Na een jaartje noodgedwongen onderbreking wordt op 5 september opnieuw de Zeepkistenrace georganiseerd aan het gemeentehuis van Ravels te Weelde.
Hier en daar wordt volop aan de kisten gewerkt zodat er heel wat wordt verwacht van deze tweede editie.
Eerste editie 2019
Het valt wel te betwijfelen of de eerste editie nog ooit overtroffen kan worden. Dit was zo’n waanzinnig succes dat ze van goeden huizen zullen moeten komen om beter te doen…. Maar wie weet…. Met goei weer en hopelijk alle maatregelen bij het huisvuil is er toch wel iets mogelijk als eerste grote evenement na corona in groot Ravels.
Als u nog even de eerste editie wil bekijken klik dan hier verder en geniet van de fotoreportage en de video van 2019: https://www.rawepo.be/nieuws/verenigingen/5485-eerste-zeepkistenrace-van-cv-turnhoutseweg-mondt-uit-in-groots-volksfeest.html
Inschrijven.
Inschrijven doe je door een mailtje te sturen naar :
REGLEMENT Zeepkistenrace Weelde
Buurtcomité Turnhoutseweg – Elzenstraat organiseert op zondag 5 september 2021 om 14 uur een zeepkistenrace. De race vindt plaats op het plein voor het gemeentehuis van Weelde.
Hieronder vind je de voorwaarden om deel te kunnen nemen aan de zeepkistenrace. De deelnemers gaan automatische akkoord met onderstaande bepalingen.
Hoe ?
- Inschrijvingen gebeuren enkel via ons mailadres :
- Deelname aan de race kost 10 euro per team en 5 euro per team 10-15 jarigen.
- Bij de inschrijving verklaren de deelnemers zich akkoord met dit reglement.
- Een deelnemend team bestaat uit maximaal 3 deelnemers, 1 bestuurder en maximaal 2 “duwers”.
- Een zeepkist mag gedeeld worden met maximaal 2 andere teams.
Veiligheid:
- De zeepkist mag geen gevaar vormen voor de deelnemers, toeschouwers en organisatie van de zeepkistenrace.
- De bestuurder van de zeepkist is verplicht gebruik te maken van beschermende kledij (lange broek, lange mouwen, gesloten schoeisel), handschoenen en helm tijdens de race, wij adviseren ook zeker knie- en elleboogbescherming.
- Het is ten strengste verboden om als bestuurder of duwer deel te nemen aan de race onder invloed van alcohol, verdovende middelen of illegale drugs. De leden van de organisatie kunnen om de vermelde reden deelnemers uit de race halen en/of het team in kwestie diskwalificeren.
- De zeepkist mag niet bestuurd worden al liggend en met het hoofd naar voor.
Technische vereisten:
- De zeepkist moet ten minste over drie wielen beschikken die constant de grond raken.
- De zeepkist moet voorzien zijn van een degelijke stuurinrichting die veilig en stabiel bedienbaar is door de bestuurder.
- De zeepkist mag geen uitstekende elementen hebben die een gevaar vormen voor de deelnemers, leden van de organisatie of de toeschouwers.
- De zeepkist moet over een remsysteem beschikken dat niet enkel de vaart van het voertuig afremt, maar ook daadwerkelijk de zeepkist tot stilstand kan brengen.
- De zeepkist is maximaal 2,5 meter lang, 1,5 meter breed en 1,5 meter hoog.
- De zeepkist mag niet aangedreven worden. Verbrandingsmotoren of elektromotoren zijn niet toegelaten evenmin aandrijving door menselijke inspanning (trappers en dergelijke).
- Het is verboden tijdens de race extra ballast te verwijderen van de zeepkist.
Inspectie zeepkisten:
- De zeepkisten moeten voor de race worden gekeurd door de daarvoor bevoegde leden van de organisatie. Dit kan vanaf 10u30.
- Teams die hun zeepkist niet laten keuren voor de race, las van het feit of de zeepkist al dan niet voldoet aan de technische en veiligheidsvereisten, verliezen hoe dan ook startrecht in de zeepkistenrace.
- Indien de zeepkist in de eerste keuring niet voldoet aan de technische en/of veiligheidsvereisten krijgen de teamleden tijd om hun zeepkist conform de reglementen in orde te brengen. Zij moeten dan op eigen initiatief en voor de aanvang van de race de organisatie verzoeken om een tweede keuring. Indien de zeepkist voldoet aan de reglementen mag de zeepkist van start gaan in de race. Indien ook na de tweede keuring de zeepkist niet voldoet aan de vereisten, verliest de zeepkist en het team in kwestie startrecht in de race.
- Na een geslaagde keuring krijgen de deelnemers een nummer dat goed zichtbaar op de voorkant van de zeepkist moet bevestigd worden.
- Indien de leden van de organisatie voor of tijdens de race vaststellen dat de zeepkist niet (meer) voldoet aan de vereisten, heeft de organisatie het recht om de zeepkist uit de race te halen.
Racereglement:
- De zeepkist wordt bestuurd door 1 persoon en de max. 2 duwers staan langs het parcours en vanaf een bepaalde afstand (+/- 50 meter) mogen ze de zeepkist beginnen duwen tot aan de finish.
- Wanneer een team een ander team tijdens de race of in het rennerskwartier opzettelijk hindert of beschadigd, houdt de jury zich het recht voor om het hinderende team straftijd toe te kennen of uit de race te halen en/of te diskwalificeren.
- Teams zorgen er zelf voor dat hun zeepkist aan de start staat voor elke manche. Het aantal te rijden manches is nog niet bekend, afhankelijk van het aantal ploegen maar dit worden er minstens.
Leeftijdscategorieën:
Alle deelnemers aan de race moeten minstens 10 jaar zijn.
Categorie 1: 10-15 jaar
Categorie 2: + 16 jaar
De leeftijd van het oudste lid van de ploeg telt als bepalende factor van de indeling van de categorie en is zowel op de bestuurder als de “duwer” van toepassing.
Tijdswaarneming:
Over de vaststelling van de geregistreerde racetijden door de jury is geen discussie mogelijk. Hun beslissing is niet aanvechtbaar. Er zal een duidelijke tijdsaanduiding aanwezig zijn.
Parcours:
Het parcours zal gebouwd worden op het plein voor het gemeentehuis van Weelde.
Bij slecht weer verhuist de zeepkistenrace naar één van de voormalige legerhallen in Weelde Depot (Geeneinde).
Prijzen:
- De jury deelt een prijs uit voor de snelste en de origineelste zeepkist.
- Daarnaast wordt ook een prijs uitgereikt aan de pechvogel van de dag.
En dit voor beide categorieën.
Originaliteit:
Tijdens de keuring en tijdens de race worden de teams gequoteerd op originaliteit.
Na afloop:
Alle zeepkisten en dus ook alle onderdelen van deze moeten door de teams zelf terug meegenomen worden.
Over de uitslag en andere zaken is geen discussie met de organisatie mogelijk en deze zijn ook niet verantwoordelijk voor mogelijke ongevallen.