Ravels zet erfgoed in de kijker.

erfgoeddag2023

Ravels sluit aan bij het initiatief van het Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed (FARO) dat dit jaar voor het thema Beestig! koos.

Een gevarieerd programma op vijf verschillende locaties biedt jong en oud een kijkje in de geschiedenis van de samenwerking tussen mensen en dieren. De toegang tot al dat moois is… gratis!

5 Locaties

De vijf locaties zijn verspreid over drie deelgemeentes in Ravels: drie in Weelde, één in Poppel en één in Ravels-Eel. Elke locatie is individueel met de auto te bereiken. Voor sportieve Erfgoedbezoekers is een fietstocht tussen de drie deelgemeenten uitgezet. Onderweg mogen landbouwdieren van speciale rassen worden ‘gespot’, uiteraard met een beschrijving van de diersoort. Zoals het Belgisch witblauw, een runderras dat in de negentiende eeuw uit een kruising werd gefokt. De fietsroute verplicht fietsers niet alle vijf de locaties te bezoeken. De keuze is vrij.

Voor kinderen worden op vier locaties voorlees- en knutselactiviteiten in het thema Beestig! aangeboden.

Let op: De activiteiten voor kinderen maar ook enkele activiteiten met dieren kennen tijdsloten. Surf naar www.toerismeravels.be voor het gedetailleerde programma zodat niemand iets hoeft te missen!!!

Brandweerdepot

Op de rand van Weelde-Statie en Weelde is het Brandweerdepot, ook wel bekend als het grootste brandweermuseum in Europa. Voordat de mechanisatie een feit was, moest de brandweer paarden inspannen om naar de plek des onheils te kunnen vertrekken. Tijdens de Erfgoeddag wordt dat met een levensgroot houten paard gedemonstreerd. Daarnaast zijn er demonstraties met honden van de Reddingsorganisatie Vlaanderen, een kindvriendelijke interactieve kennismaking met het redden van dieren in nood en alles over wespenverdelging alsook -bescherming. Op 5000 vierkante meter vloeroppervlak vinden bezoekers voertuigen, spuiten, helmen en de eerste handgemaakte brandblusmiddelen. Kortom: de collectie laat zien hoe de brandweer zich door de eeuwen heen ontwikkelde.

Open: 09.00-17.00 uur.

Adres: Geeneinde 54-hal 7, 2381 Ravels (Weelde).

Molens

arbeid adelt molentrekpaardenMolen Arbeid Adelt (bouwjaar 1850) ligt in het hart van Weelde. Bij voldoende wind zal de windmolen continu draaien en graan malen. De mechanische maalderij met graanmolen, -breker en –pletter wordt aangedreven door een dieselmotor en is eveneens in werking te zien. De rosmolen wordt voortgetrokken door trekpaarden. Molenaars leiden de bezoekers rond in de verschillende molens en in de ontvangstruimte is een film over Arbeid Adelt te zien. Lokale bakker Koen Dilen bakt brood van het meel dat door molen Arbeid Adelt uit graan wordt gemalen. Speciaal op deze dag mogen bezoekers proeven van het brood en het dippen in een olie dat door de rosmolen uit walnoten is geperst.

Open: 08.30-16.30 uur.

Adres: Torenstraat 12, 2381 Ravels (Weelde).

Knuffelweide

weelde ei

Vlak bij de molen ligt de Pastorie van de Sint-Michielsparochie (bouwjaar 1903), verrezen op de plek waar in de vijftiende eeuw het kasteel van de Heren van Weelde stond. Nu is het theehuisje van Talander (een woon- en werkinitiatief voor volwassenen met een verstandelijke beperking) er gastvrouw en mogen bezoekers van de Erfgoeddag (tegen betaling) wat lekkers drinken en de befaamde Talander-wafels bestellen. De Pastorie heeft een terras en in de tuin is voor de jongste bezoekertjes een knuffelweide met kleine landbouwhuisdieren ingericht, zoals schapen met lammetjes, geitjes en konijnen. Er kan zelfs gratis op kleine pony’s worden gereden.

Dierenweelde1

Open: 10.00-16.00 uur.

Adres: Dreef 4, 2381 Ravels (Weelde).

Sint Isodorushoeve

schapen

In Poppel, tegen het Gewestbos aan, ligt de St-Isodorushoeve, oorspronkelijk in 1925 in opdracht van de Belgische Boerenbond opgericht als modelhoeve en als proefstation voor wetenschappelijk onderzoek van de universiteit in Leuven. Nu is de St-Isodorushoeve in particuliere handen. Iedereen is welkom een kijkje te nemen in de (bijna) monumentale zolderschuur. Bij hoge uitzondering is tevens de kapel van Onze Lieve Vrouw Middelaris, behorend bij de St-Isodorushoeve, te bezichtigen Buiten, op de drie hectare grote akkers, zijn zowel paarden als schapen en honden te zien. De paarden demonstreren hoe in vroeger jaren het land werd bewerkt, een schaapsherder drijft met honden zijn kudde schapen bijeen. Er is ook een schapenscheerder aan het werk. En last but not least: Een imker vertelt over de belangrijke rol van bijen in het ecosysteem en hoe die bijen eeuwenlang de mensheid op overheerlijke honing hebben getrakteerd.

Bezoektijden: 10.00-16.00 uur.

Adres: Mierdsedijk 120, 2382 Ravels (Poppel).

Jacht en wildbeheer

De boswachterswoning in Eel, nu bekend als het Boswachtershuisje, is ongeveer in 1919 gebouwd en ligt middenin het Gewestbos dat op zichzelf al tot het erfgoed van Vlaanderen kan worden gerekend. Het Boswachtershuisje is een geliefde ontmoetingsplaats voor jagersverenigingen. Op 23 april zullen er dan ook zowel jagers van St.-Hubertus als een boswachter van het Agentschap voor Bos en Natuur aanwezig zijn om bezoekers uit te leggen wat jacht was en waarvoor het nu nog dient. Dat alles wordt ’s middags opgeluisterd door korte intermezzo’s van jachthoornblazers. Een mandenmaker demonstreert hoe hij bijvoorbeeld bijenkorven, honden- en kattenmanden vlecht.

In de weides rondom het Boswachtershuisje leven verschillende landbouwhuisdieren bij elkaar, waaronder ezels, geiten, ganzen, eenden en kippen. Terrasjes bieden bezoekers de mogelijkheid ter plekke (tegen betaling) iets te eten en/of te drinken.

Aanwezigheid jagers en mandenmaker: 10.00-16.00 uur.

Aanwezigheid boswachter: 14.00-16.00 uur.

Adres: Arendonksesteenweg 37, 2380 Ravels (Eel).

De coördinatie van de Erfgoed-activiteiten in gemeente Ravels is in handen van VVV Toerisme Ravels vzw met ondersteuning en goedkeuring van Erfgoed Noorderkempen.

    Ergoedweek logo A

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren