rosmolen kerk

Gisterenavond kon eindelijk de nieuwe rosmolen aan de voet van den bovenkruier “Arbeid Adelt” plechtig in gebruik worden genomen. 

Dit gebeurde in aanwezigheid van Kathleen Helsen, gedeputeerde van de Provincie Antwerpen, burgemeester Walter Luyten, het gemeentebestuur van Ravels en talrijke andere genodigden.

Toespraken.

Gerard Leemans, voorzitter molenkring “Arbeid Adelt” vzw nam het voortouw en verwelkomde iedereen in zijn gekende familiaire stijl, dankte eerst de talrijke medewerkers die ook rijkelijk aanwezig waren en liet dan het woord aan burgemeester Luyten.

rosmolen gerard leemans

De burgemeester benadrukte nogmaals de  verbondenheid die de vereniging creëert. De vereniging Arbeid Adelt is een voorbeeld voor onze Ravelse gemeenschap want hier telt iedereen mee en dat is op menselijk vlak zeer belangrijk.  Is het op zondag of donderdag, iedereen is hier van harte welkom. De rosmolen is nog maar eens een aanvulling op het molenproject dat zo past in de historische omgeving van het “Ei van Weelde”,   een omgeving die we met z’n allen koesteren. 

rosmolen luyten

Na de burgemeester mocht ook de gedeputeerde van de provincie Kathleen Helsen die met de goedkeuring van het Leader project bevestigde dat projecten als deze belangrijk zijn en blijven.

Daarna opende de voorzitter Gerard Leemans, samen met de burgemeester en de deputée de rosmolen en kon iedereen al een kijkje nemen van het vakmanschap dat op deze manier wordt bewaard voor het nageslacht. 

rosmolen pluym

Na de korte bezichtiging mocht  pastoor Pluym de rosmolen plechtig inzegenen, de imposante Brabantse trekpaarden maakten hun eerste rondjes rond de rosmolen en daarna was het de beurt aan de inwendige mens met een geslaagde receptie voor de genodigden.

Speciale mini molenbroodjes van Bakker Dilen.

Speciaal voor dit doel had bakker Koen Dilen die al jarenlang gebruik maakt van de diensten van de molen  mini broodjes van Koens Molenbrood gebakken die erg goed gesmaakt werden door  de aanwezigen. 

Rosmolen Koen Dilen

Op zaterdag 4 september vanaf 10u00 worden de molenaars uit gans Vlaanderen en Nederland verwelkomt aan de rosmolen voor demonstraties en werking van de olieslagmolen, slagbank en vuring (komfoor) en Brabantse trekpaarden.

Zondag 5 september vanaf 09u00 is het OPEN DAG met demonstraties en werking.

Leader project “Van zaad naar olie”.

Het LEADER project “Rosmolen Arbeid Adelt” van zaad naar olie, werd in 2018 opgestart en bevindt zich in het LEADER gebied Kempen Oost. Door Covid-19 heeft het project veel vertraging opgelopen. Het bestuur en de molenaars van de molenkring “Arbeid Adelt” i.s.m. molenbouwer Eric Vanleene zijn er in geslaagd deze olieslagmolen met authentieke materialen en bouwtechnieken te bouwen.

rosmolen notabelen

De kollergang, een restant van de watermolen “Boeretang” anno 1379 uit Dessel kreeg een herbestemming en werd volledig gerestaureerd en aangepast, de olieslagbank met één slaghei, één loshei en drie stampers is een reconstructie van een oude slagbank in massief eikenhout. Het komfoor of vuring (elektrische kachel voor opwarmen geplette granen) is met een CERA toelage gemaakt.

De rosmolen kan worden aangedreven met twee rossen, Brabantse trekpaarden, die de trekstaart rond trekken. Als de paarden niet beschikbaar zijn kan de molen ook worden aangedreven met een elektromotor, die hiervoor speciaal werd aangepast met een vertragingsysteem en transfo. Deze rosmolen is enig in Vlaanderen omwille van het draaiende werk , de compacte binneninrichting en de uitrusting van de olieslagbank. Hij zal worden gebruikt voor het slagen van verschillende oliën (noten-lijnzaad-koolzaad-maïs), ook zullen molenaars in opleiding het ambacht hier kunnen aanleren.

De molen is elke donderdagavond geopend op van 18u30 tot 21u30 en op zondag van 09u00 tot 12u00. Rondleiding kunnen ook op afspraak via het VVV-Kantoor van Ravels worden aangevraagd.

Leerboek “Molen je mee”.

Speciaal voor schoolbezoeken werd het het leerboek “Molen je mee” ontwikkeld i.s.m. erfgoed Noorderkempen, Kerf, Stenen Bergmolen, De Laermolen, Molenkring “Arbeid Adelt”, Levende molens, Provincie Antwerpen, het educatief pakket is ontwikkeld, speciaal voor lagere scholen en past in het lestijdenpakket.

1rawepo camera FOTOREPORTAGE OPENING ROSMOLEN  |  © RAWEPO / ROGER LEMMENS

Onze huisfotograaf Roger, alias Nonkel Fotograag, leverde weer een karrevracht fantastische foto's om rustig te bekijken.... waarvoor dank 😊

rosmolen overzicht boven

 

1 filmcamera Toespraken, wijding en eerste rondjes van de Brabantse trekpaarden  |  © RAWEPO

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren