zee arbeidadelt
Terwijl de meeste vakantiegangers  de laatste dagen genieten van de aangename zonnestralen in hun bouwverlof, zijn de Molenaars van onze molen in Weelde druk bezig.
Zij zijn namelijk druk bezig met het vervangen van het raamwerk van de wieken.
 

Drie werkers  ….. veel helpers van beneden...

werkers molenaarsarbeid adelt_steigerDe Ravelse molen “Arbeid Adelt is een pareltje van onze gemeente en onze molenaars willen dat ook zo houden.
Daarom gingen ze praten met de gemeente omdat hier en daar wat onderhoudswerken zich opdrongen. Een deel van de gaanderij moest worden vervangen, de spruit (horizontale balk die mee zorgt voor het kruien van de kap) is aan vervanging toe en de  leuning heeft haar beste dagen ook al achter de rug. Het schepencollege gaf na rijp beraad de goedkeuring aan het onderhoudsproject en tekende in voor de prijs van €46.451 waarvan echter 75%  via subsidies kan worden gerecupereerd.
De molen is een blijver in de skyline van Weelde en zorgt voor een stukje toeristische trekpleister ddat niet wordt onderschat door de gemeente en gaf daarom graag haar fiat aan de werken.
 

Specialisten uit eigen huis.

Een belangrijk onderdeel van een molen zijn de wieken en ook daar zat de klad in het houten raamwerk. Hoewel er echter in Vlaanderen niet zomaar een schrijnwerker kan worden gevonden met technisch molenverstand kunnen ze in Weelde echter gerust zijn. Arbeid Adelt heeft de kennis binnenshuis en kan dit soort moeilijke karweitjes zelfstandig opknappen. Gelukkig, want anders zou dit een duur stukje handwerk worden aan 36 uur per wiek.
achterkant-wiekkerk st_michielzee2 arbeidadeltDe latten die moesten worden vervangen zijn conisch aan gezaagd en worden doorheen de wiek gedreven tot ze bijna helemaal door de zware balk zitten. Onderaan is dit allemaal geen probleem maar na enkele meters komt er toch wat klimwerk en lichte acrobatie bij kijken. Gelukkig zijn er een drietal  handige Harrie’s onder de molenaars zodat ze de klus zelf hebben kunnen klaren. Niet enkel handig zijn is een vereiste, je mag ook geen hoogtevrees hebben.
We klommen ook even via een wiek naar boven en konden enkele mooie foto’s maken waar je de zee van de wiek kan zien, de zee is de kromming die een wiek maakt om de wind te kunnen nemen  zodat hij kan beginnen draaien.
Als u meer wil zien en horen over de werken, er moet nog één wiek worden afgewerkt….
Vanavond kan u de reportage van RTV bekijken die vandaag ook langskwam om aan Gerard Leemans, onze Ravels molenaar tekst en uitleg te vragen.
 
 

 Molenaars klimmen naar omhoog

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren