Zaterdag 28 mei, iets na 20u weerklonk ze dan.
De eerste noot van deze meer dan langverwachte editie van ‘SNK in Concert’ van fanfare SNK Weelde onder leiding van vaste waarde en dirigente Yvonne Peters.
Het concert werd geopend met 'Where Eagles Soar' van de hand van Steven Reineke. Het publiek werd onthaald met klanken van volharde fierheid. Het grenzeloze geduld van dit orkest om eindelijk weer die gekende muzikale vreugde te kunnen delen met het grote publiek werd zichtbaar beloond.
SNK'Adelaars
Met Sparke's 'The Sunken Village' werden nieuwe sferen gecreëerd. Dit symfonisch gedicht vertolkt de legende van het dorpje Urmond in het Nederlandse Limburg. Volgens de Middeleeuwse legende zou het leven hier een zeer weelderig en godslasterend karakter gekend hebben. De inwoners van het dorp werden gestraft voor hun overdreven luxueuze levensstijl door een allesverwoestende vloed die het toenmalig dorp verzwolg tot de bodem van de zee. Naar verluid verschijnen de geesten van de inwoners nog regelmatig als lichtjes boven de Maas als waarschuwing voor de huidige generaties.
Deze eerste compositie voor fanfare van de ondertussen gerenommeerde componist Philip Sparke gepubliceerd in 1989 vormt voor muzikant en dirigent een muzikale uitdaging, ééntje die SNK moedig heeft getrotseerd post coronacrisis. Dit prachtige tot de verbeelding sprekende werk kon fans en liefhebbers diep roeren.
Enige analogie met recent geleden wereldcrisis is wellicht geheel toevallig, maar bij deze bent u dan toch maar gewaarschuwd...
Talent Troef
Met het energieke werk 'Spiral' van componist Marc Jeanbourquin werd de zon van achter de wolken getoverd. Zonnestralen warmen de atmosfeer merkbaar op en creëren de ideale omstandigheden voor de vertoning van jong virtuoos SNK-talent. Branko, Lucas en Jarne doen één van de belangrijkste, zo niet belangrijkste koperinstrument van een fanfare-orkest alle eer aan met het bugel trio 'Fast Fingers' geschreven door Simon Kerwin. Vervolgens was het de beurt aan de allerjongste SNK'ers Jens, Jack, Jasmijn, Jules, Julian, Jana, Jade en Noortje om de show te stelen met 'Moses In Egypt' van Ivo Kouwenhoven. Zoals Mozes rond de 8ste eeuw v. Chr. er in slaagde de Rode Zee te splijten, slaagde onze jongste delegatie er in 2022 in om menige publiekshartjes te doen smelten met hun prachtige optreden in piekfijn uitgedoste Egyptenaarspakjes.
Egyptische temperaturen en hoog opgelopen emoties blijken een gevaarlijke combo: het brandalarm wordt geluid in 'Midnight Fire Alarm' van Edward Taylor Paull! Gelukkig is de brandweer daar! Korpschef Julian laat niets aan het toeval over en stuurt zijn troepen de brand in! Met trots slagen zij er in alle emo-meltdowns te controleren en de gemoederen te bedaren. De SNK'ers kunnen zo dan toch genieten van een welverdiende pauze.
Na een deugddoende verfrissing werd de 2de helft ingeluid met 'Matka', een compositie van Samuel Shelley. SNK neemt het publiek mee op een muzikale reis met stevig ritme en duidelijke bestemming. Matka is dan ook niet geheel toevallig Fins voor reis.
Op dit unieke jaarconcert maakt SNK ook graag tijd en ruimte voor Michiel, sinds heugenis vaste waarde binnen onze euphoniumsectie en recent ook bestuurslid/penningmeester van onze vereniging. In februari 2020 won hij namelijk de provinciale VLAMO solistenwedstrijd. Michiel kreeg hier eindelijk zijn verdiende podium om zijn provinciale titel te doen gelden, gezien de toenmalige finalewedstrijd werd geannuleerd omwille van gekende redenen. Voor de gelegenheid werd het nostalgische Grootvaders Klok van de hand van George Doughty nogmaals op de pupiter gezet, één van dé klassiekers in het Euphonium repertoire. Michiel's uitvoering werd duidelijk gesmaakt door het publiek afgaande op het applaus dat volgde na zijn laatste hoge do.
