Vrijdagavond stond een trotse auteur van het boek Poppel in de ontvangstruimte van het gemeentehuis voor vele tientallen aanwezigen om zijn boek voor te stellen.
Poppel is een schitterend en rijkelijk geïllustreerd boek over onze meest noordelijke dorpskern van onze gemeente.
Presentatie
Er was aardig wat volk komen opdagen voor dit heuglijk feit op heemkundig en cultureel vlak. De ontvangstruimte was goed gevuld en iedereen keek reikhalzend uit naar de officiële presentatie. We hoorden al via diverse bronnen die enkele dagen voordien inzage hadden gekregen in het boek dat het voor de fans een lust voor het oog was en iets om te koesteren voor de winteravonden, samen met e familie snuisteren in oude herinneringen.
In naam van de Heemkunde- en Erfgoedvereniging Nicolaus Poppelius vzw was Marc Vermeeren bijzonder verheugd de geboorte te kunnen aankondigen van zijn schitterend, monumentaal en rijkelijk geïllustreerd boek over Poppel. – ‘Poppel: een Kempisch dorp in woord en beeld’, want dat is de naam van de nieuwe boreling, het boek werd vrijdag gepresenteeert en neemt u mee op reis doorheen Poppel vanaf de prehistorie tot heden aan de hand van uniek en nooit eerder gepubliceerd fotomateriaal (1200 illustraties). Daardoor is dit werk bij uitstek toegankelijk voor een groot publiek en is met name hierdoor een buitengewoon waardevol geschenk aan de Poppelse gemeenschap.
Iets over de inhoud
De naam Poppel duikt voor de eerste keer op in de archieven anno 1211 maar de oudste bewoning gaat terug tot de jagers/verzamelaars die gerekend moeten worden tot de Tjongercultuur [10.000 voor Christus] en die zich vestigden vlakbij de huidige Sint-Isidorushoeve aan de rand van een ven. Sindsdien is er altijd bewoning geweest zoals talrijke bodemvondsten hebben aangetoond. ‘Poppel: een Kempisch dorp in woord en beeld’ beschrijft alle facetten van de Poppelse geschiedenis: de wereldlijke- en kerkelijke geschiedenis, de landgoederen (De Schrieken, Pannenhoef, Gorp en Rovert, Sint-Isidorushoeve, Nieuwkerk), de grens, de beide wereldoorlogen, het onderwijs, de molens, Nicolaus Poppelius, de Tiendaagse Veldtocht, de kapellen, de fanfare en nog zoveel meer.
Speurtocht naar fotomateriaal
Ik trok met mijn goede vriend Jef van Gils uit Hilvarenbeek naar de 89-jarige Piet de Bont in Drunen die ons 200 foto’s toonde die in Poppel en Goirle genomen werden tijdens de Eerste Wereldoorlog door zijn vader, de Goirlese fotograaf Huub de Bont. Niet veel later bezocht ik Jacqueline Dierckx in de Driezenstraat te Turnhout die mij 400 foto’s schonk in verband met Poppel en het landgoed De Schrieken genomen door de grootvader van wijlen haar man François Boone. Ook bij Baron Eric de Jamblinne de Meux op het kasteel Nieuwkerk werden 2 foto-albums van de zolder gehaald met 250 unieke beelden over Poppel, de grens en het landgoed Nieuwkerk genomen door zijn overgrootvader Albert de Meester de Betzenbroeck tijdens de periode 1890-1920. De speurtocht naar interessant fotomateriaal was dus niet tevergeefs en heeft duizenden unieke beelden opgeleverd waardoor een belangrijk deel van dit werk bestaat uit beeldmateriaal dat nooit eerder het daglicht heeft gezien.
Let op!
Laat deze kans niet voorbijgaan en reserveer tijdig uw exemplaar. Het boek is niet in de boekhandel te koop en wordt niet herdrukt! Wij hopen dat u aan dit boek veel plezier beleeft. Bovendien is het beslist een waardevol bezit voor de toekomst want het boek wordt slechts in een beperkte oplage verspreid.
Bestellen: http://www.nicolaus-poppelius.be/boek%20poppel.html
Fotoreportage André Vermeeren