tomsegers

Sinds enkele maanden rijpt naast de “Eden Quadrupel”, het bier van Tom Segers (onze lokale en legale moonshiner), ook een nieuw product in zijn home brewery in de Meirstraat te Weelde. Op dit ogenblik rijpt het nog vooral in het hoofd van enkele initiatiefnemers maar de volgende stap, de productie van onze nieuwe “RAVELSe BLONDe” ligt niet ver meer. De Eden Quadrupel waarmee Tom vorig jaar zijn hoofdprijs won is namelijk een bier voor kenners met een ruim palet aan smaken, en dat was niet het pittige, verfrissende nieuwe pintje waar men naar op zoek was in Ravels/Weelde/Poppel.  “Men” was in dit geval de gemeente Ravels, met in de hoofdrol de burgemeester en zijn schepen college en de kookvereniging - want dit gaat verder dan het gewone kookclubje, dit is de absolute kookervaring - Kok ‘O Vin.

De Lustige_Brouwers_uit_WeeldeEnkele maanden geleden rijpte dus eerst het idee om een Ravels bier op de markt te brengen, en wie was daarvoor de geschikte man om dit voor elkaar te brengen, Tom Segers natuurlijk. Na zijn succesvolle parcours van Beste Studentenbier brouwer moest men niet verder zoeken en vooral de ambachtelijke maar toch inventieve aanpak van Tom kon de initiatiefnemers duidelijk bekoren.
Oorspronkelijk werd geopteerd voor een blond en een donker bier maar het werd al snel duidelijk dat beide soorten niet zonder risico haalbaar zou zijn. Een realistisch tijdsbestek van twee jaar dient toch in acht te worden genomen om tot een betrouwbaar en goed eindresultaat te komen. Gisteren werd dan in een korte vergadering - waarbij nogmaals de smaakpapillen op de proef werden gesteld- besloten dat dit jaar enkel voor het blonde bier zal worden gekozen. De eerste hobbybrouwsels zijn ondertussen uitgebreid geproefd en hier en daar heeft Tom nog kleine wijzigingen toegevoegd aan de receptuur. Omdat er nog maar enkele flesjes over waren van het oorspronkelijke sample brouwsel moest de proevers van dienst uiterst zuinig omspringen met het eerste Ravelse Goud dat overigens door alle aanwezigen unaniem werd geloofd om zijn kruidige en volle smaak met een perfecte bitterheid. We willen graag geloven dat onze lokale molenaar, Gerard Leemans, hieraan een mooie bijdrage heeft geleverd. Tom voegde in laatste instantie nog wat extra graansoorten toe zoals haver en rogge die onze plaatselijke molen “Arbeid adelt” perfect gemalen afleverde. Dit was de kers op de taart en het geheime receptuur werd goed gekeurd om te worden gebrouwen door brouwerij Anders uit Halen. Deze brouwerij werkt nog op de wijze waarnaar Tom al enige tijd op zoek was en kan ook kleinere volumes voor een betaalbare prijs brouwen. In 2012 wijdde het VRT programma KOPPEN een reportage aan deze brouwerij en over de  opmars van de Belgische Hobby Bierbrouwerij, Bierbrouwen is kokkerellen voor mannen: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/archief/programmas/koppen/2.20680/2.20681/1.1271804

blonde-logoDe volgende maanden zal er nog flink wat werk moeten worden verzet om D-Day te halen, want op 3 augustus zal het bier in primeur worden voorgesteld aan de Ravels bevolking. Er zijn veel zaken die nog onzeker zijn, hoeveel moet er worden gebrouwen, welke naam zal het uiteindelijk gaan worden, hoe zit het met de etiketten …. Jan Huynen, de echtgenoot van Martine Van Eyndhoven ontfermt zich daarover en heeft alvast zijn eerste ontwerp klaar…. En dan de flesjes , om van de speciale glazen nog maar te zwijgen. Voor de cadeau verpakking  is het de bedoeling om hierin de bewoners van “de Boomgaard” uit Ravels-Eel te betrekken….. Nog veel onbeantwoorde vragen vooraleer we op kunnen proosten op ons eigen Ravels Bier. Zopas vernemen we nog van Luc VdB dat het brouwen van de eerste  run van “de RAVELSe BLONDe” een maand vroeger zal gebeuren, waarschijnlijk de laatste week van april of begin mei. We krijgen aldus een extra rijpingstijd (10 weken ipv 6 weken) voor onze blonde zodat  “het” of is het een “ze” perfect op dronk zal zijn op 3 augustus. beer eden_quadrupelHet bier waarmee Tom Segers zijn prijs won ligt al enige tijd in de rekken van de winkels ….. of toch niet.   Het is namelijk uitverkocht, wachten dus op de volgende lading vooraleer u via www.delustigebrouwers.be  een nieuwe bestelling kan plaatsen.

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren