In Poppel en Ravels waren het gisteren de jaarlijkse kerstboomverbrandingen.
Dat wordt in beide deelgemeenten van Ravels georganiseerd door verschillende verenigingen.
In Poppel zijn het voornamelijk de jeugdverenigingen die iedereen uitnodigden om een late nieuwjaarswens over te brengen aan iedereen. Samen met een stukje muziek van de groep Swizzle, wat lekkernijen en drankjes werd de avond doorgebracht bij het hartverwarmende kerstvuur.
In Ravels op het Gilseinde was het de buurtvereniging die instond voor de organisatie. Ook daar werd het beproefde concept gevolgd met glühwein, wat straffe jeneverkes en een hapje om de honger te stillen.
Eeuwenoude traditie
De traditie bestaat al eeuwen: kerstboomverbrandingen. Al lang vóór het ontstaan van het christendom was het een gewoonte om aan het begin van het jaar grote vuren aan te steken om het nieuwe jaar en de ‘komst van het licht’ (het langer worden van de dagen) te vieren.Al eeuwenlang bestaat de traditie van kerstboomverbrandingen. Ver voor de opkomst van het christendom was het gebruikelijk om aan het begin van het jaar grote vuren te ontsteken om de komst van het nieuwe jaar en het lengen van de dagen te vieren, ook wel bekend als de 'komst van het licht'.
De oorsprong van kerstboomverbrandingen ligt niet alleen in deze vuren, maar ook in de traditie van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. De Germanen noemden dit het 'Joelfeest', waarbij ze niet alleen grote vuren ontstaken om de zonnewende te vieren en kwade geesten te verdrijven, maar ook voor veel lawaai zorgden door te 'joelen'. Dit 'joelen' vormde de basis voor het vuurwerk tijdens nieuwjaarsnacht.
Mix van christelijke en heidense gebruiken
De kerstboom en de verbranding ervan zijn eigenlijk een interessante mix van christelijke en heidense gebruiken. De versierde boom was al aanwezig bij de Germanen, terwijl ook de Romeinen hun huizen versierden met groen en verlichting om de zonnewende te vieren, wat weinig te maken had met het christendom.
Hoewel de kerstboom en de verbranding ervan een heidense oorsprong hebben, is de kerstboom al bijna vijfhonderd jaar ingeburgerd binnen de kerken. De eerste kerstboom in een kerkelijke setting werd in 1539 in de Kathedraal van Straatsburg opgezet, en in de daaropvolgende eeuw volgden gewone burgers door kerstbomen in hun woningen te plaatsen.
Waarom naaldbomen?
Het gebruik van naaldbomen als kerstbomen was waarschijnlijk ingegeven door de zoektocht naar 'groen' in de winter, waarbij sparren, hulst en maretak de voorkeur hadden. Hier ontstond echter een conflict met het christendom, aangezien deze groensoorten, vooral maretak, als magisch werden beschouwd en een belangrijke rol speelden bij het Joelfeest voor heidenen. Dit leidde tot een compromis waarbij sparrengroen, hulst, klimop en maretak werden gebruikt tijdens kerstmis, maar ritueel verbrand werden op de 'Dertiendag' (6 januari), omdat de aanwezigheid van deze planten na die datum als ongeluk zou worden beschouwd.
Foto's van Fotografie@NonkelFotograaG