openmonumenten2018

Op zondag 9 september 2018 is het de 30ste editie van Open Monumentendag!

Ook dit jaar doet collectief MOOS mee met Open Monumentendag. Dit zal doorgaan op zondag 9 september 2018.

Er is speciaal voor deze gelegenheid een heel fijn programma uitgewerkt met wel 3 verschillende rondleidingen!

grafheuvels HoogeindseBergenWe zetten ze hier voor jullie even op een rijtje:

  1. Rondleiding door archeoloog Jeroen Verrijckt - kinderen zijn ook welkom!

- Vertrekpunt: Geeneinde in Weelde

- Start: om 11.00u en om 14.00u

- Parkeren: Geeneinde in Weelde, volg de pijlen van Open Monumentendag.

  1. Rondleiding door Natuurpunt in de bossen en heide van de Hoogeindse Bergen, duur: 1u, afstand 2.5km - ook voor kinderen.

pralinesOMD- Vertrekpunt: Geeneinde in Weelde

- Start: om 13.00u en om 15.00u

- Parkeren: Geeneinde in Weelde, volg de pijlen van Open Monumentendag.

  1. Historische wandeling door het oude centrum van Weelde door gids Mies Paulussen - deze wandeling is ook toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

- Vertrekpunt: Pastorij in Weelde, naast de Sint Michielskerk

- Start: om 11.00u en om 14.00u

- Parking: Hof ten Bergestraat of Heilig Hartplein in Weelde

eivanWeeldeDaarnaast kan ook de molen bezocht worden en zal er een pop-up tentoonstelling zijn over broodoffers.

Op de Hoogeindse Bergen is er ook een pop-up van Heemkundekring Nicolaus Popelius, o.a. de mammoettand van Weelde, een vuurstenen vuistbijl en een schrabber zullen te zien zijn.

In de Pastorij kan je 's middags krolkoeken gaan eten. Een krolkoek is een broodje in de vorm van een kluif. We verwijzen hiermee naar de tentoonstelling van de broodoffers in de molen.

Tenslotte zijn we een samenwerking met Chocolate & More aangegaan. Zij hebben 4 pralines ontwikkeld op basis van het pollenonderzoek van de bronstijd grafheuvels op de Hoogeindse Bergen. Proef de bronstijd!

 

Verder is er in de ruimere regio nog veel meer te beleven

 

Oorlog en Vrede als thema

Dit jaar is het regionale thema “Oorlog en Vrede” in het kader van het project “Het militair erfgoed leeft!” (Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed 2018). Daarbij zetten we het militair, burgerlijk en landschappelijk erfgoed in de kijker dat getuigt van de verschillende militaire conflicten die zich afgespeeld hebben in de regio. Daarnaast worden ook nog veel andere boeiende erfgoedlocaties opengesteld voor het publiek.

Oorlog om de hoek

Herbeleef de verhalen uit WO I en WOI in onze gemeente tijdens een fietstocht langs vergeten monumentjes van deze oorlogen. De tocht start om 14u. Reserveren kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

B URN: Proef de bronstijd

Pralines met smaken uit de bronstijd? ‘Krolkoeken’ en prehistorische offers? Wil je hierover meer weten en ook eens proeven van het verleden dan moet je naar Weelde trekken! Je kan er langs de prehistorische grafheuvels van de Hoogeindse Bergen wandelen, de molen ‘Arbeid Adelt’ die graan maalt voor de krolkoeken bezoeken en de pastorij in de middeleeuwse “Burcht” van Weelde verkennen.

IMG 4407

Het Collectief MOOS neemt je samen met haar partners weer op sleeptouw, ontdek samen met hen op Open Monumentendag het volledige B URN-verhaal. Er zijn allerlei activiteiten voor jong en oud. Lees meer over het programma op: www.collectiefmoos.be

Regio Noorderkempen

Maar er valt nog allerlei ander erfgoed in en rond Ravels te ontdekken! Zo kan je ondermeer fietsen langs de tientallen bunkers langs de vaart, de smokkelroute van de ‘passeurs’ volgen, UNESCO werelderfgoed bezoeken en zo veel meer. Nieuwsgierig wat er in onze gemeente en de regio te doen is?

Surf dan naar: www.erfgoednoorderkempen.be/omd. Ook via www.openmonumentendag.be kan je zoeken naar activiteiten binnen en buiten de regio!

logo open monumenten2018

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren