Op 11 november herdenken we de dag in 1918 dat de wapens zwegen in WO 1.
In een treincoupé in het bos van Compiègne in de buurt van Parijs ondertekenden vertegenwoordigers de overgave en de voorwaarden voor de Duitsers.
Ravels herdenkt sinds 1922 Wapenstilstand.
We zijn er niet helemaal zeker van dat ook in Ravels Wapenstilstandsdag sindsdien wordt herdacht.
Feit is dat het in België vanaf 1922 een nationale feestdag is en dat sinds vele jaren ook in onze gemeente een ruime afvaardiging van het gemeentebestuur, de politie, brandweer en leden van ons Belgisch leger de doden herdenken die in de Grote Oorlog vielen.
Traditiegetrouw wordt eerst een H Misviering opgedragen om daarna in stoet op te trekken naar het monument voor het gemeentehuis, begeleid door de fanfare St Nicolaüskring van Weelde.
Aan het gemeentehuis stond een Dodendraad replica de stoet op te wachten. Het was een stille, macabere herdenking aan de elektrische grens die veel mensen het leven kostte.
De kinderen uit de lagere scholen van Ravels lazen korte stukjes voor en ook de burgemeester had een eerbetoon voor de gesneuvelden die we nooit of te nimmer mogen vergeten. Samen met enkele kinderen legde burgemeester Luyten bloemen bij het monument voor de gesneuvelden.
Bij wijze van ultiem eerbetoon speelde de fanfare St Nicolaüs de Brabançonne en Yvonne Peeters soleerde in The Last Post na de bloemenhuldiging.
Fotoreportage © RAWEPO | Luc J.
Fotoreportage door Luc Jansens, klik hierboven of op onderstaande foto voor de volledige reportage.