cultuurraad Ravels

Buurtverenigingen zijn een belangrijk instrument om te voelen hoe een gemeenschap omgaat met elkaar.

De cultuurraad van Ravels besprak op 26 januari tijdens de bestuurraad ondermeer enkele aspecten van dit buurtwerk.

Het dagelijks bestuur bespreekt de situatie van de erkende buurtcomités in Ravels en stelt daarbij vast dat:

  • Er een grote verscheidenheid aan buurtcomités is: grote en kleine werkingsgebieden, veel en weinig inwoners in het werkingsgebied, historisch gegroeid of recent en toevallig samengesteld, grote en kleine werkingen …
  • Veel adressen in de gemeente niet tot een werkingsgebied van een erkend buurtcomité horen en dus veel mensen dergelijk sociaal netwerk missen.
  • In de dorpskern Weelde behoren bijna alle adressen tot het werkingsgebied van een buurtcomité omdat de historische buurten door het kindercarnaval in leven zijn gehouden. Mensen die langs de N12 wonen, behoren echter niet tot een buurtcomité en dat is vreemd.
  • De westerzijde van dorpskern Poppel is met de buurtcomités Aarle-Aarledijk, De Vond, Hondseind en goed afgedekt, maar de oostkant niet.
  • In de dorpskernen Ravels, Ravels-Eel en Weelde-Station zijn de buurten meer toevallig samengesteld (behalve ’t Gilseinde).

De cultuurraad denkt dat buurtcomités elkaar kunnen versterken door informatie uit te wisselen en van elkaar te leren. Hiervoor hebben alle verenigingen in theorie de mogelijkheid tijdens de algemene vergadering van de cultuurraad, de vertegenwoordigers van de meeste buurtcomités komen vaak niet opdagen.

Facebookpagina cultuurraad

De cultuurraad volgt intussen de Facebookpagina van een aantal verenigingen. Het lukt echter niet meer om berichten of evenementen van verenigingen te delen omdat Facebook in januari grondige wijzigingen heeft doorgevoerd aan het gebruik door organisaties. Jules zoekt uit hoe het verder moet.

Reacties gemeentebestuur

  • Buurtcomité Eikendreef is erkend als buurtcomité (categorie 5) en heeft een opstartsubsidie € 53,40 ontvangen.
  • Het college heeft op 28 december 2021 beslist om een extra coronatoelage van € 500,00 toe te kennen aan de verenigingen die verantwoordelijk zijn voor de kerststalwerkingen in de gemeente.

Verslag vrijetijdsoverleg

De verslagen van het vrijetijdsoverleg van 13 december 2021 en 10 januari 2022 worden besproken.

Coronamaatregelen

  • Verenigingen kunnen vanaf 28 januari hun activiteiten opnieuw opstarten en daar is de cultuurraad blij mee. De bestuursleden hopen dat het de laatste keer is dat er zo'n strenge coronamaatregelen waren, maar beseft dat het virus onvoorspelbaar is.
  • Wanneer je de lucht in een lokaal goed ververst, wordt de kans op besmetting met het virus via de binnen-lucht kleiner. Maar hoe weet je dat er genoeg lucht ververst wordt? De hoeveelheid CO2 in de binnenlucht is een maat voor de luchtverversing in het lokaal én CO2 kan je gemakkelijker meten dan het aantal virusdeeltjes. Hou je de concentratie CO2 in een zaal onder de 900 ppm, dan heb je goede luchtverversing en is de kans kleiner dat virusdeeltjes zich opstapelen in de binnenlucht.
  • In alle gemeentelijke zalen en lokalen zijn CO2-meters geplaatst zodat elke gebruiker de luchtkwaliteit kan bekijken en tijdig ramen en deuren openen.
  • De Wouwer slaagt er bij de eigen voorstellingen goed in om de CO2-waarde onder 900 ppm te houden door het zelfsturende ventilatiesysteem en indien nodig het openen van bepaalde deuren en ramen. De toezichters kunnen aan de gebruikers toelichting geven over de manier waarop ze de luchtkwaliteit kunnen bewaken. Ze kunnen ook vooraf de instellingen van het ventilatiesysteem aanpassen. We raden verenigingen aan om het vooraf aan de toezichters te vragen.

Varia

  • In België mag vuurwerk worden verkocht, maar niet worden afgeschoten zonder toestemming van de burgemeester (dat geeft hij normaal niet). De gemeente heeft al nagedacht over een gezamenlijke ontsteek-plaats, maar dat geeft geen oplossing voor individueel afgeschoten vuurwerk.
  • Er wordt gezegd dat de gemeente aan Weld bv verboden heeft om een sinterklaasfeest te organiseren, maar dat klopt niet. Weld bv heeft wel een sinterklaasfeest georganiseerd, maar anders dan ze wilden (omwille van de coronamaatregelen).
  •        De gemeente is tevreden over de samenwerking met Weld bv en heeft, binnen haar mogelijkheden, veel inspanningen gedaan om het voor de uitbaters gemakkelijk te maken. De gemeente hoopt dat Weld bv apprecieert wat de gemeente heeft gedaan.
  •      Aan de architect die aangesteld werd om een alternatief voor de gemeentezaal Sint-Jan uit te werken werd gevraagd het project te vereenvoudigen en opnieuw na te kijken of een duurzame verbouwing mogelijk is.
  • De zwerfvuilactie wordt voorlopig niet meer georganiseerd. Op dit ogenblik wordt het zwerfvuil door Mooimakers en door gemeentepersoneel opgeruimd en voor een groot deel door de gemeente. Wellicht zal er in de toekomst opnieuw een zwerfvuilacties kunnen worden georganiseerd.

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren