torpedo3

In het hart van de bossen van Weelde, rondom het vliegveld is het de laatste tijd erg druk.

In één van de hallen van Weelde Depot worden namelijk opnames gemaakt voor de langspeelfilm TORPEDO, naar een scenario van Sven Huybrechts en Johan Horemans en in regie van Sven Huybrechts.

Replica Duitse onderzeër.

Productiehuis A-Team Productions begon in januari aan de bouw van een 50 meter lange filmset in een ex NAVO Hall en plantte er een pneumatisch gestuurde replica van een Duitse onderzeëer in. 

De zeer gespecialiseerde teams  die deze replica hebben gemaakt komen uit alle delen van Europa. Het productiehuis haalt de specialisten waar ze te vinden zijn. Zo werd een team  Litouwers ingehuurd die gespecialiseerd zijn in het ouder maken van nieuwe dingen, de U-boot moet er namelijk binnen uitzien alsof hij al jaren in gebruik was tijdens Wereldoorlog II.  We kunnen ervan getuigen dat het er allemaal werkelijk echt uitziet.

torpedo1

Het gevaarte van 50 meter kan zich bewegen in PLC gestuurde programma’s naargelang de behoefte van het scenario op dat moment, rustig vaarwater, stormachtig weer of in aanvals- of impactmodus tijdens zeegevechten….. Met één druk op de knop worden deze omstandigheden perfect gesimuleerd zodat de acteurs/matrozen zich als echte zeelui gedragen in de onderzeëer. 

Sven Huybrechts.

Scenarioschrijver Sven Huybrechts had het scenario enkele jaren op de plank liggen omdat geen enkel productiehuis eraan wilde beginnen tot een tijd terug A-Team Productions de gok wel wilde wagen. A-Team is bekend om  zijn avontuurlijke instelling, meer ambitie dan geld en dat was nodig voor dit ambitieuze project, een team dat een beetje gek is om eraan te beginnen.

torpedo cast

Voor de cast werden echter geen shortcuts genomen, die moest top zijn en met de acteurs die we vanmorgen al tegenkwamen op de set, zijn we er vrij zeker van dat er op dat vlak niks kan misgaan. 

Koen de Bouw als held van het verhaal, Ella-June Henrard als de obligate “damsel in distress”. Steek daar nog enkele bekende namen als Joren Seldeslachts, Giles De Schryver, Bert Haelvoet, Sven De Ridder, Stefan Perceval en Vic De Wachter als kapitein Maes bij en de kenner weet dat we bij een onvervalste topcast zijn beland.

De opnames zijn al enige tijd bezig. In het Begijnhof van Turnhout is er in de vorige weken gedraaid en op locatie in Weelde Depot zal de komende weken het grootste deel van de productie nog worden ingeblikt.

Daarna moeten er nog opnames worden gemaakt met miniatuurduikbootjes en buitenopnames in het voormalige  “Belgisch Kongo” maar die zullen op Malta gebeuren. De afgewerkte film zal u eind 2019 in de zalen kunnen gaan bekijken.

torpedo2 

Heel losjes gebaseerd op historische gebeurtenissen

1939, Long Island, USA

Albert Einstein schrijft een persoonlijke brief aan president Roosevelt.

De brief beschrijft de desastreuse mogelijkheden van uranium, en het feit dat Duitsland hiermee experimenteert. Hij voorziet dat als deze materialen zouden gebruikt worden in een bom, de gevolgen ongezien zouden zijn...

Roosevelt neemt de brief ernstig, en richt een commissie op: het Manhattan project, om zo de eerste atoombom ter wereld te ontwikkelen.  Ze  zullen  deze  ‘race  to  discovery’  tegen  Nazi-­‐Duitsland winnen met de welbekende dramatische afloop op 6 augustus 1945.

Het verhaal … scenario

1943. Een Vlaamse bende keiharde rebellen krijgt een geheime missie: met een gekaapte Duitse U‐Boot van Kongo naar de Verenigde Staten varen, met aan boord een cargo die de uitkomst van de oorlog kan bepalen…

Statement regisseur

TORPEDO is ontstaan uit liefde voor drie genres: oorlogsfilms, duikbootfilms en de heerlijke ‘guys on a mission’ films. Zoektocht één was hoe dit in een relevant Vlaams verhaal te gieten. Een hallucinant en donker stukje Belgische geschiedenis bracht de oplossing: het feit dat Little Boy, de atoombom die Hiroshima met de grond gelijk maakte, voor 80% bestond uit Belgisch uranium, afkomstig uit de Katangamijnen in Belgisch Congo, de rijkste vindplaats van uranium ter wereld. Het uranium werd door de Belgische regering clandestien verkocht aan president Roosevelt.

Er wordt regelmatig “fictie, binnen historische krijtlijnen” gemaakt. We gaan daarbij niet zo ver als Quentin Tarantino, die zijn Inglorious Basterds Adolph Hitler laat vermoorden en daarbij de hele geschiedenis doodleuk omgooit. Het enige wat wij veranderen, is het transportmiddel van het uranium.

De referenties zijn duidelijk: Guys on a mission klassiekers zoals 'The Dirty Dozen', of ‘Inglorious Basterds'. ‘Torpedo’ wordt een beklijvende actiefilm vol emotie en met de scherpe humor eigen aan het genre. En dit in één van de meest tot de verbeelding sprekende oorlogswapens uit de geschiedenis.

   --- Sven Huybrechts

TEAM

Sven Huybrechts heeft de handen in elkander geslagen met producenten Hendrik Verthé en Kobe Van Steenberghe van A TEAM PRODUCTIONS, het productiehuis achter de recente hype ‘Patser’. Met ‘Torpedo’ willen ze samen een nieuw stuk spectaculaire Vlaamse filmgeschiedenis schrijven met een entertainende film die qua production value ‘Patser’ nog overstijgt.

Het scenario is van de hand van Sven Huybrechts en Johan Horemans. Robrecht Heyvaert verzorgt de fotografie. Art directors zijn Harry Ammerlaan en Wilbert van Dorp. De soundtrack wordt geschreven door Hannes De Maeyer.

Distributeur Independent Films brengt de film in de zalen op 23  oktober  2019.  

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren