In Ravels zijn vele mensen bezig met een nog groter aantal interessante, uiteenlopende maar ook tijdverslindende hobby’s.

Een vijftal inwoners uit Ravels zijn lid van Radioclub NOK Noorderkempen en uitgerekend zij namen vorig weekend deel aan de nationale oefen/velddag. (Field day)

Doel van een Field Day

De bedoeling van zo’n velddag of “field day” is tamelijk eenvoudig, een radiostation voor lokale en wereldwijde communicatie binnen 24 uren opzetten en zoveel mogelijk stations contacteren binnen 24 uur (van zaterdag 15 uur tot zondag 15 uur, lokale tijd).

Dit mag enkel gebeuren met noodstroom en er mag ook geen gebruik worden gemaakt van bestaande constructies of masten. Hiervoor stellen de clubleden 'n tijdelijke mast op van maar liefst 24 meter hoogte.

Dit jaar zag Jan Versweyveld uit Poppel, zelf een erg gemotiveerd lid van de club ON4NOK, de kans schoon om de zendmast voor de field day een keertje op te stellen in onze gemeente. De nodige vergunningen werden aangevraagd en zo kwam het dan dat afgelopen zaterdag de zendmast met zijn spinnenweb op het terrein van Weelde Depot stond opgesteld.

In totaal stonden er een veelvoud van zenders opgesteld die allemaal staan voor een verschillende frequentie. Samen met de omgeving die blijkbaar uitermate geschikt was om radiogolfsignalen te onderscheppen leek het oude Nato vliegveld een prima locatie.

ON4NOK1

Bijna 500 contacten

Zondagmorgen gingen we even een kijkje nemen op de locatie en stonden verbaasd over de knowhow en technische bagage van de aanwezige leden en passanten.

In het totaal werden in de 24 uren dat ze aan ear dropping deden zo’n kleine 500 contacten gelogd over de gehele wereld. Deze worden nu allemaal gecontroleerd en gematched met alle gegevens van de call nummers en de volgnummers die overeen moeten komen. Dan pas weten de mannen van ON4NOK hoe ze het ervan terecht brachten op deze field day.

 

Contact leggen met ISS in oktober

ON4NOK4

In oktober hoopt ON4NOK contact te kunnen leggen met het International Space Station, beter gekend als het ISS dat elke 90 minuten een keer rond onze Aarde cirkelt. Gedurende het window dat ze bereikbaar zijn voor de zendapparatuur van ON4NOK zal er contact worden gelegd met het ruimtestation.

Een school in Turnhout is al een jaar bezig met de voorbereiding en heeft de missie minutieus voorbereid. 20 leerlingen krijgen in de 8 à 10 minuten de kans om een vraag te stellen die men vanuit het ISS zal beantwoorden.

Dit zijn de andere aspecten van de hobby, je weet nooit waar het stopt en je leert er elke iets van bij of komt op de onmogelijkste momenten in contact met mensen aan de andere kant van de wereld.

Interesse in de werking van de club ?

Voor mensen die willen kennismaken met de wereld van amateur radio zullen we jaarlijks een basiscursus organiseren, welke als voorbereiding dient voor het examen ON3 bij BIPT. Na succesvol afleggen hiervan kan men zelf contacten leggen over de hele wereld met eigen zenders en antennes. Meer info zie hier.

ON4NOK3

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren