IMG 9152

De traditionele kerstevocatie in Weelde die deel uitmaakt van de kerstactiviteiten van KWB Weelde is nog maar eens een schot in de roos geweest.

Een tot aan de nok gevulde Sint Michielszaal genoot in alle stilte van “Kerstmis aan den Dodendraad” een verhaal van de hand van Alois Vinckx met een knipoog naar de grote oorlog van 100 jaar geleden. 

 

 castdodendraad

castdodendraad okke

Klik op de 2 afbeeldingen voor een grotere weergave

Vele repetities later ....

Vele repetities en twee besloten voorstellingen gingen vooraf aan de publieke opvoering op 2de kerstdag.  Zaal Sint Michiel bleek andermaal een goede locatie te zijn,  algemeen coördinator Johan Jansen had er voor gezorgd dat er voldoende stoelen klaar stonden om het publiek te ontvangen. Hij verwelkomde de mensen dan ook op zijn gekende manier. Geen koor als prelude deze keer, wel een fragment uit de musical 14-18 dat ervoor zorgde dat iedereen al helemaal in de juiste sfeer zat.

Om stipt half acht kwamen de eerste acteurs op en meteen viel er een stilte in de zaal. Het was immers oorlog in Weelde en omstreken en de mensen van hier hadden schrik van de Duitsers. Die hadden de plaatselijke gemeenschap helemaal van de rest afgesloten door stroomdraden te spannen op de grens met Nederland. Er waren strenge grenscontroles aanwezig en er werd op toegezien dat niemand door of onder den zogenaamde “Dodendraad” kon glippen.

stroper

"In de vier winden" 

Met Kerst in het verschiet werd er in een plaatselijk staminee echter een plan opgezet om toch de grens over te kunnen met de hulp van Jan Vleugels. Die had bijvoorbeeld binnen het groepje van Vleugels een toestel laten maken dat het mogelijk maakte om op een eenvoudige, veilige en snelle manier de dodendraad te passeren. Ze noemde het “passeursraam”, een plooi- of vouwraam.

In een ronduit schitterend decor, met in het tweede bedrijf een indrukwekkende “Dodendraad”, gingen de verhalen van toen vlot over de tong. Namen van  oude dorpsgenoten passeerden rijkelijk en het publiek voelde ook dat het verhaal zich in hun eigen streek afspeelde. De verbondenheid was duidelijk aanwezig en dat resulteerde in een soms bijzondere stilte in de zaal.

 

Even de oorlog op pauze gezet...

Oh ja, … natuurlijk lukte het plan op Kerstavond, zo kon iedereen trots genieten van de geboorte van het kindje Jesus.

 

kindermars 

Een verdiend applaus weerklonk, het publiek was vol lof over de knappe prestatie van de acteurs die elk hun rol prima vertolkten. Ook voor Alois Vinckx gingen de handen nog eens op elkaar, hij deed zijn reputatie van goeie schrijver en regisseur nog maar eens alle eer aan, hoewel de rol van regisseur dit jaar grotendeels werd over genomen door Johan Jansen.

Onder de vele toneelspelers, van zeer jong tot behoorlijk oud en van helemaal nieuw tot ancien, zat ook Charel Brosens. Charel willen we toch speciaal vermelden omdat hij er vanaf het begin al bij was. Charel speelde dus al dertig keer mee en dit jaar was het leeftijdsverschil tussen hem en de jongste spelers liefst 79 jaar. Vandaar een extra proficiat voor Charel. 

 

charel brosens

Na de opvoering zette een lange stoet koers richting kerststal op het gemeenteplein, iedereen met een brandende fakkel in de hand. Daar kregen de aanwezigen glühwein, warme chocomelk, pannenkoeken en hotdogs aangeboden en was er vooral nog veel gezelligheid. Proficiat aan alle spelers, dankjewel KWB Weelde ! 

cast kinderen

1rawepo camera   Fotoreportage van de kerstevocatie © RAWEPO

Klik op bovenstaande link om de ruim 300 foto's te bekijken en herleef Kerstmis aan de dondendraad..... 

 

filmpje kijken   Filmreportage "Kerstmis aan de dodendraad"

Rawepo maakte opnames van het volledige stuk, hieronder kan u er een deel van bekijken.

Indien u de volledige opnames wil, kan u contact opnemen met Rawepo via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren