voordoet - is de situatie ernstiger. Niet alleen stijgen de Belgische invoernoden dan fors, ze klimmen voor januari regelmatige boven de eerste kritische kaap van 3.000 megawatt. Elia rekent erop dat de kernreactor Doel 4 begin januari weer opgestart wordt. Een capaciteit van 2.500 à 3.000 megawatt is theoretisch in te voeren via de connecties van België met het buitenland. Maar dan moet die stroom natuurlijk wel beschikbaar zijn in de buurlanden.
De weken met de hoogste risico’s zijn de week van 29 november (Elia rekent telkens vanaf zaterdag, het gaat dus om de volgende week), de week van 6 december en de week van 3 januari. Op maandag 5 januari, na de kerstvakantie, herneemt de energievraag van de bedrijven. In die drie ‘rode’ weken kunnen de importnoden uitkomen boven een tweede kritische drempel, die van 3.500 megawatt. Dat is de maximale invoercapaciteit met de huidige connecties. Dat betekent dat in die drie weken bij uitzonderlijk koud weer stroomtekorten dreigen. Dat zou de afschakelplannen in gang zetten. De afgelopen weken zijn extra akkoorden afgesloten met grote afnemers, de “afschakelbare klanten”. Die grootverbruikers zullen worden vergoed ( wat de normale burger niet graag zal horen) maar ook hiermee zal maar 170 MW kunnen worden bespaart.
Wat als ..... de stroom echt uitvalt ? Hoelang zal dat duren ?
Nog onrustwekkender is de berekening die Elia heeft gemaakt over de duur van een stroomtekort. Dat varieert tussen 5 uur en 29 uur als Doel 4 draait en tussen 49 uur en 116 uur als die kernreactor nog stilligt. Naar wij hebben begrepen worden deze onderbrekingen over de verschillende zones verspreid en zal niemand zo lang zonder stroom blijven zitten. Anders dreigen er grote rampen te gebeuren. In ieder geval gaan we toch nog eens bekijken hoe we aan een betaalbare stroomgenerator kunnen geraken. Om deze aan het eigen stroomnet te schakelen zullen er ok nog enkele veiligheidsaanpassingen moeten gebeuren.
Iedereen moet solidair zijn en zijn verbruik zoveel mogelijk beperken.
Wat ons persoonlijk nog het meest ergert is de zone indeling. Als men in een betrekkelijk veilige zone valt zal men niet geneigd zijn om al direct het verbruik naar beneden te draaien. Je loopt immers geen direct gevaar te worden afgeschakeld en als de stroom maar dikwijls genoeg uitvalt zullen “ze” er toch wel iets aan gaan doen, dat horen we velen al denken. Als echter de periodes van 5 tot maximaal 116 uur zullen duren zal iedereen, ongeacht welde zone worden getroffen.
Het is dus in ons aller belang om het persoonlijk verbruik zo laag mogelijk te houden als de on/off meter naar rood dreigt om te slaan. Want eens de stroom is afgeschakeld is het koffiedik kijken wanneer deze weer beschikbaar zal zijn.