locatie oefenterrein kwb1

De KWB verenigingen uit onze gemeente van zijn erg begaan met de verkeersveiligheid in onze gemeente.

Twaalf jaar geleden al starten ze met het oefenterrein voor jonge automobilisten en creëerden daarmee extra mogelijkheden om te kunnen slagen bij hun rijexamen.

Al 35 jaar actief.

We spraken met voorzitter van KWB Weelde Centrum Johan Janssen:

"Al meer dan 30.. 35  jaar zetten de mensen van KWB zich in onze gemeente in om jonge automobilisten te helpen slagen door middel van allerhande projecten, en daar komt nu dit oefenterrein voor motorrijders.

"Hier krijgen jonge autobestuurders de kans om door het oefenen van talrijke praktische situaties hun rijervaring te vergroten in het bijzijn van hun begeleider op een levensgrote ruimte.

Tot op dit moment was er geen enkele mogelijkheid om voor een belangrijke groep, namelijk de motorrijders die meer en meer in het verkeer verschijnen, oefenmogelijkheden aan te bieden."

Het terrein op het vliegveld was voldoende groot en ruim om voor deze specifieke rijkunsten een speciaal traject aan te leggen. De mensen van KWB zijn niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken en na enkele weken toverden ze een motor-oefenterrein uit de beschikbare ruimte die ze nog hadden op hun oefenparcours tegenover de basis van de Luchtkadetten op het vliegveld van Weelde.

We zochten even naar de verschillende manoeuvres die een motorrijder onder de knie moet hebben vooraleer hij zich kan aanbieden voor een rijexamen. Geen zorg als u ze niet kan onthouden, ze staan duidelijk beschreven, samen met het gebruiksreglement aan de startplaats van de rijstrook voor het motor oefenterrein.

U kan het oefenterrein vinden langs de Militaire Baan – Leemputten recht tegenover de basis van de Militaire Luchtkadetten.

U dient daarvoor wel eerst een vergunning af te halen bij één van volgende verantwoordelijken:

 1. adres icon  Johan Jansen, Molenstraat 41, Weelde,  tel icon 014 657345 - 0483 392956
 2. adres icon  Jan Caers , Boomgaardstraat 34 Ravels,  tel icon 0476 272279 
 3.                adres icon  Raf De Moor, Kerkstraat 40B, 2380 Ravels,  tel icon 0479 610362
 4. adres icon  Johan Van Den Broek , Kampdijk 9 Ravels,  tel icon 0499 717498
 5. adres icon  Herman Severijns , De Meerkens 29 Poppel,  tel icon 014 658779
 6. adres icon  Patrick Frank , Nonnenbos26, Weelde-Statie,  tel icon 0472 631565
 7. adres icon  Theo Vandevelden, Merksplasseweg 15a, Weelde-Statie,  tel icon 014 656042              

locatie oefenterrein kwb3

De manoeuvres

 • Manoeuvre 1 - Duwoefening

Garage: Je plaatst de motorfiets op zijn zijstandaard in neutraal en legt hem stil. Dan wandel je zo'n zeven meter rechtdoor, stopt en duwt de motorfiets achterwaarts in een "garage" (afgebakend met witte lijnen). De zijstandaard mag geen lijn raken. Je stapt op, zet het contact op en vertrekt naar de eerste slalomkegel. Vanaf het moment dat de motorfiets uit de garage is, moeten de voeten op de voetsteuntjes! Uitrijden, dat is een beetje tricky en doe je best alleen op koppeling.

Moeilijkheidsgraadheid?  2/5

 • Manoeuvre 2 - Slalom

Je slalomt tussen vijf kegels door. Bij het vertrekken mag je kiezen of je links- of rechtsom gaat bij de eerste kegel.

Tip:Blijf zo dicht mogelijk bij de kegels dan hoef je het stuur niet om en om te gooien (denk aan hoe een slang het zou doen).

Moeilijkheidsgraad?  1/5

 • Manoeuvre 3 - Lussen

Je maakt twee “achtjes” waarbij je eerste bocht (bij voorkeur) naar links gaat. Je dient tussen een kring van omringende kegels te blijven en je mag daarbij de witte lijn die de omringende kegels verbindt, niet overschrijden.

Tip: Maak je bochtjes zo ruim mogelijk ook al lukt het je aardig om die bochtjes te draaien. En blijf absoluut van die voorrem af!

Moeilijkheidsgraad?  3/5

 • Manoeuvre 4 - Bocht naar rechts

Je verlaat de kegels om een ruime bocht naar rechts te maken. Deze bocht dient genomen te worden tegen 30 kilometer per uur en in tweede versnelling.

Tip:Ga net voor de bocht naar tweede versnelling en kijk “door de bocht”, dat wil zeggen dat je je richt naar het punt waar je naartoe wil (ook héél belangrijk voor later).

Moeilijkheidsgraad?  1/5

 • Manoeuvre 5 - Uitwijken en precisiestop

Uit de bocht komend ga je geleidelijk aan accelereren, want het is de bedoeling dat je op het lange rechte stuk ter hoogte van de kegels minimum vijftig kilometer per uur rijdt wanneer je de uitwijking doet. Voor de uitwijkkegel mag je niet remmen. Je mag zelfs geen ABS gebruiken!

Je krijgt na de hindernis voldoende ruimte om volledig tot stilstand te komen met het voorwiel in een cirkel. Hier plaats je ook één voet of twee voeten op de grond.

Tip: Zorg dat je van de koppeling afblijft.

Moeilijkheidsgraad?  4/5  

 • Manoeuvre 6 - Traag rijden + filerijden

Maar dan ook écht traag rijden. Je rijdt langzaam tussen twee witte evenwijdige lijnen (tussenafstand: 1,2m) die tien meter lang zijn. Je dient 12 seconden binnen die lijnen te rijden. Na het traag rijden volgt filerijden tussen de kegels.

Tip:Rij héél traag aan zodat je voor de witte lijnen al de juiste "snelheid" hebt (2km/u).

Moeilijkheidsgraad?  5/5

 • Manoeuvre 7 - Noodstop

Hierbij mag de ABS wél aanslaan. Je dient in alle weersomstandigheden minimum vijftig kilometer per uur te rijden maar bij nat weer krijg je meer remafstand. Stuur perfect rechthouden en armen gestrekt!

Tip: Gebruik ook de achterrem.

Moeilijkheidsgraadheid?  3/5

Route naar oefenterrein

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren