telescopenIedereen heeft behoefte aan een hobby, voor jongeren is de keuze tegenwoordig erg groot.
Sommigen gaan voetballen of BMX’en … er zijn er die elke dag pokémons gaan vangen , anderen slijpen liever spiegels voor een telescoop om sterren te kijken.
 

Sterrenclub Cygni.

Sedert 2012 zijn de leden van VVS Cygni, een vereniging amateur sterrenkundigen uit Lille actief met het spiegelslijpen onder leiding van Bram Goossens. Hij heeft in zijn jeugd reeds meerdere spiegels geslepen en telescopen gebouwd. 
In de club zitten er ook een aantal ijverige leden uit Ravels en Weelde. Op de foto van links naar rechts:
Boven: Luc Van Den Borne, Rudi Vermeirssen, Anouk Van Den Borne, Nore Vermeirssen uit Ravels
onder: bezieler Bram Goossens uit Vorselaar, Aran Vermeirssen uit Ravels, Marc en Joren De Bont uit Gierle (en toch ook Weelde)
 

Plannen gemaakt in 2014.

In 2014 werden plannen gemaakt om een project voor jongeren op te starten: onder begeleiding zouden ze zelf een telescoop bouwen. Na een theoretische lessenreeks in 2015, begonnen tien jongeren (10-15j) aan evenveel telescopen. Dankzij sponsoring van Cera, konden we de telescopen aanbieden aan één derde van de prijs voor een commercieel model. Voor onderdelen die we niet zelf kunnen maken, zoals focussers, oculairen en zoekers, werd sponsoring verkregen van astromarket, die deze onderdelen voor een vriendenprijs aan ons leverde.
De leden van Cygni diepten eerst de spiegels uit met grof poeder, daarna was het de beurt aan de jongeren die met steeds fijnere poeders, de spiegels afwerkten. In kleine groepjes kwam elke jongere één maal per week naar het optisch labo, men moet er iets voor over hebben! Uiteindelijk wordt er geparaboliseerd op vilt en vervolgens pek. Nadat de spiegels opgedampt werden met een aluminiumlaagje in de universiteit van Gent, werden de telescopen gebouwd.
Op 25 september 2016 was het dan eindelijk zo ver, zeven 15 cm kijkers en drie 20 cm kijkers werden voorgesteld en uitgedeeld aan de enthousiaste jongeren die hier hard aan gewerkt hebben. Hieraan gekoppeld hielden ze hun jaarlijkse barbecue die slechts kort gestoord werd door een fris regenbuitje. Naar het schijnt was het lekker. 
 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren