lou kunstwerk

De Foyer ….. de mensen die niet echt mee waren in het verhaal wisten niet waarover het ging.

Tot gisteren eindelijk de deuren openden tussen de kerk van St Jan in Weelde en gemeentezaal De Brouwerij.

 

Moderne invulling van de pittoreske kerk van St Jan den Doper.

01540007 Moment

Enkele jaren geleden begon de gemeente al met inleidende gesprekken met het kerkbestuur van St Jan. Twee jaar later staat er een verbinding tussen de gemeentezaal en een kerkje dat stilaan op zoek was naar een zinvolle invulling voor de maatschappij.

Gisteren was het dan ook een trotse burgemeester die als eerste mocht spreken bij de opening van de nieuwe foyer. Ook het centrale kerkbestuur en de gemeentelijke priesters mocht delen in de dankbetuigingen die Walter Luyten kwistig rondstrooide.

Binnenkort kan u de toespraken van de burgemeester en de andere sprekers nogmaals in een uitgebreide videoreportage bekijken, hiervoor vragen we u nog even geduld.

20180601 Opening Foyer Brouwerij StNa de burgemeester was het de beurt aan architect Luc Vaes die graag het innovatieve ontwerp kwam toelichten. Het uiteindelijke resultaat is een mooi polyvalent gebouw dat twee totaal verschillende wereld op een bijna ludieke manier aan elkaar verbind, een ruimte met een moderne invalshoek waar ruime aandacht is voor zowel een kerkelijk gebouw met bijna 100 jaar geschiedenis  als de nood die er was om de gemeentezaal van De Brouwerij te helpen voldoen aan de nieuwe eisen van de moderne tijd. De keuze van materialen om ook het externe deel van de foyer te laten overvloeien in het oude majestueuze van de kapel maakt deel uit van een goed doordachte  aanpak van het gehele ontwerp.

Als laatste kwam bisschop Johan Bonny die een gevleugelde toespraak gaf over het belang van de kerk die generaties achter elkaar de plaats was waar de belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven zich afspeelden. Voor talloze mensen uit onze gemeenschap zal de kerk altijd een belangrijke pilaar blijven en de bisschop was zeer verheugd om te constateren dat onze gemeente daar het perfecte huwelijk heeft kunnen bewerkstelligen tussen de noden van onze gemeenschap op zowel spiritueel als multicultureel vlak.

foyer opening2 foyer opening3

Opening foyer met openbaring kunstwerk Lou Kraayenbrink.

Nadat monseigneur Bonny zijn toespraak had beëindigd ging hijzelf en de heer burgemeester samen als eerste door de geopende dubbele deur die de twee werelden voortaan zal verbinden. De genodigden volgden om met grote verwachting het speciale kunstwerk te gaan ontdekken dat veelzijdig kunstenaar Lou Kraayenbrink speciaal voor de foyer in opdracht van de gemeente Ravels maakte. 

Lou is een gerespecteerd kunstenaar die al meermaals de nationale pers haalde met zijn fantastische reusachtige Ruben creaties. Dit keer was de vraag van de gemeente net iets anders en ook nog  speciaal in zekere zin. De gemeente kwam met de vraag om een ijzeren kunstwerk te creëren van verschillende zichten in de gemeente dat de verbondenheid van de verschillende deelgemeenten moest uitstralen.

Het uiteindelijke project waar Lou bijna 800 uren tijd in heeft gestopt mag dan ook worden gezien. Lou maakte eerst een ietwat simpel ontwerpje met enkele aan elkaar geplakte A 4’tjes waarover het schepencollege struikelde en zijn bedenkingen had. De toelichting die Lou echter gaf bij zijn eerste ideeën konden de raad echter overtuigen en Lou kreeg carte blanche om te starten met zijn crreatie. Er werd nog één voorbehoud gemaakt aan het eerste ontwerp, er diende als extra nog een stukje Ravels te worden toegevoegd om het werk volledig te maken. 

20180601 153823

De aandachtige kijker kan zich lange tijd verlekkeren aan de details die Lou verwerkte in de verschillende onderdelen die allemaal met een halfautomatisch lasapparaat met elkaar zijn verbonden. De uiteindelijke montage van de verschillende stukken werd door middel van boutjes aan elkaar gemaakt nadat het tot een geheel was gevormd en zwart gespoten. Poederlakken was niet mogelijk door de vele details die niet konden worden gecoat.  

Acht verschillende onderwerpen vormen samen de Verbondenheid van de gemeente Ravels.

Beginnend aan de linkerkant van het kunstwerk herkennen we de Hof ten Berge pastorij die al onmiddellijk goed herkenbaar is. Gedeeltelijk daarachter verrijst het Kaske, het voormalige gemeentehuis van Poppel waar tegenwoordig het MAG ( Museum aan de Grens) al heel wat jaren zijn verblijfplaats heeft. Bovenop het Kaske zijn zeer duidelijk de Fenixen of Adelaars zichtbaar die op de top van de toren prijken. 

Onderaan zien we de Kiosk terug, een zeer herkenbare plaats in Poppel waar een toevallige passant ons toezwaait vanop de trap. 

Rechts van deze twee Poppelse landmarks vinden we het Ravelse gemeentehuis met tot in het laatste detail het smeedwerk van St. Michiel die vecht tegen de draak. 

Nog verder opschuivend naar rechts komen we dan bij de molen Arbeid Adelt, één van de weinige molens die nog werken in Vlaanderen, iets waar we in Ravels terecht trots op mogen zijn. De wieken kregen van Lou zelfs de gekende kromming mee die zo typisch kenmerkend zijn voor dit type molen. Bij zijn fotobezoek aan de molen nam Lou een foto ter informatie waarop toevallig zijn vrouw door beeld liep. In de uiteindelijke creatie van het kunstwerk heeft hij ook zijn vrouw Rachel en zijn kleinkind mee vastgelegd voor de geschiedenis.

Onder de molen vinden we één van de meest sprekende delen van de Verbondenheid van Ravels, de brug over het kanaal die onze gemeente met de rest van de Kempen verbindt. Met zijn 12 imposante pijlers die in het water weerspiegelen vormt ze een zeer herkenbaar panorama in dit geheel.

Als laatste in het geheel staat de kapel van St. Jan den Doper uiterst rechts van het kunstwerk. De kleinste kerk van onze gemeente heeft zoveel charisma door de vernieuwde aanpak dat het weldra één van de toeristische trekpleisters zal worden in Ravels. Ook hier is de mate van detail weer onovertroffen, het beeld vooraan de kerk heeft Lou waarheidsgetrouw geslepen en gelast uit een ruw stuk plat ijzer tot hij tevreden was over het resultaat. Ook hier staan weer ludiek een koppeltje voor de kerk die zich naar het huwelijksaltaar gaan begeven.

1rawepo camera In onderstaande fotoreportage kan u ook de details van het werk naderbij bekijken.

lou kunstwerk2

filmcameraVideoreportage voorstelling kunstwerk “Verbondenheid” van Lou Kraayenbrink.

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren