vasilopita1

Op 13 januari kwamen zo’n 25 leden van de Grieks-Helleense gemeenschap uit de Kempen samen in de rotonde van gemeentezaal de Brouwerij om samen de nieuwjaarstaart, “de Vasilopita” aan te snijden met vrienden en kennissen.

Het is een oude Helleense traditie die in geen enkel Grieks gezin ontbreekt.

vasilopita2

Vasilopita

Een grote ronde platte koek, die gemaakt wordt van tsoereki of (homemade in een grote ronde springvorm) cake. De bovenkant wordt versierd met amandelen of poedersuiker en het jaartal van het komende jaar wordt met amandelen ingelegd of met chocolade erop gespoten. In de koek wordt een munt verborgen. Bij het ingaan van het nieuwe jaar wordt de vasilopita in stukken verdeeld, voor elk van de gezinsleden en de deelnemende aanwezigen een stuk, plus 3 extra. De eerste 3 stukken zijn voor: (1) Christus, (2) de moeder Gods, (3) het Huis, dan de andere stukken te beginnen met de ouders etc... Altijd weer spannend wie de munt treft. Traditie wil dat die een gelukkig jaar tegemoet gaat.

In de rotonde van de Brouwerij werd deze “Vasilopita” cake gratis aangeboden aan de bezoekers die van heinde afkomen op de openstaande uitnodiging voor iedereen. Er worden dan gratis zoute en zoete Griekse versnaperingen aangeboden die met een lekker drankje konden worden door gespoeld.

Helleense Gemeenschap groeit gestaag.

Iosif Poursanidis is de grote bezieler van de Helleense Gemeenschap in onze streek. Iosif is naast een uitmuntend muzikant ook afgevaardigde voor de Helleense Gemeenschap bij de Ravelse Cultuurraad en zet zich dagelijks in voor zijn vereniging.

vasilopita4Hij was dan ook erg verheugd toen hij de vereniging die nu drie jaar bestaat zag groeien met expats uit zijn oude moederland die nu in Vlaanderen en Nederland wonen of verblijven. Zo waren er nieuwe jonge koppels die lid werden en ook een bekend Grieks archeoloog die in Turnhout resideert heeft zich aangesloten.  Yannis Sakellarakis is afkomstig van het eiland Kassos en was ook aanwezig op het Vasilopita nieuwjaarsfeest.

De vereniging evolueert nog steeds naar nieuwe initiatieven en omarmen ook nieuwe technologieën om met elkaar in contact te blijven. Binnenkort is al het vierde muziekfeest gepland met live entertainment in Helleense stijl en de verkiezing van een nieuw dynamisch bestuur.

Vragen rond integratie.

Last but not least zijn de bijeenkomsten van de gemeenschap een uitstekende gelegenheid om vraagstukken op de agenda te krijgen betreffende hulp over integratie, rechten en plichten van nieuwkomers in hun nieuwe Vlaamse of Nederlandse leefwereld. De Helleense Gemeenschap is als vereniging een onmisbare  hefboom in deze problematiek.

Meer info over de vereniging :  http://www.helleense-gemeenschap-turnhout.eu/

vasilopita3 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren