midzomer8

Zondagmorgen werden ter gelegenheid van het Midzomerfeest in de buurt van de eettent enkele landbouwprojecten voorgesteld door onze burgemeester.

Belangrijker voor de omstaanders was misschien wel het proeven van de eerste Ravelse Donkere na de succesvolle Blonde van enkele jaren geleden.

midzomer1

Midzomerfeest en eetfestijn in het kader van de landbouw en het varken.

Burgemeester Luyten nam de honneurs waar en gaf een inleidende toespraak over belang van de landbouw in onze gemeente om daarna de deputée van de provincie Antwerpen Inga Verhaert aan te kondigen die het ARO project kwam voorstellen. 

 

ARO

Het eerste project dat werd voorgesteld was ARO, de afkorting staat voor Arendonk-Ravels-Oud Turnhout en het staat voor een samenwerking op Provinciaal vlak ter promotie van de thuisverkoop van lokale landbouwproducten. Deputée van de provincie Inga Verhaert kwam persoonlijk het project voorstellen dat nog in de kinderschoenen staat, maar waar veel van wordt verwacht in de toekomst.

ARO komt voort uit de mobiliteitsstudie voor de Noorderkempen. Daar was één van de ruimtelijke doelstellingen het versterken van de open ruimte en het faciliteren van een goed functionerende land- en tuinbouw.

Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout (ARO) vormen een grote open ruimte kamer binnen de Noorderkempen. Het gebied is herkenbaar afgebakend door de staatsgrens (noord en oost), de gewestweg Turnhout-Baarle (west) en de autosnelweg (zuid). Dit vormt ARO tot een proeftuin voor een studie, of eerder een overlegproces, dat zoekt naar mogelijkheden voor verdere economische, toeristisch-recreatieve en maatschappelijke versterking van deze open ruimte.

midzomer4

ARO werkt op 3 parallelle sporen:

  • Beleefbare landschappen: hoe bestaande publieke groendomeinen maatschappelijk, recreatief - toeristisch en economisch beter ontsluiten en valoriseren. Een structuurschets is het resultaat.
  • Leefbare landbouw: hoe een verbreding van landbouw, met oog op versterking van het economisch en maatschappelijk draagvlak voor de landbouw in de streek en de 400 beroepsbedrijven in het bijzonder, organiseren. In overleg met landbouwers werden mogelijke initiatieven op vlak van recreatie, verbrede voedselvoorziening, .. ontwikkeld maar werden bovenal de hinderpalen om tot realisatie te komen benoemd.
  • Levende landgoederen: niet minder dan 10 uitgestrekte landgoederen maken ARO uniek maar blijven relatief onbekend. Met landgoedeigenaars werd verkend hoe nieuwe verdienmodellen voor hun landgoederen en een grotere maatschappelijke beleving van landgoederen hand in hand kunnen gaan.

Om dit te realiseren is lokaal ondernemerschap bij landbouwers, horeca, natuurbeheerders, private eigenaars …vereist. Daarom delen we onze inzichten en ideeën met alle actoren: Ondernemers in de open ruimte én overheden. Om te inspireren, om de haalbaarheid te toetsen, om ze aan te vullen, om doeners te zoeken, om ondernemers te motiveren, om hinderpalen voor lokaal ondernemerschap in de open ruimte te kunnen slopen, . …

Wenst u meer informatie over het ARO project, klik dan hier voor het 166 pagina’s lange document over alle aspecten van het project:  ARO RAPPORT

 

 

midzomer5

Het bord dat werd onthuld staat als pilootproject voorop in de nieuwe campagne, en hier speelt Ravels alweer de rol van voortrekker in de provincie. De Echte Kempische Hoevekaas Van Johan & Marc Van Roey uit het Kijkverdriet staan prominent te pronken op het uithangbord en zijn het eerste gezicht van deze veelbelovende campagne.

 

midzomer2

 Aankondiging Agridagen  2018

Volgend jaar zullen ook de Agridagen hun tweede editie kennen in de hallen van Ravels Depot. Na de eerste aarzelende kennismaking waren alle actoren en partners meer dan tevreden zodat de beslissing om een tweede editie te organiseren snel genomen was. Georges Van Keerbergen, voorzitter van de Agridagen was tevreden dat hij kon aankondigen dat de Agridagen zullen doorgaan. 

Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 februari 2018 vindt in Ravels de 2de editie van de vernieuwde Agridagen plaats.

Met 172 exposanten, 20.000m² expositieruimte en ruim 15.000 bezoekers maakte de beurs in 2016 in het unieke kader van Weelde Depot een geslaagde doorstart. De organisatoren willen doorgaan op de ingeslagen weg en de Agridagen verder uitbouwen tot een totaalforum waar de bezoekers op een professionele én gezellige manier kunnen kennismaken met de nieuwste producten en diensten die de toeleveranciers uit de landbouwsector te bieden hebben.

De focus van de editie 2018 ligt opnieuw op de pluimvee-, varkens- en rundveehouderij, met daarbij ook de mechanisatie op erfniveau. Verder zullen opnieuw tal van seminaries en prijskampen worden georganiseerd.

Verder had hij nog een persoonlijke noot over het eierschandaal dat in onze gemeente is losgebarsten en waarover hij zich even wilde ventileren te overstaan van de toeschouwers.

 

midzomer3

Presentatie “Ravelse Donkere” van Tom Segers.

Toen enkele jaren geleden het Ravelse Blondje van Tom Segers werd voorgesteld op het 1e Ravelse Midzomerfeest verwachtte iedereen het jaar daarop een nieuw bier van onze lokale brouwer. Het heeft wat langer geduurd dan verwacht want Tom wilde zijn smaken helemaal juist hebben vooraleer hij zijn nieuwste spruit aan de inwoners van Ravels wilde presenteren.

midzomer7midzomer6Uiteindelijk was het zondag zover, de Ravelse Donkere werd geproefd en goed bevonden door de echte kenners. We hebben er weer een lokaal streekproduct van hoge kwaliteit bij.

Naast deputée Inga Verhaert en Georges Van Keerbergen mochten ook Jos Bols en Leo Beyens van de Ravelse Landbouwadviesraad al een eerste “Donkere” in ontvangst nemen om thuis in alle rust te gaan nuttigen. 

 

Vlaams Muziekfeest aan gemeentehuis 

Na de officiële plechtigheden kon de fietstocht verder gaan, het eetfestijn beginnen en hadden de kinderen de gelegenheid om de klimmuur uit te testen die voor het gemeentehuis was opgesteld.

Later konden de liefhebbers van het Vlaamse lied zichzelf vermaken bij het Vlaams Muziekfeest op het plein voor het gemeentehuis.

 

filmklapper     Filmreportage 

1rawepo camera     Fotoreportage

 

Klik hier voor een fotoreportage over het Midzomerfeest 2017.

 

midzomer9

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren