jefvanheckenDe verontwaardiging was groot toen we op 24 april dit jaar ’s avonds het internationale nieuws hoorden over de ramp in een kledingfabriek op Rana Plaza in Bangladesh. De hele week stonden de kranten en andere media bol van de ronkende titels en artikelen die verkondigden dat er nu toch wel iets moest veranderen. Daar zouden we met z’n allen wel eens een stokje voor steken klonk het vanuit de consumentenhoek.
Maar wat is er ondertussen veranderd na de ronkende leuzen na het drama….. Dat komt Jef Van Hecken (59) met zijn Molse roots volgende woensdag om 19.30h vertellen in de gemeentezaal van de Brouwerij. Rawepo sprak al met hem naar aanleiding van deze voordracht waarin Jef hoopt dat hij ons kan wakker schudden voor de realiteit.


SAM 4188“ Ik ben al 10 jaar werkzaam voor Wereldsolidaiteit en vertrok begin 2012 in opdracht van Werelsolidariteit naar Dhaka in Bangladesh, mijn vrouw Goretti bleef thuis.“
Daar geeft hij ondersteuning aan het sociale weefsel, vooral de sociale bewegingen zoals vakbonden en de andere bewegingen die ook daaruit voorvloeien krijgen zijn aandacht. Wanneer begin dit jaar dan de 1129 doden werden geteld werd het dan ook een moeilijke periode voor Jef die terecht meende dat dit probleem niet ter plaatse zou kunnen worden opgelost.
“ We moeten de consumenten, dat zijn wij allen, een geweten schoppen!! Pas dan, als de financiële druk op de multinationals hoog genoeg blijft zal er iets veranderen.  De stem van de verenigde consumenten is veel luider dan je kan vermoeden want dan raak je deze grote internationale kledingketens op de plaats die hun het meest dierbaar is, hun portemonnee !”
“Bangladesh is een land dat 5 maal groter is dan België, het heeft echter meer dan 163.000.000 miljoen inwoners. Enkel en alleen in de agglomeratie van Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh leven meer dan 11.000.000 mensen. Dat is voor ons niet te vatten, velen voelen de aantrekkingskracht van de stad en denken er hun fortuin te kunnen maken. Vele duizenden trekken dan van het platteland waar helemaal geen industrie is naar de grote stad.
Daar vinden velen dan werk in de booming kledingsector en krijgen een loon van gemiddeld 50 euro, terwijl ze er al zo’n 30 euro van kwijt zijn voor onderdak ….. “
IMG 5775“We proberen de mensen zoveel mogelijk te ondersteunen vanuit onze internationale organisaties. Als men ons vraagt naar de twee belangrijkste zaken die een onmiddellijke verbetering eisen, dan moeten we eerst het inkomen verhogen en dan daarbij aansluitend de veiligheid. Eerst moeten ze een leefbaar loon krijgen, wat heeft een stikster aan een veilig fabriek als ze thuis sterven van de honger…”
Jef weet als geen ander de boodschap over te brengen en steekt iedereen aan met zijn enthousiaste  betoog dat hem siert. Indien u woensdag een avond wil beleven met wat sociale diepgang, kom dan naar de voordracht van Jef Van Hecken op woensdag 18 december, Gemeentezaal De Brouwerij te Weelde, aanvang 19.30h.  Ingang van de zaal via de Polderstraat, er is daar ruime parkeer mogelijkheid

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren