Wiweter windmolen 9 

Sinds 10 oktober komen er tweewekelijks 22 kinderen naar de bib voor een Wiweter sessie.

Tijdens een Wiweter sessie komen zij op speelse wijze in contact met allerlei wetenschappelijke onderwerpen. Deze Wiweter sessies vinden volledig  plaats in samenwerking met de Thomas More hogeschool. Het zijn namelijk hun studenten uit de lerarenopleiding die deze lessen komen geven.

Populaire wetenschap.

De Wiweter sessies zijn erg populair waardoor niet één maar zelfs twee groepen werden gemaakt, een meisjes- en een jongensgroep, op hun verzoek. Ze krijgen in totaal 6 sessies met verschillende onderwerpen. Het doel is om kinderen van de derde graad in contact te brengen met en warm te maken voor wetenschap. 

De zes onderwerpen die aan bod komen zijn: windmolens, stevigheid van driehoeken, het nut van insecten, druk, grafisch programmeren en de samenstelling van voedingsstoffen. 

Bij de sessie rond windmolens ontdekten de kinderen dat een windmolen met drie wieken veel meer effect heeft dan een molen met twee of vier wieken. Door zelf een windmolen te maken met plastic flessen, waar bij ze zelf  mochten boren, kwamen zij hier proefondervindelijk achter. 

Wiweter druk 2

De stevigheid van driehoeken ontdekten de kinderen met de hulp van snoepjes en tandenstokers. Door verschillende vormen (driehoek, vierkant, rechthoek en vijfhoek) te maken met de tandenstokers en de snoepjes als hoekpunten te gebruiken, merkten de kinderen dat de zijden (tandenstokers) van het vierkant, de rechthoek en vijfhoek beweegbaar waren. Bij de driehoek kon je deze zijden niet bewegen. Met deze wetenschap gingen ze aan de slag met de tandenstokers en snoepjes om zelf een stevig bouwsel te knutselen. 

Tijdens de sessie van de insecten observeerden de kinderen hommels van dichtbij. Ze keken naar het lichaam van de hommels en tekenden hen na. Daarna onderzochten ze het nut van deze dieren. Tot slot maakten de kinderen een insectenhotel om nuttige insecten te huisvesten.

Wist je dat stofzuigers niet enkel dienen om vuil mee weg te zuigen? Je kan er ook een raket van maken. En dat was exact wat de kinderen deden tijdens de sessie van druk. Zij  ontdekten dat een stofzuiger veel druk kan maken en dat het balletje de zuigopening gewoon voorbij schiet. Bij de jongens schoten de balletjes helaas niet zo ver, de meisjes hadden meer geluk.

Om een taak uit te voeren, zoals het smeren van je boterham, moet je in je hoofd veel stapjes ondernemen. Aangezien het voor ons een automatisme is om een boterham te smeren, moet je deze stapjes niet meer een voor een herhalen. Nadat de kinderen dit ontdekten, gingen ze op de computer personages programmeren die ze van een startlijn naar een aankomst wandelden, met zo weinig mogelijk bevelen.

In de sessie rond voedingsstoffen leerden de kinderen aan de hand van kleurstoffen en veel suiker snoepjes maken. Door de wetenschappelijke uitleg achter deze oefeningen, kwamen de kinderen te weten dat sommige cocktails verschillende laagjes hebben door de dikte van de deeltjes die in deze voedingsstoffen zit. Na afloop kregen de kinderen natuurlijk een lekker, zelfgemaakt snoepje mee naar huis.

Zoals je kunt lezen zijn de Wiweter sessies echt super! Hou de website en Facebookpagina van de bib in het oog, want wie weet komt er binnenkort een nieuwe reeks Wiweter sessies! 

1rawepo camera Meer fotos van de Wiweter sessies

Wiweter voedingsstoffen 1

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren