fargo

Als eerste kozen we de nieuwe site uit op Weelde Depot waar het Brandweermuseum stilaan definitieve vorm begint te krijgen.

Het museum dat vanuit privéhanden in 2020 overging naar de Brandweervereniging Vlaanderen werkt keihard met enkel vrijwilligers om er op termijn een internationaal brandweermuseum van te maken.

Er is nog veel werk voor de boeg, maar de mensen met een hart voor de brandweer hebben goede hoop dat op termijn de site voor subsidies in aanmerking kan komen mits aanpassingen aan toegankelijkheid en zo meer. Er moet ook werk worden gemaakt van thematentoonstellingen en een educatief programma. Momenteel is het museum nog teveel het stockeren van oude voertuigen en op termijn wil men van dat imago af om een echt museum te worden. Op die manier is het ook gemakkelijker om het budget in evenwicht te houden want de huur en vaste kosten zijn op lange termijn onhoudbaar. Ook de omschakeling naar de andere structuur zorgt hier en daar nog voor wat problemen, zo zijn er de privé voertuigen die nog steeds onder wel heel erg speciale condities worden gestald waar een meer realistische oplossing voor wordt gezocht.

Ondanks de toekomstplannen was er toch al heel wat animo met veel bezoekers van mensen die met open mond de reusachtige hal binnen komen met honderden knalrode brandweervoertuigen. Voor de jongste bezoekertjes is het een avontuur om naast de brandweerwagens te kunnen lopen waar Samson & Gert hun eerste filmopname deden van “Wij zijn bij de Brandweer.”

SamsonGert

Een beetje verder vinden we de imposante wagen die werd gebruikt voor de Mega Mindy film.

MegaMindy

Zo heeft elke wagen zijn eigen geschiedenis en die verhalen probeert vrijwilliger Marinus in kaart te brengen. Voor elke wagen schrijft hij de verhaaltjes die nog wel eens durven te wijzigen als bezoekers hem op bepaalde zaken attent maken.

mol

mol pedalenZo kwam er onlangs een bejaarde ex brandweerman uit Mol langs die graag nog eens zijn oude karretje wilde zien nu het in het museum in Weelde was opgesteld. Zo komt hij allerlei zaken aan de weet over de geïmporteerde Ford die oorspronkelijk een oorlogsambulance van Engelse origine (1940) was en zodoende ook de pedalen en stuur aan de rechterkant van de cabine had zitten. De ombouw ging niet zonder slag of stoot met als resultaat dat de pedalen nu aan de linkerkant omgekeerd staan zoals wij die gewoon kennen, namelijk van links naar rechts staan de pedalen nu: koppeling - gas - rem. Bovendien is het rempedaal een "hangend type". De twee andere staande pedalen, waarvan gas en rem zijn omgekeerd, maken het gevaarlijk omdat je je voet moet opheffen om te remmen.

Zo krijgt elke wagen een eigen leven wat het telkens weer interessant maakt om de evolutie van het museum te volgen.

Echt een aanrader om eens langs te gaan, je wordt er van maart tot en met oktober hartelijk ontvangen op elke 2e zondag van de maand va 10 tot 16 uur.
De entree bedraagt € 8,00/persoon en er is ook gelegenheid om iets te drinken.

Locatie; Weelde Depot – Geeneinde 54, 2381 Ravels BELGIË

Voor groepsbezoek: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

1rawepo camera  Meer foto's van de dag van het erfgoed kan u bekijken in de reportage van Rawepo

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren