Dovo
Afgelopen dinsdag in de late namiddag werd Weelde opgeschrikt door een luide knal. Het was even over vier uur toen vooral de parochies van Sint Michiel en Weelde Statie deze te horen kregen.
Velen hadden er het raden naar wat er precies gebeurde, maar dat mysterie is intussen opgelost. Op het militaire vliegveld van Weelde bracht de Dienst voor de Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen, kortweg DOVO, namelijk een bom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing. Deze was even van te voren opgehaald in Baarle Hertog.

Gevonden bom_TommelshofIn de tuin van de familie de Wijs aan het Tommelshof in Baarle Hertog zijn al enige tijd werken aan de gang. Deze moest volgens de bewoners nog eens opgefrist worden door ondermeer een nieuwe graszode aan te leggen. Ook moest een vijvertje dichtgelegd worden omdat het echtpaar de Wijs regelmatig bezoek krijgt van hun kleinkinderen en ze elk gevaar willen schuwen. Nadat de afgelopen weken ondermeer een bobcat de hele tuin ondersteboven haalde, was de eigenaar afgelopen maandag samen met zijn achterbuur nog wat met de spade aan het bijwerken. Omdat er wat elektriciteitsdraden langs de wand van de vijver lagen werd besloten dat gedeelte wat secuurder te behandelen. Totdat ze op een hard voorwerp stootten. Er werd wat rondom gewerkt totdat eigenaar Bert de Wijs een bom meende te herkennen. Daarop besloot hij een foto te nemen en deze naar de politie te zenden die deze op hun beurt doorstuurden naar de dienst DOVO.

Twee mensen van "de ontmijningsdienst" belden dinsdag in de loop van de voormiddag al aan bij de Wijs. Die wisten al meteen te vertellen dat het inderdaad om een bom ging, een zogenaamde tyfhoon-bom met maar liefst 5 kg springstof. Terwijl ze het projectiel verder blootlegden en probeerden onschadelijk te maken werd iedereen aangemaand tenminste aan de andere kant van de woning te gaan staan, een eventuele ontploffing zou immers een fatale impact kunnen hebben.

Bom krater_vliegveld_WeeldeDe ontmanteling van de bom die "op scherp" stond liep echter niet zoals gewenst omdat de schroefkop na enkele draaien begon te wringen. De specialisten vonden het dan ook wijselijker om de bom elders, op een veiligere plek, gecontroleerd te laten ontploffen. Er werd besloten om af te zakken naar het militaire vliegveld van Weelde, een voor Bert de Wijs geen onbekend terrein gezien hij hier zelf regelmatig actief is als fervent zweefvlieger. Hij had zelfs de nodige sleutels die toegang gaven tot de militaire site van Weelde.

Er stelde zich echter nog een probleem... Men kon de bom niet in Weelde krijgen zonder over Nederlands grondgebied te rijden, en daar was toestemming voor nodig. Na een klein uur wachten kwam het verlossende telefoontje en kon het transport, inclusief politie-escorte, de grens over steken...om enkele kilometers verder opnieuw de grens over te steken... ja, dat is nu eenmaal de charme van de enclavegemeente.

Eens aangekomen op het militaire vliegveld van Weelde werd aan de zuidkant een geschikte plaats gevonden om de ontploffing in gereedheid te brengen. Een sirene waarschuwde dat de ontsteking er kwam... Een zware knal weerklonk en volgens ooggetuigen spatte het zand metershoog op. Eens terug op de plaats was te zien wat een kracht de bom nog had, er was een krater geslagen met een diameter van een meter of vijf en een diepte van zowat twee meter. De scherven die ter plekke nog werden gevonden waren bloedheet en vaak ook messcherp.

Volgens Bert de Wijs hebben hij en zijn gezin enorm veel geluk gehad dat de bom bij de werken in de tuin niet geraakt is door bijvoorbeeld de bobcat. Dat zou desastreuze gevolgen gehad kunnen hebben. Gelukkig kan hij er nu nog mee lachen en er vooral smaakvol over te vertellen.

Foto's van Bert de Wijs

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren