De opening van het gerenoveerde schoolhuis in Poppel van vorige week markeerde een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de Heemkunde en Erfgoedvereniging Nicolaus Poppelius van onze gemeente.
Na de oprichting van de Nicolaus Poppelius vzw in 1977 volgden bijna 20 jaar later het eerste archief en museum in de molen te Weelde in 1995.
Geschiedenis
Het eerste tijdschrift volgde in 1996, met daarna de verhuis in 2007 naar het het Kaske of het MAG (Museum Aan de Grens) in het oude gemeentehuis van Poppel.
Na een moeilijk maar succesvol bouwtraject in 2023 is de verhuis van het archief en depot in Weelde-Statie naar het oude schoolhuis te Poppel sinds deze maand een feit.
Besluitvorming en consensus vragen tijd.
Bij het bestuur van de heemkundekring kwamen de eerste ideeën om de werking van het Rode Kruis los te weken van het schoolhuis er na de aankoop van de NAVO-hallen door de gemeente. Het Rode Kruis heeft daar ondertussen een grote en meer geschikte accommodatie voor haar materiaalopslag, cursussen en trainingen.
De plannen werden in 2020 ook nog eens gecounterd door de coronacrisis die op praktisch en financieel vlak heel het opzet op zijn kop heeft gezet.
Iedereen kan zich nog heel duidelijk voor de geest halen hoe het dagelijks leven stilviel door de algemene lockdown die werd afgekondigd.
De gemeente en de heemkundekring waren genoodzaakt het heft in eigen handen te nemen…. Na de lockdown werd alles traag opnieuw opgestart.
Er waren in het begin van de heropstart echter nog vele restricties om het werk te hervatten zoals het aantal personen die in een geventileerde ruimte samen mochten zijn…. De COVID-testen, coronavaccinaties en zieke mensen vlogen iedereen nog steeds om de oren en veroorzaakten overal vertragingen in het normale economische leven. Bouwmaterialen enzoverder waren plots niet meer beschikbaar. Zo had de bijvoorbeeld dakdekker de grootste moeite om aan dakpannen te komen.
De leden van de heemkundekring moesten zelf aan de slag om de afbraakwerken, de wederopbouw met isolatiewerken, plaatsen van nieuwe wanden, installatie van keukenmeubelen en een toogmeubel mee te ondersteunen en te plaatsen.
Als niet-geschoolde arbeiders hebben ze gezien hun leeftijd het beste van zichzelf gegeven…..
Soms zijn ze zelfs door het oog van de naald gekropen tijdens de sloopwerken, maar einde goed al goed.……
Het oude gebouw werd dus teruggebracht tot een casco schil en van daaruit opnieuw opgebouwd tot een modern archivariaat. We hoeven niet te vertellen dat er veel stof gevreten is bij de afbraak van de ouder plafond (latten pleisterwerk of de verwijdering van het pleisterwerk….
De partners van de heemkunde bouwvakkersploeg lieten hun wederhelften niet in de steek en voorzagen hen van de nodige vitaminen en koolhydraten, in de vorm van koffie en taarten. …..
“Het was wel jammer dat bij deze koffiepauzes de mensen van de gemeente niet mochten of konden aanschuiven omdat zij iets eerder gingen schaften en
twee schaften op een voormiddag werden niet toegestaan door de plaatselijke overheid……” zo hoorden we hen zeggen.
Het was daarom met grote dankbarheid dat voorzitter Luc Andries uitdrukkelijk zijn grote dank uitsprak namens de heemkundekring aan de gemeentearbeiders (de timmerlui, schilders en alle andere werklui), de privéfirma’s Jef Dries, Wim Van Laarhoven, Coeckelbergs, Heyns, John Bruurs, Van Nooten en de mannen van het plat dak…..
Een speciaal dankwoordje was ook gericht aan Christine en Vicky die alle werken en het personeel aangestuurd en ondersteund hebben.
Toekomstdromen.
Met dit nieuwe onderkomen kunnen in de toekomst hopelijk nieuwe dromen worden gerealiseerd.
Luc Andries: “Naar de toekomst toe zullen we een energetisch neutrale opslagruimte maken in de garage… als de financiële goden ons gunstig gezind zijn tenminste zullen we er “een sarcofaag” of in het Engels een “box in the box” bouwen. Hierin komen de kluizen en zullen gevoelige voorwerpen en documenten worden bewaard.
Het gelijkvloers bevat een keuken, een bibliotheek en een ontvangstruimte.
Op de tussenverdieping komt een textielruimte (kleding en andere stoffen voorwerpen).
Op de eerste etage zullen onder andere de archivarissen voor de foto’s, documenten en rouwprentjes werken.
De zolderverdieping wordt gebruikt voor fotoatelier en de afdeling textielbehoud voor grote of buitenmaatse stukken.”
Het schoolhuis sluit naadloos aan bij de werking van het museum en door deze volledige renovatie waarbij historisch perspectief niet uit het oog werd verloren door het behoud van de karaktervolle gevels blijft het centrum van Popel geschiedenis ademen die voor iedereen toegankelijk is.
foto's: leden Heemkundekring
bron: speech Luc Andries