Sarah Bayens Young Belgian Talent Harley Lovegrove c Christoph Van den Driessche 2

De 18-jarige violiste Sarah Bayens uit Ravels heeft zaterdagavond in Flagey de ‘Young Belgian Talent’ gewonnen, de driejaarlijkse wedstrijd voor uitzonderlijk getalenteerde en Belgische klassiek geschoolde muzikanten tussen 16 en 21 jaar.

Young Belgian Talent geldt in ons land als de belangrijkste competitie voor jonge musici die een internationale solocarrière nastreven.

Violiste sinds haar 5e.

Sarah Bayens speelt viool sinds haar 5e en studeert momenteel onder Shirly Laub aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. In de legendarische Studio 4 van Flagey en voor een publiek van bijna 600 aanwezigen overtuigde ze de 10-koppige vakjury (70% van de stemmen) en het publiek (30% van de stemmen) met Rhapsody no. 1 van Bela Bartok en Habanera van Maurice Ravel.  

Sarah Bayens winnaar Young Belgian Talent c Christoph Van den Driessche 5

Geldprijs maar ook eigen CD en tournée.

Sarah Bayens krijgt een geldprijs maar nog belangrijker is een concerttournee, eigen CD-opname, financiële tussenkomsten in uitgaven, gewaarborgde concertinkomsten en een coaching traject tot ze 25 jaar is. Die coaching, de concerttournee, cd- en video-opnames gelden trouwens ook voor de andere 4 finalisten.  De coaching omvat o.a. persoonlijkheidsvorming (opbouwen van zelfvertrouwen, concentratie en podiumprésence); juridisch, financieel en marketingadvies; communicatieve vaardigheden en omgaan met social media en pers. “Ik wil een zo compleet mogelijke muzikante worden. Ik kijk er dan ook enorm naar uit om voor het coaching traject te kunnen samenwerken met de professionals van de wedstrijdorganisatie en om ervaring op te doen op diverse concertpodia. Bovenal wil ik ook andere jonge mensen overtuigen hoe mooi klassieke muziek wel is”, aldus een supergelukkige Sarah Bayens. 

Andeere finalisten

De andere uitmuntende finalisten waren Balder Dendievel (16, hobo) uit Oostkamp; Felix Vermeirsch (19, cello) uit Nieuwpoort; Hanne Beyens (20, klarinet) uit Gelrode, en Georges-Lucas Ilouridze (18, klarinet) uit Namen. Organisator Harley Lovegrove getuigt van een bijzonder sterke editie 2018 en ook hij heeft een persoonlijke ambitie: “Waarom zou een van onze laureaten of finalisten niet kunnen doorstoten tot de top 3 of de hoofdprijs van de Koningin Elisabethwedstrijd?”.

YBT, de non profit organizatie voor muziektalent van eigen bodem.

Wedstrijdorganisatie is de ‘vzw Young Belgian Talent, een not-for-profit-stichting zonder subsidies die een lacune in de huidige muziekopleiding wil dichten. Het uitgangspunt: jonge mensen worden wel opgeleid tot topmusici, maar leren niet hoe ze moeten omgaan met de muziekindustrie of hoe ze carrière moeten maken. Daarom wil de wedstrijd jonge, Belgische muzikanten uit modale gezinnen kansen geven waardoor ze kunnen uitgroeien tot topmuzikanten op het niveau van de Koningin Elisabethwedstrijd. Talenten die zich, zonder externe hulp of financiële middelen, misschien nooit sterk genoeg zouden voelen om zich te ontwikkelen. “Young Belgian Talent is dan ook een springplank om hun internationale ambities waar te maken. Met onze vzw hebben we een sterk netwerk van experten en sponsors ontwikkeld alsook een lange termijnprogramma waarmee we talenten opsporen en ondersteunen. Het engagement van Jean-Claude Vanden Eynden (zelf als 16-jarige de jongste laureaat van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth) als bestuurder van de vzw en als voorzitter van de vakjury is bovendien van onschatbare waarde voor het prestige van onze wedstrijd”, aldus Harley Lovegrove. 

Vorige winnaars als de Vlaamse pianiste Aveline Gram (editie 2010), de Brusselse celliste Aurore Dassesse (editie 2012) en de Brusselse violist van Hongaarse origine Vilmos Csikos (editie 2015) vervullen inmiddels hun rol als ambassadeur van YBT in binnen- en buitenland en kunnen getuigen over de impact van de wedstrijd op hun muzikale carrière en zelfontplooiing.   

Info: https://www.youngbelgiantalent.be. 

Foto's: © Christoph Van den Driessche

 Sarah Bayens finalisten Young Belgian Talent c Christoph Van den Driessche 8

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren