openmonumentendag 2023 1

Afgelopen zondag was het Open Monumentendag in onze gemeente.

Bij molen Arbeid Adelt een perfect moment om smoutenbollen te gaan bakken met hun eigen product uit de Rosmolen.

De weerman was echter van oordeel dat het zondag één der warmste septemberdagen moest worden uit onze "vaderlandsche" weergeschiedenis en joeg de temperaturen naar ongekende hoogten.

Niet echt het ideale weer om een volle hartige zak smoutenbollen te verorberen bij deze warmte, maar toch stonden Monique en Els naarstig te bakken in hun warme tentje. Monique was vele jaren de vaste smoutenbollenbakker aan Weelde-Statie maar ook aan Monique beginnen de jaartjes te knagen en het is geen sinecure om urenlang boven de gloeiend hete smoutketel te hangen. Ere-voorzitter Gerard is naar verluid op zijn knieën moeten gaan om Monique nog eens zo ver te krijgen dat ze voor deeze gelegenheid haar recept nog eens wilde bovenhalen. Samen met dochter Els stonden ze heel de dag te bakken voor de mensen die aanschoven aan de smoutenbollentent. 

Terwijl de mensen ook een kijkje kwamen nemen in de molen waar ook op deze zondagmorgen het bakmeel voor Koen’s Molenbrood werd gemalen (zo’n 200 kgr/week) konden de liefhebbers met de huifkar en de Brabantse trekpaarden een ritje maken langs het halve  “Ei van Weelde”.

De andere paarden stonden hun toertjes te malen rondom de Rosmolen die voor de gelegenheid ook geopend was.

De molen Arbeid Adelt van Weelde is één der zeldzame molens waar de werking nog redelijk kan worden ingevuld met de molenaars waarop ze kunnen rekenen. Toch worden er nieuwe molenaars gezocht die de cursus willen volmaken om de continuïteit te waarborgen van onze gemeentelijke trots. De molenaars die er nu voor zorgen worden allemaal stilaan wat ouder en het beroep van molenaar is niet voor stilzitters. Dagelijks is er wel wat aan de hand met het oude beestje en er moet aardig wat op en af de ladder worden geklommen. Er wordt dus wel wat gevraagd van de oude knoken om de molen in tiptop conditie te houden.

  1rawepo cameraFotoreportage Arbied Adelt monumentendag © RAWEPO - Nonkel Fotograag

  openmonumentendag 2023 2

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren