Column Jan Hoed... in de gloria

paaeieren janv

Weer 'n storm in 'n glas water of moeten we ons serieus zorgen maken?

Ik denk het eerste.

Alé, hoe kan nu 'n chemisch behandeld eitje van kippen die zagemeel gemengd met aflaatolie te eten krijgen nu gezonder zijn dan 'n eitje van eigen kippen in eigen tuin? 🐔

Want dat verhaal van het zagemeel met aflaatolie deed ook ooit eerder de ronde. Net als de eieren met Fibronil en salmonella.

Maar ooit zat er ook kwik in de appelsienen, dolle koeien in de melk, anti-vries in de wijn, griep in de kippen, pest in de varkens en ga zo maar door. Maar niet willen ze ons enkel bang maken voor wat we eten, ook andere natuurfenomenen komen en gaan. Wie hoort er nog over het 'gat in de ozonlaag' of de 'oliecrisis'?

In de jaren '70, toen er nog maar half zoveel auto's op de baan waren, praatte men al over de 'oliecrisis'. Er zou nog voor slechts 10 jaar olie voorradig zijn in de grond??? Inmiddels zijn we een halve eeuw verder en er is nog steeds geen schaarste. Toch gingen de prijzen fors de hoogte in.

Maar terug naar de eieren, want dat is actueel. Het Nederlandse RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) raad ten stelligste af om nog eitjes van eigen kippen te eten, ze zouden teveel aan PFAS bevatten.

Eitjes uit de winkel, van kippen die met honderden bij elkaar gepropt zitten en gemanipuleerd voedsel eten zouden wel gezond zijn? Nou... maak dat de kippen wijs, maar niet ons.

En dan nog, ook al zouden we PFAS vrije eitjes kopen in de supermarkt... van zodra we die in de pan slaan is het weeral prijs. Onze TEFAL en andere anti-aanbakpannen zijn net de veroorzakers van die PFAS vervuiling, het zit 'm net in die anti-aanbaklaag!!! 🍳

Maar nu plaatselijk, mijn eigen kippenren: Mijn kippenweide is grotendeels gevestigd op 'n oude gracht, die liep hier al van de jaren 1800 of langer. In die gracht werd simpelweg 'alles' gedumpt, riolering hadden we toen op de Tilburgseweg nog niet. Maar sterker nog... alwaar de kippenweide is was in de 60'er jaren nog textielnijverheid, mijn kippen scharrelen nog wekelijks reepjes nylon naar boven.

Maar buiten de textielnijverheid van m'n vader was er ook nog “Wassalon Alwit”, de wasserette van m'n moeder. Ook al dat afvalwater, met zeep en andere resten kwam in 'de sloot' terecht.

Destijds was het stukje nog 'braakliggend' en werd gebruikt om meubels te logen met bijtende soda.

En bij 'n gebrek aan een containerpark werd ook daar alle afval 'opgestookt'. Het was vroeger niet anders, van gescheiden afvalomhaling was geen sprake en 't containerpark bestond nog niet.

En als ge heel veel 'rommel' had dan mocht ge uw ouwe troep naar 't stort brengen, gewoon een diepe put midden in het bos in De Meerkens, alwaar nu de hondenclub “De Trouwe Waker” bovenop staat. Zo is zelfs het grootste deel van “Weelde-Statie” op zo'n stort gebouwd. Er kraaide geen haan (of kip) over.

Maar buiten de grond waar mijn kippetjes op scharrelen is er ook nog de kwestie van het drinkwater. Mijn kippen drinken water uit de regenton, de ton die het water van mijn schuur opvangt... tientallen vierkante meters asbestplaten.

Zowel het asbest alsook de PFAS feiten zijn actueel. PANO had laatst nog een reportage over de ETERNIT fabriek, en de gevolgen ervan. En gisteren was PFAS 'kop van Jut' bij “De Tafel van Tinne”.

Ik wil het allemaal niet minimaliseren en als onbestaande afschilderen, ik heb hiervoor ook geen studie gelopen, laat staan enige vorm van erkenning, titel of diploma. Maar om nu plots al mijn scharreleitjes rechtstreeks van het legnest in de GFT-bak te kieperen vind ik ook zomaar drastisch, en vooral onlogisch.

Want in mijn beleving lijken me eitjes van kippen die leven van 'gebroken graan', 'restjes uit de keuken', 'wormpjes en insecten' en een af en toe 'ontluikend plantje' of 'grassprietje' me gezonder dan de fabriekseitjes.

Uiteindelijk, en dan is de cirkel rond, komen mijn PFAS eitjes sowieso toch in de voedselketen terecht.

Dit door mijn dikke darm, het riool en het waterzuiveringsstation op de Mierdsedijk.

Wie weet drinkt u er nu wel van? Schol.... 💦

Daarom hou ik 't liever bij een biertje, dit heeft 'n dubbel voordeel. Het brouwproces doodt de PFAS en de alcohol ontsmet. 🍺🍻

Iemand nog 'n eitje, kom maar rapen, haha... 🥚🥚🥚

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren