JONGSTE BOEREN VEROVEREN DE GEMEENTELAAN.

MIDZOMERMARKT2021 1

Ondanks de aanhoudende coronamaatregelen wenste de gemeente Ravels toch een afgeslankte editie van het jaarlijkse Midzomerfeest te organiseren.

Hiervoor werd beroep gedaan op de jonge boeren uit onze gemeente die een ludieke actie organiseerden om hun noden nog eens te onderstrepen.

Voorafgegaan door de fanfare die het eerste stuk van het traject voor hun rekening namen en voor een muzikaal intermezzo zorgden stapten naar schatting een kleine 200 man door het veld van boer Bart Moonen naar zijn erf om aldaar te worden vergast op een lekkere, gezonde versnapering voor jong en oud.

De jonge gezinnen waren talrijk opgekomen en vooral de jongste kinderen konden tonen dat ze uit het juiste boerenhout gesneden zijn en begonnen direct met het verzorgen van de dieren van boer Bart. Ondertussen maakte Steven Bax als vertegenwoordiger van de jonge boeren zijn opwachting en sprak de menigte toe.

MIDZOMERMARKT2021 6

Goedemorgen jonge landbouwers en familie,
Goedemorgen allemaal,

In naam van alle jonge landbouwers spreek ik jullie even toe over onze sector. 
Kijk je dezer dagen naar sociale media, vakpers of zelfs nationale pers, dan ontkom je niet aan volgende hashtags of slogans:

 • #boerentrots
  • #geefboerenruimte
  • #delenopdonderdag
  • #nofarmersnofood
  • Stichting Trotse Jonge Boeren (NL)
  • Young Farmers by Aveve

Maar de meest toepasselijke is de sticker actie van Groene Kring eerder dit jaar: Jonge Boeren, voor uw voedsel, uw landschap en uw toekomst.
Binnen de landbouw is het dus al doorgedrongen: meer dan ooit zijn jonge landbouwers de
toekomst. Maar zou iedereen er zo over denken?
Alle genoemde slogans laten uitschijnen dat we vanuit de sector moeten communiceren om de boodschap over te brengen want nog niet iedereen beseft het. Maar we zijn goed bezig!

Er leeft veel, ook in Ravels.
Er zijn organisaties die jonge boeren bij elkaar brengen, maar Ravels is misschien wel de eerste en enige gemeente die zelf initiatief neemt en hen in de kijker zet en zo iedereen wil laten zien dat we nog met velen zijn!

Zo telt Ravels nog een 70 tal jonge landbouwers als je net zoals de overheden voor het VLIF de leeftijd van 40 jaar als grens neemt. Ze vertegenwoordigen alle sectoren: varkens, melkvee, vleesvee, kalveren, braadkippen, legkippen, geiten, schapen, alpaca's, tomaten, paprika's, blauwe bessen, asperges, aardbeien, akkerbouw, sierteelt, groenteteelt, …

Korte keten of lokaal lekkers is ook aanwezig in onze gemeente, dit geeft ons allen de kans te laten zien waar het voedsel vandaan komt. Maar heel België of de wereld kunnen we niet voeden op deze manier.

Een mooie vergelijking hiervan is een quote van Wanda Verdonck uit Gierle, ze is melkveehoudster en stelde laatst maar mooi vast dat de Corona crisis helemaal anders had kunnen lopen als enkel de lokale kruideniers een medicijn mochten verkopen, en dan nog zelf gemaakt... er is dus nood aan een mix van klein en grootschalig. Anders hadden we niet aan dit recordtempo een aantal vaccins kunnen registreren en produceren.

De landbouwers blijven noeste werkers die er 7 op 7 staan voor hun dieren of teelten. Door weer en wind, met geluk of tegenspoed, met goede of minder goede marktomstandigheden... de boer ploegde voort en zorgt steeds voor een lokale veilige voedselproductie onder toezicht van de meest betrouwbare en hoogstaande controle-instanties met 100% traceerbaarheid. Wat wil je nog meer dan dat je voedsel uit ons eigen land komt?

We nemen ook de uitdaging aan om voortdurend te innoveren naar het beste dierenwelzijn en willen ook mee nadenken over het milieu zodat natuur en landbouw één kunnen zijn.
Deze tekst hoeft geen politiek statement te zijn, maar we mogen wel laten blijken dat we allemaal hopen op redelijkheid, eerlijke prijzen en kansen voor jonge ondernemers.

Maar we staan toch op een kruispunt... de kar moet keren of het wordt niet meer haalbaar voor landbouwers in België.
We sluiten positief af met een blik op de toekomst:

Laat ons hopen dat binnen 30 jaar een volgende editie van deze dag kan plaatsvinden met de volgende generatie en hun kleine kindjes die nog steeds hun passie kunnen uitoefenen.
Maar hoe de landbouw er dan gaat uitzien is misschien toch wel een kleine verrassing... 😉 Mag ik jullie alvast veel trots en succes toewensen voor je passie?

Getekend,

Steven Bax 
Jonge landbouwer uit Ravels.

Daarna werd de terugtocht aangevat naar het marktplein waar de aankomst lag van de fietstocht.

MIDZOMERMARKT2021 5

De uitgepijlde fietstocht van zowel 21 als 30 km voerde de fietsers langs de leukste plaatsen in onze gemeente. Met de tuinbouwsector als thema, werd er een tussenstop gecreëerd bij de tomaten- en blauwe bessenkwekerij van Mulders in Poppel (Hulsel). Hier kon je onder leiding van een gids meer te weten komen over de teelt van blauwe bessen. Er was ook nog een wedstrijd verbonden aan de fietstocht waarop we later nog terugkomen.

Na het welkomstwoord van Walter Luyten, burgemeester van Ravels waarin Ludwig Caluwé (provinciebestuur Antwerpen) werd bedankt voor zijn jarenlange inzet met een passend geschenk kwam er nog een korte toespraak van Georges Van Keerberghen, organisator van de Agridagen die begin volgend jaar alweer op het programma staan op Weelde Depot en een afsluitende toespraak van Leo Beyens van de landbouwadviesraad. Leo moest zich nog reppen want de meesten zagen de bui in de verte al hangen.

MIDZOMERMARKT2021 2

MIDZOMERMARKT2021 3

Het duurde niet lang of het hele marktplein, alle tafels goed volzet, was in een mum van tijd ontruimd door een regenvlaag. Gedaan met de pret…..

1rawepo cameraFotoreportage Actie jonge boeren Ravels - © RAWEPO

MIDZOMERMARKT2021 4

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren