IMG 2246 002

Zo uiteenlopend als de leeftijd van de aanwezige concertgangers, was ook het repertoire dat Barbara Dex afgelopen vrijdagavond met veel bravoure bracht in Ravels-Eel. De fans aten letterlijk uit haar hand, de sfeer was optimaal.

IMG 2207 001OPTREDEN IN EEN BRUIN KROEGSKE…

 

Voorafgaand aan haar optreden had de zangeres al eens gekeken waar ze precies terecht zou komen, zo vertelde ze zelf. “Ik dacht na wat speurwerk in eerste instantie van…oei…een bruin kroegske…wat gaat dat worden. Maar eens toegekomen zag ik dit authentieke kader en werden we op een ongelooflijk warme manier onthaald, waarvoor alvast onze dank”.

La Dex, intussen al 30 jaar op de planken, was niet alleen gekomen. Ze had Didier Deruytter mee gevraagd om haar te begeleiden. “We werkten al veel samen en zijn echte vrienden geworden”, vertelde de zangeres. Didier is trouwens een echte professional, afkomstig uit Kortrijk, die docent is in piano en zang, en al de halve wereld rond toerde als solist of begeleider. Hij stond vele artiesten bij waaronder Ozark Henry, Blunt en Hans De Booij.

 

IMG 2203 001TIJD OM ERAAN TE BEGINNEN ZEI DE JASPER

 

Negen uur net gepasseerd besteeg het duo de bühne en werd de eerste set ingezet met Son Of A Preacher Man, een klassieker van Dusty Springfield. De haren op onze armen kwamen meteen en zeker niet voor het laatst recht te staan. Voor sommigen mogelijk minder bekend, maar zeker zo prachtig was aansluitend de versie van Love Sneakin’ Up On You van blueslegende Bonnie Raitt.

Barbara Dex noemt zichzelf een muzikale duizendpoot, geheel terecht trouwens. Ze komt uit een bijzonder muzikale familie en kreeg die microbe in eerste instantie van haar vader, Marc, die zelf een mooie carrière maakte. In 2018 bracht ze ter ere van hem (deze is voor jou papa) het album “Dex tot de Tweede Macht” uit, een langspeler met alleen maar zijn hits. Daaruit bracht ze bij Café Van Dun het prachtige “Waar Moet Ik Heen Zonder Jou”, tot haar verwondering luidkeels meegezongen door de aanwezigen.

IMG 2211 001Aansluitend volgde een eerbetoon aan haar vorig jaar plots overleden nonkel Julien, zeg maar Juul Kabas. Ook hij bouwde destijds als een soort Kempische troubadour een mooie carrière uit en uit zijn oeuvre zong Barbara “Van Retie Zennik”. Die vertolking, met veel trots voor haar geboortedorp gebracht, zorgde voor heel wat natte ooghoekjes. Wat volgde was nog een eresaluut, “Dag Vreemde Man” van Ann Christy.

Carole King en James Taylor schreven in 1971 “You’ve Got A Friend”, en deze oerklassieker droeg de zangeres op aan haar pianist die trouwens met veel klasse zijn vingers over de toetsen deed dansen. Van ruim 13 jaar later kwam “Why Not Me” van de countryzusjes The Judds. En Barbara hield even haar countrypakje aan, figuurlijk dan wel, ze was immers keurig uitgedost in een glittervol blauw pak. Het was tijd voor een blokje Dolly Parton. Van deze levende legende en country-icoon weerklonken “9 To 5” uit 1981 en “Jolene” uit 1973. Het dak ging er bijna af, de fans klapten en brulden uit volle borst…wat een enthousiasme !

Als laatste voor de pauze greep de Oud-Turnhoutse terug naar een traditionele gospelsong uit de vroeg jaren vijftig, in 1974 nog uitgebracht door Ry Cooder. Barbara rekende voor “ Jesus is on The Mainline” wel op de medewerking van de fans die als koor moesten fungeren. Het werd een geslaagde samenwerking … “Now, Jesus is on the mainline…Tell him what you want”.

 

IMG 2232 001NOG MEER SFEER EN BEWONDERING NA DE WATERZOOI

 

Hoe toepasselijker kan een lied zijn… ”I’ve Got The Music In Me” van Kiki Dee uit 1974 was het startschot van deel twee, de start van nog eens vijftig minuten top entertainment. Barbara had net nog even bijgetankt… “Ik moet de mensen van de organisatie enorm bedanken. Want gezien ik het eigenlijk niet echt lust, heb ik net genoten van de lekkerste waterzooi die ik ooit at”, grapte ze met een blijk van waardering. En dan zette ze “Meisjes Aan de Macht” in, de hit uit 1999 van onze onfortuinlijke Yasmine.

Recent speelde Dexke nog in een volle Warande in Turnhout naar aanleiding van haar nieuwste album “Dex In ’t Groot”. Die titel slaat allerminst op grootheidswaanzin, nederig blijft ze nog steeds, maar wel op de manier waarop dit album tot stand kwam…namelijk met groot orkest. Hierop covert ze prachtige vergeten pareltjes en brengt ze een schitterende en kwaliteitsvolle ode aan de Nederlandstalige muziek ! Live@Café Van Dun bracht ze hiervan “3 Zomers Lang” (1975) van Conny Vandenbos en “Het Kan Niet Zijn” uit 1969 van Will Tura. Monden vielen steeds verder open bij het publiek…dat trouwens vrolijk bleef meezingen.

IMG 2223 001“Tijd om de handjes in de zij te zetten en te beginnen poepschudden”, liet het Kempische talent zich ontvallen toen Didier de intro van “Don’t Stop” van Fleetwood Mac (Rumours/1977) inzette. Het was in voetbaltermen letterlijk een binnenkopper … Iedereen deed naarstig mee en genoot zichtbaar. Die heupbewegingen bleven uiteraard ook duren bij “Jailhouse Rock” en “That’s All Right”, twee fabelachtige rockers van Elvis Presley uit de jaren vijftig. Geen enkel muziekgenre leek de artieste ongeroerd te laten, knap.

 

SONGFESTIVAL

 

IMG 2215 002Het is mei, jaarlijks ook de periode waarin het songfestival wordt georganiseerd. Zelf stond Barbara er ooit ook op het podium, het was in 1993 aan het begin van haar carrière. Die deelname legde haar geen windeieren. Ze was amper 19 jaar en werd er vooral afgestraft op haar kledij en niet beoordeeld op haar nummer. Ze eindigde als laatste, maar kreeg in Vlaanderen wel genoeg erkenning om vanaf dan door te groeien. Zo kreeg ze in 2012 de prijs van beste vrouwelijke artieste bij Zomerhit, werd ze intussen ook opgenomen in de Radio 2 Eregalerij en blijven zalen en centra vollopen voor haar concerten. Kort gezegd, “Iemand Als Jij” betekende haar start en kon dus ook niet uitblijven afgelopen vrijdag. Toch weer een bijzonder moment.

Afsluiten deed Barbara met een sterke versie van “What’s Up” (1993) van 4 Non Blondes, tenminste dat was de bedoeling… De aanwezigen wilden en kregen uiteraard nog een toegift. Het eerste verlengstuk kwam oorspronkelijk uit 1969 toen CCR er mee uitpakte, maar twee jaar later werd het een nog groter succes voor Ike & Tina Turner… “Proud Mary” dus, ook Barbara maakte er samen met Didier een stomende versie van. Het echte sluitstuk werd één van Dex’ favorieten, “Piece Of My Heart”. Met die song, eerst uitgebracht door Emma Franklin, maar in 1968 een tophit voor Janis Joplin, werd iedereen nog eens van zijn sokken geblazen… Wat een vertolking, wat een stem !

 

IMG 2237UITZINNIG PUBLIEK & NIEUWE ARTIESTEN OP KOMST

 

Iedereen was vol lof, geheel terecht, want wat Barbara Dex in ons Ravelse kerkdorpje neerzette valt haast niet te overtreffen. Achteraf bleef de goedlachse zangeres nog een tijdje in ’t café voor een korte babbel of wat selfies. Merci Barbara en Didier voor de leuke avond en ook merci aan iedereen die dit mogelijk maakte, in het bijzonder Jasper en Hugo.

Later dit jaar, op 21 oktober, staan Guy Verlinde & Tom Eylenbosch (Blues - Roots – Americano) op het podium bij Café Van Dun. Wie Blues zegt in België, noemt Guy Verlinde in dezelfde zin. Hij is dan ook allesbepalend als we het over dit genre hebben. En niet allen in België , maar in heel Europa staat zijn naam als een klok. Hij deelde niet voor niks de affiche met BB King, John Fogerty, Santana, John Hiatt en tal van anderen in de prestigieuze clubs zoals de AB, de Roma, OLT,… en verder op internationale festivals Blues Peer, Cognac Blues Passions en Moulin Blues. Bij Live@Café Van Dun laat hij zich bijstaan door Tom Eylenbosch, een zeer jonge professionele klasse muzikant (en docent) op piano en banjo. Virtuositeit ten top. Tickets zijn vanaf heden verkrijgbaar aan slechts € 12,00 bij ’t café aan de Vooreel in Ravels-Eel. Mis dit ook zeker niet !

 

FOTOREEKSBARBARA DEX & DIDIER DERUYTTER Live@Café Van Dun

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren