lukvan soom minderhout thunnus

Vorige woensdag mocht Luk Van Soom – na tien jaar wachten – dan toch eindelijk zijn Zeppelin-sculptuur plaatsen op Kempense bodem.

Luk is geboren en getogen in Weelde-Statie, maar verkaste jaren geleden naar Rijkevorsel hoewel hij zich nog steeds aangetrokken voelt tot “De Statie.”

Castelré in plaats dan Rijkevorsel.

thunnus buildupHet werden dus de glooiende velden van Castelré en niet het centrum van Rijkevorsel waar het was voorzien, maar eigenlijk staat het beeld daar zelfs nog mooier. Wie voortaan vanuit Castelré in Baarle-Nassau naar Minderhout rijdt, kan er niet naast kijken, zo vlak bij de landsgrens op de oevers van De Mark. 

“Ik gaf de Zeppelin de naam Thunnus, omwille van de vorm, die doet denken aan die van een tonijn. Het is dezelfde gestroomlijnde vorm die je weerspiegeld ziet in onderzeeërs, torpedo’s en de majeustueuze luchtschepen van Ferdinand Von Zeppelin. Natuurlijke en opvallende vormen als deze – en de spiraal-krul die in veel van mijn ander werk verweven zit – blijven mij mateloos boeien.”

Luk is tevreden dat het stuk eindelijk zijn plek heeft gevonden.

“Zeppelins reizen op het eerste gezicht traag, maar in werkelijkheid halen ze snelheden van boven de 100 kilometer per uur. Dezelfde tegenstrijdigheid zie je ook in wolken, zacht zwevend en tegelijkertijd racend door het hemelruim. De Zeppelin is weliswaar tastbaar, strak en door de mens ontworpen, maar ze dragen allebei dat vrije en wonderlijk avontuurlijke in zich, dat ervoor zorgt dat je met hen door het luchtruim wil meereizen.
Ik hoop dat de zeppelin als nieuw landmark aanzet tot dromen en nadenken over vrijheid. Al is het maar in onze eigen denkwereld, en die is tot alles in staat. Ik reis ermee naar nieuwe beeldende avonturen om zo veel mogelijk mensen te verwonderen.”

Hieronder vind je een reportage van RTV die gedraaid werd vlak na de plaatsing: https://www.rtv.be/artikels/zeppelin-van-rijkevorsele-kunstenaar-krijgt-plaats-aan-de-mark-a126781

Andere werken van Van Soom te bewonderen op het Sculptura #1 Festival.

Een eerder werk, Frozen Wave, kreeg een plek op het Sculptura Festival #1 in Tour & Taxis in Brussel. Het is er nog tot 12 maart te zien met ander monumentaal werk van 22 kunstenaars als Nick Ervinck, Koen Vanmechelen en Caroline Coolen.
Naast de tentoonstelling, die dagelijks gratis te bezoeken is van 11 tot 18u, is er nog meer kunst te zien in de Sculptura Gallery en UNIT7. Een aanrader voor wie kunst wil proeven in een mooie omgeving. 

frozen wave

Lukvansoom1

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren