Afgelopen zondag werden in het gloednieuwe gildecomplex de driejaarlijkse koningsschieting gehouden door de Koninklijke Sint Sebastiaansgilde van Poppel.
De vorige schieting van 2014 leverde een welverdiende keizer schutter op voor de gilde. Leo Vloemans moest dan ook extra in de huldiging worden betrokken.
Heilige Misviering.
In de voormiddag was het hele gebeuren al vooraf gegaan door een H Misviering in de kerk van Poppel. Daarna werd keizer Leo Vloemans met veel égards en in een prachtige oldtimer door Poppel gereden en naar het schietveld aan de Krommendijk gereden alwaar de plechtigheden begonnen.
Genodigden beginnen eerst met de ereschoten.
Als eerste was het aan de aftredend koning om te schieten, in dit geval zelfs keizer Leo.
De ceremonie vooraf verschilt enorm van regio. De aftredende koning wordt ontdaan van zijn versierselen, het koningszilver en een eventuele kroon. Vaak zijn hoogwaardigheidsbekleders (vertegenwoordigers van kerkelijke en wereldlijke overheid) aanwezig en zij schieten ereschoten vooraf. In Poppel waren dit pastoor Janssen en de schepenen Van De Pol, Van Gestel en Rombouts.
Zij mochten de honneurs voor de gemeente waarnemen en de beurs van de gilde spijzen, daarna kwamen alle hoogwaardigheidsbekleders van naburige clubs aan de beurt.
Na de ereschoten moesten de boze geesten nog worden verdreven door driemaal onder tromgeroffel rond de staande wip te wandelen. Dat moest voldoende zijn om alle gevaren af te zweren.
Gildedans
De gilden zijn altijd bekend geweest om hun folkloristische dansen, vroeger was in elke gilde voldoende volk om een eigen dansgroep op de been te brengen, tegenwoordig vormen verschillende gildes één dansgroep omdat er steeds minder leden zijn. Toch konden ze samen een mooie dans brengen ter ere van keizer Leo die met zijn vrouw in het midden van de danskring mocht plaatsnemen voor zijn eredans. We maakten er een korte reportage van die u hieronder kan bekijken.
De schietwedstrijd.
Hoe de wedstrijd zelf precies verloopt, verschilt per regio en per plaats. Vroeger was het gebruikelijk dat iedere deelnemer zijn eigen wapen gebruikte en men dus allemaal tegelijk schoot. Tegenwoordig wordt vaker om beurten geschoten.
De volgorde van de schietwedstrijd is meestal afhankelijk van functies, rangen en het aantal jaren van lidmaatschap. Na de aftredend koning volgt vaak de "overheid". In sommige gevallen wordt de volgorde door loting bepaald en kan elke ronde verschillen. Ook komt het voor dat elke schietbeurt gekocht moet worden en kan men ook voor iemand anders schieten / een schietbeurt kopen. Maar hoeveel loten of schoten men heeft, welk systeem of volgorde gehanteerd wordt, hoe goed men ook kan schieten, het lot bepaalt in de meeste gevallen wie de winnaar zal zijn.
We willen het kwijt zijn, maar we dachten dat reeds in de eerste ronde een vogel sneuvelde.
De schutter in kwestie bedankte na rijp beraad voor de eer na overleg met enkele bestuursleden en zijn gade zodat de wedstrijd verder ging.
Omdat andere verplichtingen ons dwongen om elders nog verslag te doen moeten we terugvallen op de informatie die ons werd bezorgd.
De koning werd uiteindelijk Jan Bax, hij aanvaardde de koningstitel en zal de komende drie jaar de koningstitel mogen voeren bij de St Sebastiaansgilde van Poppel.
foto's rechts : © AvL
Fotoreportage Koningsschieten St Sebastiaansgilde Poppel 2017 | © RAWEPO
Klik hierboven of op de afbeelding voor de fotoreportage.