dementieavond

Dementie is tegenwoordig een hot topic, via alle media wordt er campagne gevoerd ter bestrijding van de ziekte.

In de Wouwer was er gisteren een voorlichtingsavond die druk werd bijgewoond. De interesse is wel degelijk aanwezig in onze gemeente.

dementieavond2

Op de WERELDDAG DEMENTIE, 21 september, ging  in De Wouwer een informatieavond door.

Er was een behoorlijk grote opkomst! (120/150 mensen?) Waarbij dan toch vooral ‘de oudere generatie’ in grote getalen aanwezig was.  Er is behoorlijk wat ongerustheid bij deze mensen… Een zoektocht naar achtergronden, gebracht door de coördinator Tandem Liesbeth Van Eynde, kan naast ‘Mr Google’ heel wat verheldering brengen.

Iedereen wil graag oud worden. Maar spijtig genoeg heeft 1 op 5 (!) kans om een vorm van dementie te krijgen… Daarbij hebben vrouwen méér kans om deze ziekte te ontwikkelen (1 op 3, terwijl 1 op 7 voor mannen). De ‘diagnose’ kan pas 2 à 3 jaar na het verschijnen van de eerste tekenen vastgesteld worden. 70% van deze mensen woont bovendien thuis, niet in woonzorgcentra.

Naast ouderdomsdementie is er ook sprake van jongdementie, in het geval verschijnen de tekenen tussen het 40ste en het 65ste levensjaar.

Diagnose is vandaag geen uitsluitingsdiagnose meer. Vb door ruggenmergpunctie kan zekerheid verkregen worden. Dementie is een verzamelnaam van een 60-tal ziektes en/of aandoeningen, waarvan de belangrijkste/meest voorkomende zijn: alzheimer, vasculaire aandoeningen, lewy body en frontotemporale aandoeningen. Afhankelijk van de vorm zullen ook de symptomen anders zijn.

In tegenstelling tot wat je zou denken is het verkrijgen van ‘de diagnose’ belangrijk, ja zelfs (even) een opluchting. De tijd van ontkennen en redenen verzinnen waarom je dit of dat wel of niet hebt gedaan of niet meer weet is gedaan. Anderzijds wéét je dan ook wel wat er volgt – en dat is geen opluchting…!

Dementie is niet te genezen. Het is chronisch, progressief en onomkeerbaar. Geneesmiddelen kunnen afremmend werken, maar niet genezen. Als je de ziekte ontwikkelt zijn er 3 vormen van ‘verwering’: je gaat vechten (reageren, kwaad worden, …) , vluchten (ontkennen dat je iets niet of wel gedaan hebt) of bevriezen (stil worden, niet kunnen reageren).

Tijdens de informatiesessie las een mantelzorger (lees: de echtgenoot van een vrouw/moeder met dementie) zijn verhaal. De echtgenote/moeder ontwikkelt jongdementie, er loopt vanalles mis in het gezin, er is voortdurend ruzie, de dochter verlaat zelfs het ouderlijk huis. Na de diagnose komt er rust en worden de relaties hersteld. Het gezin wordt her-enigd.

Gelukkig is vergeten niet altijd dementie: zie foto. We vergeten ook vaker dingen die ons niet belangrijk leken. Signalen die via verschillende kanalen - vb horen, zien èn voelen - binnenkomen worden beter onthouden.

Een aantal signalen / waarschuwingstekens kunnen (best) aanleiding zijn tot verder onderzoek : foto 10 waarschuwingstekens.

Zorgverleners hanteren een observatiesµ-vragenlijst. (zie foto) Indien 5 vragen met JA beantwoord worden is het weerom nuttig om verder onderzoek te doen.

Dementie : uitstel of afstel?  Een gezonde levensstijl tussen je 40ste en je 75 ste levensjaar zorgt ervoor dat je 30% minder kans op het ontwikkelen van een vorm van dementie hebt.

Zorg bovendien goed voor je zintuigen die je hersenen prikkels bezorgen: als je niet goed ziet, GA VOOR EEN BRIL ; als je niet goed hoort, GA VOOR EEN HOORAPPARAAT.

Elementen die nog voordelen kunnen opleveren (minder kans op het ontwikkelen van een vorm van dementie):

 • - Een goede relatie met je partner, kinderen ed
 • - Goede sociale contacten onderhouden
 • - Nieuwe dingen leren
 • - Nieuwsgierig blijven
 • - Ideaal is een combinatie
  • o Fysieke activiteit
  • o Cognitieve activiteit
  • o Sociale activiteit

Wat is er belangrijk in geval van (een vorm van) dementie:

 • - Comfort
 • - Identiteit
 • - Gehechtheid
 • - Zinvolle bezigheid
 • - Erbij horen

Met andere woorden : dit zijn de basisbehoeften voor IEDEREEEN, of je nu gezond bent of een vorm van dementie hebt ontwikkeld…!

Om diegenen die de avond hebben gemist zetten we nog even de hand-outs van de presentatie onderaan dit artikel voor meer informatie.

Hand-outs:  uitstel of afstel?

pdf20220921_Ravels_Dementie_uitstel_of_afstel.pdf1.08 MB22/09/2022, 07:25

 

 

 

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren