Eerder deze week viel op de redactie bij Rawepo het vierde boek van Patrick Van Gompel in de bus.
Hierbij konden we een glimlach moeilijk onderdrukken…. Wat heeft hij nu weer bijeen gesprokkeld?
Als geboren Weeldenaar heeft Patrick bijna zeker, net zoals bijna alle inwoners die in onze gemeente geboren zijn een uitgesproken haat-liefde verhouding met onze Noorderburen. Bij sommigen overheerst de haat, maar bij het overgrote deel van is er toch ook sprake van verborgen liefde voor de Brabanders van over de grens. Daarover, maar over zoveel dagelijkse dingen meer gaat het boek. Het is luchtig geschreven, voor iedereen zit er wel wat in en het is oh zo herkenbaar.
Patrick die al jaren in Turnhout woont ging bij een flink aantal prominente Nederlanders op bezoek en gebruikte die gesprekken om een gemene deler te vinden over de Hollander tout court. Of dit altijd overeenstemt met onze visie is maar de vraag, het levert wel grappige verhalen op en het is moeilijk om het boek weg te leggen. Meestal is dat een goed teken…
Zowel Vlamingen als Nederlanders spreken Nederlands, maar hier is het eerder Vlaams. De woordenschat en grammatica zijn nagenoeg identiek. Hebben, van, zeven, verboden, schort, verstoppen, slingerplant, grot, laarzen, botten, paljas: Vlamingen en Nederlanders kennen en gebruiken voor het grootste deel dezelfde woorden. Het belangrijkste verschil is dat ze die met een andere, meestal onmiddellijk herkenbare tongval uitspreken. Soms zijn de uitspraakverschillen opvallender: zo neemt een Nederlander de “trem” naar de “teeraapuit” en gaat een Vlaming met de “tram” naar de “teeraapeut”.
Een ander aspect waar onze voormalige VTM reporter dieper op ingaat zijn echter wel de markante verschillen tussen de twee culturen. Zo zijn Nederlanders over het algemeen directer in hun communicatie en durven ze meer confrontaties aan te gaan. Vlamingen daarentegen komen sympathieker over en zijn bescheidener, of dat vinden we toch zelf…. Als er dan botsingen zijn tussen beide culturen gaat het meestal hierover, met de directheid van de Nederlander kunnen wij als “minzame” Vlamingen moeilijk omgaan. Wij ervaren dit al heel snel als persoonlijk en als een belediging van onze integriteit. Nederlanders gaan daar anders mee om zegt Patrick; “ze steken dat in een envelopje en klasseren het verticaal.”
Op de cover staat een aftandse sleurhut afgebeeld, het gedroomde vakantiehuis voor de doorsnee Hollander. Zo denken wij althans in het algemeen over Nederlanders, want wijzelf zijn ook niet zo tolerant en hebben onze mening snel klaar. Alleen delen we die niet met iedereen, tenzij op de sociale media waar het anoniem kan.
De klare lezer zal merken dat er desondanks de vele grote verschillen die er op het eerste oog zijn tussen beide volkeren, ook enorm veel overeenkomsten zijn als je wat dieper gaat graven. Feit is dat beiden van elkaar kunnen leren, laat ons dat vooral onthouden.
Het boek is te bestellen via https://www.uitgeverijvrijdag.be/product/10052963/nou-en-waarom-de-nederlanders-zo-nederlands-zijn
Binnenkort is er ook in onze gemeente ergens een voorstelling waar Patrick zijn nieuwste telg persoonlijk komt voorstellen, daarover later meer….