Black Saturday
Het programma werd vervolgd met het werk 'Black Saturday' van Stijn Aertgeerts. Deze compositie vertolkt de reeks verwoestende bosbranden in de Australische staat Victoria in 2009. Meer dan 450.000 hectaren bos zijn afgebrand en 173 mensen lieten het leven, naar schatting kwamen hierbij tot 1 miljoen dieren om het leven.
Met deze rollercoaster van emoties werden opnieuw alle SNK-registers opengetrokken om hun geliefde publiek te geven waarvoor ze zijn gekomen en te laten genieten van al het mooie dat muziek ons te bieden heeft. De verbazende stilte en gefluisterde 'Wow'-reactie tussen laatste noot en applaus, doet vermoeden dat dit doel werd bereikt.
Solo Slim
De finale werd ingezet, hoog tijd dus om kleur te bekennen. Presentators van dienst Jarne en Lucas stomen het publiek klaar voor 'Blessed Bones', een solowerk voor onze trombones, door het uiten van hun welgemeende voorliefde voor de trombone met mopjes als 'Welke mensen spelen trombone? - Muzikanten die niet tegelijkertijd hun vingers kunnen bewegen en partituren lezen" en 'Hoe noem je een trombone op de bodem van de zee? - Een goed idee!", waarna ze met de grootste waardering en respect Patrick, Remi, Luc, Britte en Luke verwelkomen op het podium. Met dit swingende werk en knaldrang-vervullende uitvoering bewijzen onze trombones echter meer dan het tegendeel!
Met feel-good nummer 'Road to Run' van Paul Lovatt-Cooper voegde SNK nog een streepje jazz fusion toe aan het programma. Een werk waarin alle secties nog even de kans krijgen om solistisch het beste van zichzelf te geven. Het is duidelijk dat dit orkest alle troeven in handen heeft om de toekomst van SNK te verzekeren.
Clann Lir
Het laatste werk van het officiële programma werd omvat door de titel 'Clann Lir' en is geschreven door Stijn Aertgeerts. Dit werk is gebaseerd op een Iers sprookje over de familie van koning Lir, de koning van de zee en het land onder de golven. Het verhaal begint met een gelukkig gezin: koning Lir, zijn vrouw Aoibh en hun vier kinderen (Fionnuala, Aodh en de tweeling Fiachra en Conn) leven een ontspannen en zorgeloos leven, tot de koningin Aoibh plotseling overlijdt. De kinderen zijn ontroostbaar en in een poging om weer iets van het gekende geluk terug te brengen, hertrouwt de koning met Aoife, de zus van Aoibh. In eerste instantie lijkt het allemaal zo weer goed te komen, tot de nieuwe koningin jaloers wordt op de liefde van de koning voor zijn kinderen. Op een dag neemt de ze kinderen mee om naar haar vader af te reizen. Onderweg stopt ze bij een meer en beveelt ze een dienstknecht om de kinderen te doden, maar deze weigert. De koningin ontsteekt in woede en probeert de kinderen zelf om te brengen, maar het ontbreekt haar aan de moed. Daarom tovert ze de kinderen om in vier zwanen. “Jullie zullen 900 jaar lang zwanen zijn!”, zo sprak de boze Aoife. “Eerst zullen jullie 300 jaar in dit meer, Lough Derravaragh, blijven, daarna 300 jaar in de Sea of Moyle en tot slot 300 jaar in de wateren van Inish Glora. Al die 900 jaar zijn jullie zwanen, tot jullie de kerkklok zullen horen!” en zo geschiedde.
In dit sluitstuk werd het publiek voor de laatste keer verwend met een geheel van prachtige lyrische solo's, heerlijk dansende Ierse motieven én een indrukwekkende percussiesectie, wat uitbundig werd beloond met aanhoudend applaus; een bis-nummer kon dus niet uitblijven. Met 'Der Lustige Bua' van het bekende koperensemble Mnozil Brass werd 'SNK in Concert' editie 2022 vrolijk afgesloten.
Het publiek kon volop genieten van fantastische, afwisselende muziek, sfeer, show en veelvuldige verrassende extra’s! Het werd dan ook een feest voor iedereen op én voor het podium.
Fotoreportage SNK Jaarconcert 2022 | © RAWEPO
De fotoreportage werd verzorgd door Roger Lemmens, alias Nonkel Fotograag
SNK WEELDE vzw
www.snkweelde.be
www.facebook.com/SNKWeelde
www.instagram.com/snkweelde