F35A5543
60 jaar OKRA Ravels, dat konden ze niet zomaar laten voorbijgaan in onze gemeente.
GC De Wouwer was de plek bij uitstek om dit naar behoren te vieren.
F35A5745

Eten, drinken en muziek … meer moet dat niet zijn.

De leden en genodigden die de hele zaal vulden konden zich tegoed doen aan een heerlijk menu dat met de nodige drank de lippen losmaakte en later ook de benen want we zagen zowaar een traditionele polonaise vertrekken voor diegenen die nog goed te been waren. Dit was wel nadat de burgemeester en secretaris Aloïs Buyens hun toespraken hadden gehouden. De muzikale ober zorgde voor de prettige noot en een streepje muziek. 
 
F35A5626
 

Naamsveranderingen genoeg…. 

Zestig jaar geleden had OKRA nog een andere naam, bij de oprichting was het nog de Christelijke Landbond van Gepensioneerden,  daarna werd het de Katholieke Bond der gepensioneerden, toen werd de naam nog maar eens een keer veranderd naar de Christelijke Beweging van Gepensioneerden vooraleer het uiteindelijk OKRA werd. 
 

Oprichting voorloper van OKRA

In 1956 staat in een verslag van het plaatselijke ACW bestuur van Ravels ergens te lezen onder puntje 3:
Oprichten van een bond voor gepensioneerden werd door een afgevaardigde van Turnhout op zich genomen. De gesprekken vonden plaats rond 10 november, toenmalig E.H. Onderpastoor Cornelissen, schreef een briefkaartje naar Dhr. Marcel Segers, afgevaardigde van den Bond van gepensioneerden te Turnhout met volgende tekst:
 
"Beste Vriend" 
Wat de bond van gepensioneerden aangaat, Mr. Pastoor is akkoord en de lijst van alle  gepensioneerden is aangevraagd op het gemeentehuis. 
Zo gauw ik hem ontvangen heb, laat ik het u weten en kan er verder gewerkt worden. 
Met dankbare en genegen groeten. 
Comelissen Onderpastoor 
 
Op 20 januari 1957 werd de vergadering gehouden waar de vereniging werd gesticht in aanwezigheid van onderpastoor Cornelissen, Jos Hendrickx als afgevaardigde van CM Ravels en de afgevaardigde van het ACW Ravels, burgemeester Antoon Paulussen.
Van de 200 mensen die in aanmerking kwamen om lid te worden van de vereniging waren er  120 personen op deze vergadering aanwezig.
Het eerste bestuur en de wijkmeesters van de nieuwe opgerichte vereniging werden verkozen en samengesteld.
 
F35A5546

Voorzitters van 1957 tot op heden

De eerste voorzitter was Antoon  Paulussen, voormalig burgemeester van Ravels. Wanneer hij juist de scepter van het voorzitterschap heeft doorgegeven is moeilijke te achterhalen, maar hij werd opgevolgd door Modest Van Dun en Nelleke Evers. Daarna kwam Louis Meeuwssen die in 1976 voorzitter werd tot 1983, gevolgd door de volgende voorzitters:
F35A5580
  • Louis Meeuwssen van 1976 tot 1983
  • Mit Van De Pol van 1983 tot 1990
  • Finneke Meerts van 1990 tot 1993
  • Elisa Schellekens van 1993 tot 2007
  • Lisette Gabriëls van 2007 tot 2014
  • Mariet Adriaansen van 2014 tot heden
 

Een andere belangrijke post in het bestuur, de secretarissen…

 
Net als in elk ander bestuur is de secretaris  dikwijls zeker zo belangrijk als de voorzitter, ook bij OKRA is dat het geval. In 1957 werd deze belangrijke post toevertrouwd aan Petrus van Den Nouwelant die de positie in de beginjaren alvast invulde.
Daarna wordt het wat moeilijk om de juiste data te vinden, ook de huidige secretaris Aloïs Buyens kon deze niet achterhalen maar wist wel te vertellen dat vanaf 1972 de gegevens wel weer duidelijk waren. In 1972 kwam Jan Van Loon op de secretariszetel zitten, gevolgd door de volgende secretarissen:
F35A5527
  • Mevr. Simons-Jansen van 1979 tot 1983
  • Alfons Remijsen van 1983 tot 1990
  • Lia Schoenmakers van 1990 tot 1993
  • Marcel Van den Broeck van 1993 tot 2002
  • Alois Buyens van 2002 tot heden.
 

Verschillende clubs bij OKRA

Je kan dan wel gepensioneerd zijn als je lid bent van OKRA, dat wil helemaal niet zeggen dat je dan in je zetel moet blijven zitten, OKRA neemt genoeg initiatieven om de leden actief te laten meedoen met verschillende activiteiten die ze bundelen in clubs.
 

Kegelclub: 

Dienen voor Vriendschap" In 1973 werd het initiatief genomen om een kegelclub te starten. Onder impuls van de mannen van het eerste uur  Peer Lemmens, Nest Simons, Jan Hertogs en Jan Vloemans tevens ontwerper van de baan, werd de eerste kegelbaan in open lucht gelegd. 
De huidige verantwoordelijke is Jozef Verschueren 
F35A5596

Dansclub: 

In 1983 volgde de oprichting van de dansclub met een 22 tal leden, met als verantwoordelijke Mevr. Jeanne Sapion. De eerste naam van de groep was: "Lichtvoetig". 
In 2003 wordt de naam veranderd in "De Ravelingen", een naam die beter past om mee naar buiten te komen. In 2005 beslissen Tilleke en Remi dat hun tijd gekomen is om het roer van de dansclub "De Ravelingen" door te geven aan Lisette Gabriëls en Josephina Buyens en die dat tot heden nog altijd zijn. 
 

De Fietsclub:

In 1987 Oprichting fietsclub met 26 leden - eerste rit op 11 mei 1987 met 18 deelnemers voor een ritje rond Ravels en Ravels-Eel, en rit van 22 km in totaal. 
De oprichter en verantwoordelijk was Marcel Van Den Broeck die later werd opgevolgd door Flor Van De Borne. Vanaf 2012 is Alois Loodts de verantwoordelijke. De fietsclub telt nu 51 leden. 
 

De wandelclub:

In 1991 werd er een wandelclub opgericht door Marcel Van Den Broeck, dat kwam door het feit dat de fietsclub tot november en soms nog een deel van december fietste, en dan tot februari niet e konden fietsen wegens de koude of sneeuw. Daarom werd er een wandelclub opgerich4 die dan de periode opvulde. Bij de start was men met 15 mannen en vrouwen. De huidige verantwoordelijke is ook Alois Loodts.
F35A5601

De kaartclub: 

Ook in 1991 op 15 januari werd er een kaartclub te Ravels-Eel opgericht en werd er gestart met een 20 tal personen. De grote bezieler van de kaartclub was Jeanne Sapion, zij zorgde voor de koffie en frisdranken, de zaal klaar zetten…
Die zaal was in het begin een groot probleem, er was geen geld!, en Jeanne maar klagen en zagen bij de Gemeentesecretaris tot ze de zaal gratis mochten gebruiken, maar na een paar jaar moesten ze er 100 fr. voor betalen. De huidige verantwoordelijke is Constans Bayens.
 

De turnclub:

In februari 1993 oprichting van een turnclub, door Marcel Van De Broeck, bij de start waren er een 30 tal deelnemers. Later was de verantwoordelijke Theresia Geudens die dan opgevolgd werd door Adriaan Pijpers. De club is gestopt in 2015 wegens gezondheid redenen van de lesgever.
 

De kleine fietsclub:

In 1994 oprichting kleine fietsclub door Mit Vink, Caroline Claessen en Catharina Schellekens, die ondertussen spijtig is overleden. Irma Smets heeft haar plaats overgenomen. Bij de start waren ze met 13 vrouwen. Ze doen niet zoveel kilometers zoals de grote groep, ze stoppen eerder om een kaartje te leggen. Bij minder goed weer vertrekken ze niet, ze gaan dan met de kaarten spelen. De verantwoordelijke is nu Irma Smets.
 

De petanqueclub:

In 1995 oprichting van Petanqueclub door Jos Van Nooten en Alfons Van Gils, als Roger Aerts en Frans Hertogs er hun rug mee onder zetten, waren ze vertrokken. 
Elisa Schellekens werd gevraagd om de toog en afwas te doen. 
Na vijf jaar haakte Jos Van Nooten af en werd zijn plaats ingenomen door Willy Hertogs. Het ledenaantal is nu 51 . De verantwoordelijke voor de club is Roger Aerts. 
 

De lijndansclub:

In 2010 op 5 oktober werd de Gemeentelijk lijndansgroep "WERAPO" door de OKRA's van Weelde, Poppel en Ravels opgericht. Het leiden van de club is in handen van Gerda Van Den Heyning, Maria Baelemans, Mieke Heykants en Maria Jansen die de eindverantwoordelijke is. De club telt nu 56 leden.  
F35A5718 

Ledenaantal

60 jaar na de oprichting van de vereniging tellen ze nu 333 aangesloten leden. Het oudste lid is geboren in 1919, het jongste in 1972 wat een verschil maakt van 53 levensjaren en enkele generaties.
Het oudste lid telt dus 97 lentes en is er één van de vier die tussen de 96 en de 100 jaar zijn.
Van 81 tot  100 jaar zijn er momenteel 125 leden, de jongere generaties  zestigers (+65), zeventigers en tachtigers tellen 163 leden en de piepkuikens van 45 tot 65 jaar zijn met 45 aangesloten leden.
 
Bron: Aloïs Buyens
 

1rawepo camera   Fotoreportage 60jaar OKRA Ravels 

André Vermeeren was voor RAWEPO ter plaatse om de volgende foto- en videoreportage te schieten met zijn camera’s. Klik op de titel hierboven om de foto's te bekijken.
 

De zingende ober

 

 
 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren