SCHOOLHUIS

Wie door Poppel rijdt, heeft vast gezien dat het oude schoolhuis, gelegen Dorp 60 op dit moment grondig gerenoveerd wordt.

Het schoolhuis werd oorspronkelijk gebouwd in 1912 naar ontwerp van J. Taeymans en deed dienst als onderwijzerswoning bij de school van Poppel.

Het vroegere schoolhuis werd op 14 februari 1970 ter beschikking gesteld van de plaatselijke verenigingen zoals de jeugdbeweging KAJ. Ook het Rode Kruis huisde in de laatste decennia op het gelijkvloers en de 1ste verdieping. De zolderverdieping was afgesloten wegens té bouwvallig.

Archief Heemkundekring. 

Het schoolhuis zal na renovatie dienst doen als archiefruimte voor de Heemkundekring omdat hun oude locatie aan de pastorij van Weelde-Statie in slechte staat verkeert en te klein is geworden.

“We waren al langer op zoek naar een geschikte locatie. Het liefst een locatie dichtbij het museum ’t Kaske waar we ook op een gepaste wijze voorwerpen, geschriften, foto’s, boeken, enzoverder met lokale erfgoedwaarde kunnen bewaren in optimale omstandigheden.” zegt Luc Andries van de Heemkundekring.

De gemeente Ravels, eigenaar van het voormalige schoolhuis, is verheugd dat ze een lokale organisatie aan onderdak heeft kunnen helpen. ‘Met het museum ‘t Kaske naast de deur, is het oude schoolhuis een waardevolle aanvulling voor de heemkundekring” zegt burgemeester Walter Luyten.

Duurzame renovatie.

Duurzaamheid is 1 van de speerpunten van de gemeente Ravels. Vandaar dat alle technieken zoals gas, licht en water volledig vernieuwd en aangepast zullen worden aan de huidige normen. 

“Kiezen voor duurzaam bouwen en renoveren betekent zoveel mogelijk rekening houden met mens en milieu. Er wordt gestreefd naar een zuinig energie- en watergebruik.” voegt burgemeester Walter Luyten hieraan toe. 

Omdat het dak in slechte staat was, wordt het momenteel gerenoveerd en geïsoleerd. Dit gebeurt met respect voor de historische waarde van het gebouw. De werken zullen half oktober afgerond worden. Nadien zal de garage voorzien worden van een dikke betonnen vloer, waarop een hennep box komt die zorgt voor het ideale klimatologische omstandigheden voor het bewaren van oude materialen.

Verder worden enkele ramen, de voordeur en de garagepoorten vernieuwd. Het buitenschrijnwerk krijgt ook een nieuw kleurtje zodat het een mooi geheel wordt. De ruimte voor de garage zal maximaal onthard worden.

Streefdatum ... najaar 2022

“Als alles volgens planning verloopt, zullen de werken in het najaar 2022 afgerond zijn” zegt burgemeester Walter Luyten.

“Het is fijn om weten dat waardevolle documenten, voorwerpen en foto’s die de plaatselijke geschiedenis heeft voortgebracht, bewaard kunnen blijven voor onze nakomelingen” zegt Luc Andries van de Heemkundekring “zo ontdekken zij later ook hoe het er in de tijd van onze  voorouders aan toeging”.

Het project omvat een investering van 200.000  euro.

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren