De voorbije jaren is de diversiteit onder de bevolking sterk gewijzigd, mede door de komst van talrijke (anderstalige) nieuwkomers!
De activiteiten van Natuurpunt trekken echter alleen maar “autochtone” inwoners aan en daar willen we graag verandering in brengen!
Inspiratie vonden we bij Natuurpunt Gent: zij betrekken de nieuwkomers bij wandelingen, bij beheerwerken in de natuurgebieden, bij engagement in de bezoekerscentra.
Natuurpunt Turnhoutse Kempen (Turnhout en Ravels) heeft een dossier ingediend bij het Innovatiefonds van Natuurpunt Academie en wij kregen het heuglijk bericht dat we een financiële ondersteuning krijgen om infofolders te drukken en eenvoudige natuurgidsen aan te kopen. Zelfs verrekijkers komen ons assortiment versterken.
Begin november...
We gaan begin november van start! Via de begeleidingsdiensten van nieuwkomers gaan we hen uitnodigen om deel te nemen aan onze activiteiten. Wij informeren deze diensten over het “hoe en het waarom” van ons project. Zo bezoeken we o.a. het Agentschap Inburgering en Integratie, CVO Edukempen, Ligo, Villa Mescolanza, de Praatpunten, CAW, de betrokken diensten van beide gemeentebesturen en CDO Noorderkempen. Uiteraard is een degelijke begeleiding noodzakelijk om deze groep inwoners te motiveren.
Eeuwige zoektocht naar vrijwilligers.
De gekende gidsen en natuurwerkers vormen een deel van onze vrijwilligersgroep, maar we zoeken ook vrijwilligers die nieuwkomers willen begeleiden. Voel je je geroepen bij het profiel “duidelijk en langzaam Nederlands praten, een basiskennis van de natuur, kunnen enthousiasmeren”, dan ben jij de uitgelezen kandidaat! Wij voorzien alleszins twee infomomenten “Hoe word je een goede gids?”: maandag 10 oktober in het Natuurpuntmuseum te Turnhout en dinsdag 18 oktober in het Boshuis te Ravels, telkens van 19.30 u. tot
20.30 u. Interesse: graag een seintje aan
Richard Vergaelen: 0494 39 36 87 of